Természetes tisztítószerek, illóolajok – interjú Munkácsi Brigittával
Természetes tisztítószerek, illóolajok – interjú Munkácsi Brigittával

Munkácsi Brigitta, a Levendula és ecet című könyv megálmodója mesélt nekünk ez alkalommal: 57 környezetbarát tisztítószer receptje szerepel a könyvben, melyek mind elkészíthetőek otthon, természetes, környezetbarát alapanyagokból. A következő lépés pedig az, amikor megtanulunk nemet mondani a számunkra szükségtelen dolgokra – vallja az író.

Brigi, hogyan érkezett az életedbe a könyv ötlete?

A hulladékmentes életmódom során elérkezett az az elhatározás, hogy inkább magam készítsem el a vegyszermentes tisztítószereket – környezetbarát alapanyagokból, mint amilyen például a szódabikarbóna, mosószóda, ecet, citromsav. Viszont minden egyes alkalommal, amikor újabb tisztítószert szerettem volna kipróbálni, bizony volt, ami nem vált be, így elkezdtem az arányokkal játszani. Emellett a Zero Waste Mindennapok facebook csoportban is sokszor felmerült a természetes takarítás, saját készítésű tisztítószerek témája.

munkácsi brigitta
Munkácsi Brigitta Levendula és ecet című könyve

Egy könyvben össze lehet gyűjteni sok hasznos információt, így segítségére lehet az embereknek, hogy egyszerűen belekezdhessenek a vegyszermentes tisztítószerek otthoni elkészítésébe, használatába. Azt gondolom, a vállalkozókedv is magasabb, ha leegyszerűsítve hozzá lehet jutni az információkhoz.

Mit tartalmaz a Levendula és ecet? 

Többen kérdezték, hogy szükség van-e speciális, nehezen beszerezhető hozzávalókra a tisztítószerek elkészítéséhez, és a válaszom egyértelműen nem. Nem kell ilyesmitől tartani. Egyébként az összes hozzávalóról van információ, hogy mi az, mire jó, és hogy hol lehet beszerezni. Illetve az illóolajok esetében a különböző illatok térbeli és lelki hatásai is szerepelnek.

A zero waste és az írói munka hogyan ér össze?

A hulladékmentes életmódhoz kapcsolódóan blogot már vezetek a kezdetek óta. Ugyanúgy tapasztalatokat, tippeket osztok meg a könyvben, ami így egyáltalán nem idegen terep, hogy nem csak megélem, de le is írom ezeket.

Inspirációt és ötleteket adsz, hogyan csökkentsük a hulladékot. Mégis, hogyan? 

Először is kell egy erős, belső motiváció, meggyőződés, hogy márpedig tenni kell, mert az én felelősségem is, és mert jó érzés. Aztán a gyakorlatban is rengeteg minden van. Megvizsgálhatjuk, hogy milyen hulladékfajtából gyűlik össze a legtöbb otthonunkban, és kezdetben koncentrálhatunk azok csökkentésére, környezetbarát alternatívára cserélésére.

Az egyszer használatos, eldobható műanyagokat érdemes kerülni, így jó, ha van nálunk kulacs és egy pár vászonzsák, amikkel legalább a PET palackokat és a nylon zacskókat kiválthatjuk a nap folyamán.

Boltba mindig listával menjünk, hogy elkerüljük a felesleges dolgok vásárlását. De a napközbeni étkezésünk tekintetében is jól jön a tudatos tervezés: vihetünk magunkkal otthonról ennivalót, vagy ügyelhetünk arra, hogy legyen nálunk egy doboz, amelyben elvitelre kérhetünk ebédet, így megint csak kevesebb műanyag szemetet termelünk. Apró, de hatékony dolgok ezek.

Fontos, hogy tisztán lássuk, mi az, amire szükségünk van, és mi az, amire tulajdonképpen nincs. A következő lépés pedig az, amikor megtanulunk nemet mondani a számunkra szükségtelen dolgokra. Például egy konferencián osztogatott toll, kéretlen levelek a postaládában, de akár egy huszonharmadik ugyanolyan póló, vagy egy újabb pár cipő is lehet már felesleges.

Rengeteg olyan tárgy vesz minket körül, melyeket rövid ideig használunk, majd kidobjuk. Persze, a tárgyak elhasználódnak, de ha műanyagból vannak ezek az eszközök, akkor érdemes már, környezetbarát alternatívát használni inkább, ami jó eséllyel még komposztálható is a hasznos élettartama végén, így tartva azt a körforgásban.

