Szellőztessük a gyepet!

Szellőztessük a gyepet!
Szellőztessük a gyepet!

Míg első hallásra megmosolyogtató lehet a kifejezés, valójában a gyepszellőztetés olyan gyepápolási munka, amelyet évente egy-két alkalommal érdemes elvégeznünk a szép és egészséges zöldfelület érdekében. Ilyenkor, ősszel épp ideálisak a feltételek hozzá, így a fűnyírás mellett érdemes szerét ejtenünk a gyepszellőztetésnek is, hogy ne mindig csak a szomszéd kertje legyen zöldebb.

Miért szükséges szellőztetnünk a gyepet?

Gondozott pázsitunk alatt a talaj idővel tömörödik, mohásodik, az eredeti talajtakaró dússá válik, és gyomnövények jelennek meg. Az elhalt növényi részekből vastag filcréteg alakulhat ki a fű gyökérzónája felett, ennek következtében a gyep víz- és tápanyagfelvétele csökken. A folyamat szemmel látható: küllemében satnyul, fakul a pázsitunk, a dús növényállományban gombás betegségek ütik fel fejüket.

A gyepszellőztetéssel két fronton is segíthetünk mindezen: egyrészt lazítjuk a felső talajszerkezetet, másrészt ritkítjuk a bedúsult növényállományt, és eltávolítjuk az elhalt növényi részeket. Akár gondosan karbantartott pázsitról, akár természetes gyeptakaróról beszélünk, az őszi regenerálódást támogatjuk, ha gondot fordítunk a szóban forgó gyepápolásra. A gyepszellőztetést az átmeneti évszakokban végezzük, ősszel érdemes mielőbb szerét ejtenünk, hogy felfrissített pázsitunknak legyen ideje megerősödni még a tél beállta előtt.

Gyepszellőztetés kézzel: egy lombseprűvel is meglepően eredményesek lehetünk.
Kép: MÁS Kert

Gyepszellőztetés manuálisan

Kisebb területen a gyepszellőztetést végezhetjük kézi erővel, így nagyobb eszközberuházást sem igényel a művelet. Megteszi egy hagyományos lombseprű is, amellyel meglepően eredményesek lehetünk: gereblyézzük át jó erősen a lenyírt gyepet, és fésüljük ki belőle, amit csak tudunk! Ne csak simogassuk, erősen és többször húzzuk át a seprűt a gondozott területen! A talaj lazításához használjunk ásóvillát vagy vasvillát! Szurkáljuk meg vele a földet, végezetül pedig alaposan locsoljuk be a gondozott kertrészt!

Gyepszellőztetés géppel

Nagyobb terület szellőztetéséhez szükségünk lesz egy gyepszellőztető gépre. Ez a kinézetében és működésében is a fűnyíróhoz hasonló eszköz benzines vagy elektromos változatban egyaránt elérhető. Használata is hasonló, annyi különbséggel, hogy a gyepszellőztető nem vízszintesen, hanem függőlegesen „nyírja”, ritkítja a füvet. A gyepszellőztető gépek általában kétféle cserélhető forgófejjel vannak ellátva, a tüskés szellőztetőfejen kívül egy késes talajlazító alkatrész is rendelkezésre áll hozzá. A munka nehezebb részét sajnos a gépi szellőztetést követően sem ússzuk meg, ismét csak szükségünk lesz a lombseprűre. A fellazított talajt alaposan gereblyézzük át, hogy eltávolítsuk a maradék növényi részeket!

Nagyobb területen szükségünk lehet egy gyepszellőztető gépre; szükség esetén hosszában és keresztben is menjünk végig a gondozott kertrészen!
Kép: MÁS Kert

Ezekre figyelj a szellőztetés során!

A gyepápolási munkát mindig száraz időben végezzük, még a fagyok beállta előtt! A gondozott területen a fű ne legyen hosszabb 5 centinél, ezért ha szükséges, végezzünk előtte fűnyírást! A szellőztetést követően alaposan locsoljuk be a területet! Pár nap elteltével érdemes trágyával, komposzttal javítani a gyep kondícióján. Ha felülvetést terveztünk, ezt a gyepszellőztetést követően végezzük el! Ne ijedjünk meg a látványtól, ami egy alapos gyepszellőztetést követően elénk tárul! A megcsupaszított pázsit rosszabbul fest majd, mint a beavatkozás előtt, de ez csak átmeneti állapot; ha jól dolgoztunk, jövőre üdén virul majd pázsitunk.

A gyepszellőztetés melléktermékét kiválóan hasznosíthatjuk a kertünkben pl. magaságyás töltéséhez.
Kép: MÁS Kert

A szellőztetéssel kinyert zöldhulladékot kiválóan hasznosíthatjuk a kertünkben: mulcsolhatjuk vele virágágyásunkat, veteményesünket. Ha magaságyás-építésben gondolkodunk, kiváló töltőanyag hozzá a gyepszellőztetés mellékterméke. Ha pedig nem szeretnénk közvetlenül felhasználni, halmozzuk a komposztra, hogy jövőre értékes tápanyagként gazdagíthassa kertünket!

search icon