Így mulcsozz, hogy ne száradjon ki a talaj a kertben
Így mulcsozz, hogy ne száradjon ki a talaj a kertben

Egyre melegebb van, a csapadék is egyre kevesebb, és ha végre esik, akkor rövid idő alatt nagy mennyiség hullik, majd utána hetekig, sőt akár hónapokig semmi. A villámárvizek nem tudnak leszivárogni a talajba. Egyre nagyobb érték a talaj nedvessége, amit meg kell őrizni, ameddig csak lehet, mert a dísz- és haszonnövények életéhez nélkülözhetetlen – írja Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közleménye.

Mit tehetünk a vízmegtartásért a kertekben?

Az egyik legfontosabb, hogy használjunk mulcsot! A mulcs különböző szerves és szervetlen, azaz ásványi talajtakaró anyagok közös neve, mely a talaj felszínén egyenletesen elterítve lassítja a túlzott párolgást. Hatására a víz jobban beszivárog a talajba, kiegyenlíti a talaj hőmérséklet ingadozását, kedvezőbb mikroklíma alakul ki, véd a túlzott gyomosodástól, csökkennek a szél és a víz okozta károsítások.

Mint írják, ha mulcsként szerves anyagokat használunk, azok a fokozatos elbomlásukkal tápanyagot is adnak a növényeknek és élőhelyet biztosítanak megannyi talajlakó élőlény számára. Alatta a talaj laza marad, kevesebbet kell kapálni. A csupasz, fedetlen talajt a nap kiszárítja, a felületén porladó földet pedig a szél elfújja. A természet sosem hagy szabadon talajfelszínt, kövessük ezt a mintát!

Hogyan használjuk a mulcsot?

Mulcsozás előtt lazítsuk fel a talajt, majd feltétlenül öntözzük meg a területet, hogy legyen mit megtartania a talajnak. Számítsunk arra is, hogy a mulcs is felvesz némi nedvességet. A szálas, nagyobb méretű mulcsanyagokat mindig apróra kell vágni a szétterítés előtt. A nedvdús alapanyagokat, mint a fűkaszálék, vagy a magokat még nem hozott gyomok, csak néhány centiméter vastagon javasolt leteríteni.

A mulcsozással a kötött talajoknál vigyázni kell, mert a pangó víztől rothadás alakulhat ki. A túlzottan csapadékos, nedves időben a csigák száma megnőhet, ha nem figyelünk oda.

Milyen mulcsot használhatunk?

Faapríték és kéregmulcsok:
Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.

Kerti komposzt:
Aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.

Fűkaszálék:
Minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.

Magokat még nem hozott gyomok:
Vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.

Szalma:
Elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük.

Ásványi mulcs:
Használata a mediterrán, száraz vidékekről terjedt el, ahol kevés nyáron a mulcsként alkalmazható zöldhulladék. Többféle méretben és színben áll rendelkezésre a kőzúzalék és a kavics is. Legalább 4-5 centiméter vastagon terítsük el. Használata minden kertbe elhozza a mediterrán hatást.

search icon