A műanyagok sajnos nem bomlanak le, csak apró darabokra hullanak szét. Folyamatosan és örökre szennyezik a természetet. Mindenütt ott vannak. Ha természetes alapanyagú ruhákat veszünk a műszálas helyett, jót teszünk. Ha fa fogkefét veszünk a műanyag helyett, luffa szivacsot használunk a műanyag szivacsok helyett, szilárd szappant, sampont, balzsamot használunk a flakonos verzió helyett, ha a helyi, szezonális élelmiszereket fogyasztjuk, ezzel mind-mind jót teszünk. Ha megvarrjuk, megjavítjuk, megragasztjuk tönkrement tágyainkat, ahelyett, hogy újat vennénk, akkor is jót teszünk. Ha saját magunk készítjük el tisztítószereinket, szintén.

Úgy érezhetjük, hogy ennyi erővel mindent meg “kell” változtatni. Valóban rengeteg mindent tehetünk, de ennek egy folyamatnak kell lennie, semmiképp sem egyszerre kell megváltozni egy pillanat alatt.

Mi dönthetjük el, hogy számunkra mi lenne a legkönnyebb kezdés. Ugyanazokat a funkciókat betölthetik környezetbarát termékek, eszközök is, vagyis nem kell lemondanunk semmiről, mint ahogyan azt sokan hiszik. Bárhogy is döntünk, hatással vagyunk az otthonunkra, a Földre. Azért érdemes mégis váltani, mert az jó hatással van.

munkácsi brigitta

Hogyan tudunk változtatni szerinted?  

Ahogy mondtam, kell egy erős, belső motiváció, elhatározás, és kitartás. Ne azért akarjunk változtatni, mert hát mindenhol erről olvasok, jó lenne tenni valamit, ezt illene tenni, stb. Ha engem nem érdekel, akkor nem fog menni.

Nagyon megmaradt bennem egy gondolat, amit az egyik környezettudatos oldalon olvastam, melynek a lényege az, hogy ne azt mondjuk, hogy nincs rá időnk, hanem nyugodtan valljuk be, hogy nem prioritás számunkra.

Tudatosan fel kellene ébreszteni magunkban azt, hogy miért is kellene cselekednünk. Segítségül hívhatjuk a régi szép emlékeinket, melyek közül biztos vagyok benne, hogy rengeteg a természetben, a szabadban játszódik. A gyermekkori nyarak, táborok, kirándulások, játszóterezések, vagy akár egy emlékezetes egzotikus út.

Mi a célod? Mi a víziód? 

A célom az, hogy minél több ember felismerje, hogy nem is olyan ördöngös a hulladékmentes életmód és/vagy a saját készítésű, vegyszermentes tisztítószerek világa. A vízióm pedig egy fenntartható jövő. Az elmúlt 4 év alatt, mióta megjelent itthon a “zero waste” fogalma, rengeteg minden változott. Kezdetben senki nem tudta, mi is ez. Ma pedig egyre többen érdeklődnek iránta, sőt mi több, csatlakoznak hozzá.

A blog, a csoport, a könyv, mind ahhoz igyekszik hozzájárulni, hogy ne legyen olyan riasztó a változtatás, hanem megmutassa, hogyan lehet szinte ugyanúgy, miközben az az apróság, amit mi teszünk minden erőfeszítésünkkel, az összességében óriási hatással van a világra. Tipikus idézet ehhez: “Mit számít egyetlen szívószál! – mondta 7,8 milliárd ember.” Könnyedén legyintünk, hogy mekkora közhely. Inkább azon gondolkodjunk el, mennyire igaz!

Olvastam tőled, miszerint: „A 100% tisztaságú illóolajoknak köszönhetően a takarítás felér akár egy lélekmelengető aromaterápiával is.” Kifejted ezt nekem bővebben?

Az illatok hatással vannak a lelkünkre, kedvünkre. Amellett, hogy az illóolajoknak fertőtlenítő, antibakteriális, gombaölő és más csodás hatása van, ami a takarításban tovább erősíti a tisztítószerek erejét, mindegyik külön befolyással van ránk is. Olyan is van, ami melegséget áraszt, ezért érdemes vendégvárás előtt alkalmazni. Ahogy említettem, a könyvben szereplő minden illóolaj hatása fel van sorolva, és nyugodtan változtathatunk az adott recepten, attól függően, hogy mire van szükségünk az egyensúlyhoz. Tudatosan alkalmazhatjuk őket.

Van, amely energizál, ahogy van olyan is, amely megnyugtat. Vagy például ha télen hiányzik a nyár illata, akkor nyugodtan használhatunk olyan illatosítót, amely a nyarat idézi.

Valljuk be, nem mindig van kedvünk takarítani, de fontos és szükséges. Az illóolajok szerintem kellemessé teszik az egész műveletet. A gyerekek is szeretik a pici üvegcséket, csepegtethetik az illóolajokat ők, és közben is megismerhetik az illatokat. A kisfiam egyik nagy kedvence a levendula.

https://www.instagram.com/p/CK1z2vAhtSi/

Fotók: Munkácsi Brigitta

search icon