Fogmosás fenntarthatóan: melyik fogkefét válasszam?

Fogmosás fenntarthatóan: melyik fogkefét válasszam?
Fogmosás fenntarthatóan: melyik fogkefét válasszam?

Évtizedek alatt arra sem kaptunk igazi választ, hogy az elektromos, vagy a hagyományos fogkefék a hatékonyabbak. Akkor honnan tudnánk, hogy melyik a környezetbarát, úgy, hogy még a divatos bambuszkeféknél is merülnek fel problémák.

Az a baj a műanyagokkal, hogy legtöbbször a kényelmünket szolgálják, és valljuk be őszintén, nagyon nehezen mondunk le róla. A kényelemből adódó műanyaghasználatnak egyik melegágya, még ha elsőre nem is feltétlenül jutna eszünkbe, a fürdőszoba. Különféle tusfürdők, samponok, pipere és fogápolási termékek, klasszikusan műanyagból vagy műanyag csomagolásban.

Nézzük például az eldobható fogkefét. Átfut a fejünkön, hogy ez csak egy apró darab, és ugyan már, a műanyag zacskók, csomagolások sokkal több szemetet termelnek. Ez igaz, de az is, hogy fogkefét jó eséllyel minden ember élete végéig használ, évente legalább 3-4 darabot. S ha ezt felszorzunk a bolygó lakosságával, máris milliárdos szemétterhelést kapunk, és ez a szám folyamatosan növekszik. Tehát igen is fontos lenne alternatívát találni a műanyag fogkefékre.

A műanyag nem feltétlen rossz, újrahasznosítva a körforgásos gazdasági rendszerben teljes mértékben kezelhető – de itt a probléma, hogy a boltokban kapható műanyag fogkefék 99%-a nem újrahasznosítható, mint egy egyszerű PET, mivel kompozit, azaz különféle műanyagötvözetből áll. Ezáltal szemétégetőben, vagy rosszabb esetben a tengerben, egy úszó szemétkupacon végzi. Évente ezen az adaton felül is 10-20 millió tonna műanyag kerül az óceánokba.

Milyen alternatíváink vannak?

Ha a fogunk egészségéről van szó, nem kockáztatunk, de szerencsére manapság nem is kell. Egyszerű drogériákban is kapható bambuszkeféken túl van lehetőségünk fa, vagy különböző cserélhető fejes újrahasznosítható műanyag kefékből választani. De melyik a legjobb választás? Nézzük sorra őket.

Rántsuk le a leplet a bambuszról!

Pár éve robbantak be a natúr színű, olykor még pandamacival is ellátott bambusz fogkefék. A bambusz egyébként rendkívüli növény, és akár alternatíva is lehet megújuló anyagként, hiszen nem kell trágyázni, antibakteriális hatású, ideális helyen naponta 10 centimétert is tud növekedni, és 2-3 év alatt a 30 méteres magasságot is elérheti. Ezek impozáns számok, nem véletlen, hogy a Távol-Keleten évezredek óta használják szinte mindenre. Mi most fektessük a hangsúlyt a fogkefékre.

Tudni kell, hogy a jelenleg kapható keféknél a sörték nem bambuszból készülnek, sajnos erre még a szuper bambusz sem alkalmas. (Kivételt képez a Nos fogkeféje, melynél a cserélhető fej is bambusz rost, de ez inkább még csak design project, mintsem valódi kipróbált, vásárolható termék.) Tehát legtöbb esetben itt is műanyag a keferész, amit kőolajból állítanak elő. Egy úgynevezett nylon 4-es változat némiképpen árnyalja a helyzetet, mert ennek lenmagolaj az alapja, és laboratóriumi környezetben lebomlik. Az már tudjuk, hogy lebomló műanyagokkal vigyázni kell, előző anyagunkban olvasható, hogy a lebomlás valójában csak aprózódás, és többnyire az is csak a laborban megy végbe. Így a plasztik sörte részt el kell távolítani, mielőtt komposztálnánk a nyelet. Ha nem komposztálunk, csak a kukába dobjuk, ugyanolyan szemétként lesz jelen, mint minden más kommunális hulladék.

Az se túl biztató, hogy a Távol-Keleten monokultúrában, iparszerűen termelik, továbbá amíg ideér Európába, a hosszú logisztikai lánc ugyancsak növeli a szén-dioxid lábnyomát.

Fa nyél és állati sörte

A vegánoknak ez nem opció, de létezik fából és tisztított disznósörtéből készített változat. A Redecker fogkeféinek fa nyele európai fenntartható erdőgazdálkodásból, sörtéi pedig egy disznófajta sterilizált, megtisztított sörtéiből készülnek. Előnye, hogy a sörte húsipari feldolgozás során felesleges melléktermék, tehát szemét. Ennek a fogkefének az ára drágább, 2500-3000 forint körül mozog, és nehezebb beszerezni. Illetve a kemény disznószőr eltér a megszokott komforttól.

Redecker fa és disznósörte fogkefe

Melyik a befutó?

Az University College London fogászati intézete tudományos szemmel állt hozzá a kérdéshez, és kiderítette, hogy melyik fogkefe típus a leginkább zöld. Egészen pontosan azt vizsgálta, hogy teljes életciklusa alatt, tehát a gyártástól a hulladékfeldolgozásig, melyiknek a legkisebb a szén-dioxid lábnyoma. A kutatás során elektromos fogkefét, hagyományos műanyag fogkefét, cserélhető fejű újrahasznosított műanyag fogkefét és bambuszfogkefét teszteltek. Nem meglepő, hogy a hagyományos műanyag kefék elbukták a versenyt, valamint a bambusz és re-műanyag igen jól teljesítettek, de az abszolút befutó mégis a cserélhető fejes újrahasznosítható műanyag kefe volt. A kutatók azt állapították meg, hogy a bambusztermesztés és a hosszú logisztikai lánc jobban terheli környezetünket, mint a tudatos, újrahasznosított plasztik tárgyak.

Létezik az üvegvisszaváltáshoz hasonló kickstarter kezdeményezés is, amire ha előfizetünk, 3 havonta küldi a gyártó az új fogkefét, majd év végén begyűjti és feldolgozza a használtakat.

Ha megjött volna a kedvetek a cserélhető fejű kefékhez, ne tántorítson el, hogy ezek beszerzése drogériákban még nehézkes. Pár kattintással találtam is két olyan online üzletet, ami forgalmaz ilyet, és az áruk sem borsos. Egyik a zoldporteka.hu a másik zoldbolt.hu.

Természetesen nem akarom elvenni senkinek a kedvét a bambusz keféktől, sőt, ha helyesen kezeljük, segítünk a Földünknek. Figyeljük a csomagolást. Válasszuk azt, amelyik kevesebb anyagot használ és újrahasznosított műanyagból van, vagy lebomló papírból készült. Nagy öröm, hogy idéntől a Colgate is forgalomba hozta Smile for good újrahasznosítható tubusba csomagolt, vegán fogkrémjét, melynek az ára is hasonló a többi fogkrémhez és mezei drogériákban is elérhető.

Colgate – Smile for good

Aki megcélozta a zero waste életmódot, ennél tovább is mehet. Drogériákban, de főleg bioboltokban széles a választék a vegyszermentes fogporok, fogtabletták, de még a komposztálható fogselymek között is. Aki pedig igazán tettre kész, otthon is elkészítheti a saját fogporát szódabikarbónából, ennek receptjét itt találod.

Kiemelt kép: canva.com

search icon