Nem kell jobb tisztítószer az ecetnél
Nem kell jobb tisztítószer az ecetnél

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) laboratóriumi vizsgálattal járt utána, hogy a legnépszerűbb bolti tisztítószerekhez képest milyen eredményre képest az egyszerű, 20%-os étkezési ecet. A vizsgálat során az ecet baktérium- és gombaölő hatását vették górcső alá.

A kérdés már csak azért is nagyon aktuális, mert a fertőzésektől való félelmem miatt egyre több tisztítószert használunk. Több országban a hatóságok felhívták arra a figyelmet, hogy a koronavírus járvány kezdete óta megnövekedett a tisztítószerekkel kapcsolatos mérgezések száma, melyek általában az 5 évesnél kisebb gyerekeket érintik.

Közben ráadásul egyre több kutatás mutatja ki azt, hogy a az antibakteriális és fertőtlenítő szerek nagyon széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk, ugyanis könnyebben lehetünk betegek a használatukkal. A bennük lévő erős vegyszerek túlzott használata felelőssé tehető az asztma és a szénanátha kialakulásáért.

A legtöbb bolti tisztítószer ráadásul olyan anyagokat tartalmaz, melyek a környezetre nézve is ártalmasak. Ezekkel szemben azonban az egészségre káros anyagot nem tartalmazó ecettel való takarítással ugyanolyan eredményt érhetünk el a 4 leggyakoribb baktérium és gomba hatástalanításában, mint a durvább vegyi anyagokat tartalmazó szerek használatával. Ráadásul mivel az ecet jóval olcsóbb is ezeknél, még pénzt is megtakaríthatunk.

A TVE részletes, több tisztítószer összehasonlítását tartalmazó tesztjében azt tanácsolják, hogy a durva hatóanyagú tisztítószerek helyett vásároljunk ecetet vagy ecet tartalmú öko-címkés tisztítószereket, mert az eredmények szerint ezek is elvégzik a munka legfontosabb részét.

search icon