Ősszel a kertben: gyeptrágyázás és egyéb munkálatok

Ősszel a kertben: gyeptrágyázás és egyéb munkálatok
Ősszel a kertben: gyeptrágyázás és egyéb munkálatok

Az őszi kertrendezés fontos eleme a gyeptrágyázás. Mielőtt a többi növénnyel együtt hamarosan a gyep is álomra hajtja a fejét, érdemes kicsit felfrissíteni, életet lehelni bele, hogy tavasszal erősen és gyönyörűen zöldelljen. Lássuk, mi mindent tehetünk ősszel a gyep szépségéért!

Miért van szükség a gyeptrágyázásra?

Az év aktív időszaka után a gyepet rendbe kell tennünk, és fel kell készítenünk a télre. Habár a gyeptrágyázás fontos, más műveletek is szükségesek ahhoz, hogy a talajt megfelelően előkészítsük. Ezek elsősorban a tápanyagok hatékony felszívódásához és a fűszálak egészséges fejlődéséhez szükségesek. 

Milyen teendőink vannak nyár végén és ősz elején?

Az őszi feladatok közé tartozik a gyep szellőztetése, a füvesítés (ha indokolt), a kártevők irtása és a betegségek kezelése (amennyiben szükséges), a gyeptrágyázás, az öntözés szabályozása, valamint a fűnyírás. Mielőtt bármibe is belefognánk, ellenőrizzük a gyep állapotát! Győződjünk meg arról, hogy valóban szükséges-e irtani a gyomnövényeket, a kártevőket, a gombát, és kell-e újrafüvesíteni! Vegyszert csak abban az esetben használjunk, ha már nem látunk más megoldást!

férfi gyomtalanítás gyep kert
Az őszi gyepgondozás fontos része a gyomok eltávolítása.

Gyomirtás, kártevőirtás: hogyan csináljuk?

Először is távolítsunk el minden nemkívánatos szereplőt a fűszálak közül!

Ha csak keveset kell gyomlálnunk, akkor érdemes kézzel, gyökerestül kiszedni a gyomnövényeket. Ha azonban túl sok gyomot találunk, jöhet a gyomirtás. Ebben az esetben válasszunk természetes megoldásokat, és csak végső esetben forduljunk a vegyszerekhez!

Második lépésként a kártevőhelyzetet kell felmérnünk. A rovarok a gyökereket megrágva a talaj feletti részeket is elpusztíthatják. Abban az esetben, ha a fűszálakat már szinte teljesen elpusztították, csak a rovarirtás a megoldás. Ezt viszont mindenképpen szakértővel végeztessük! Gyakori kártevők a cserebogárpajor, a lótetű, a hangya és a lószúnyog lárvája. 

fűnyíró nő gyep kert
A fűnyírás is a gyepgondozás része.

Gyepszellőztetés, talajlazítás: mikor szükséges?

A gyeptrágyázást meg kell előznie a gyep szellőztetésének és a talaj fellazításának. Ezek azért is szükségesek, mert a nyári igénybevétel során összetömörödik a föld, így a fű nehezebben jut oxigénhez, vízhez és tápanyagokhoz. Ezért szükséges, hogy fellélegezhessen.

Talajlazítást évi rendszerességgel érdemes végezni. Vasvillával kis lyukakat szúrunk a földbe, amelyeken át könnyebben bejut majd a tápanyag és az öntözővíz. Néhány évente érdemes kezelni a gyepet vágógereblyével, fűlevegőztetővel, amelyek mélyebbre hatolnak. A talaj ne legyen se túl nedves, se túl száraz! Azokat a területeket, ahol a fű teljesen kiégett, inkább füvesítsük be újra!

Újrafüvesítés: akár ősszel is

Akár a teljes gyepet is újrafüvesíthetjük ősszel! Ez azért is lehet jó döntés, mert így tavasszal a már kinőtt fű előnnyel indul az gyomokkal szemben. Valamint az sem elhanyagolható, hogy így nem kell kivárnunk azt az időszakot, amikor a jó időben már szívesen töltenénk a kertben a szabadidőnket, de még nem léphetünk rá az új gyepre. 

fűmag kéz gyep
Ősszel is szükség lehet újrafüvesítésre.

Gyeptrágyázás: hasznos tudnivalók

Mire jó a gyeptrágyázás?

  1. A nyári napsugárzás és a nagy meleg megviseli a pázsitot. Az őszi gyeptrágya abban segít, hogy a megfáradt fűszálak új erőre kapjanak.
  2. A gyeptrágyázás felkészíti a gyepet a téli fagyokra, valamint megerősíti a szártöveket és a gyökérzetet.
  3. Ellenállóbbá teszi a gyepet a gombásodással és a kártevőkkel szemben.
  4. Lehetővé teszi, hogy tavasztól ragyogóan zöld és egészséges füvet csodálhassunk.

Miben különbözik az őszi gyeptrágya az általánostól?

Az őszi gyeprtágyának más az összetétele. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a fűszálaknak ebben az időszakban van szükségük. Ebben az összetételben kevesebb a nitrogén, így a pázsit nem fog feleslegesen a növekedésre törekedni, valamint a gombabetegségek kockázata is kisebb.

A magasabb arányú kálium viszont növeli a fű ellenálló képességét a fent említett betegségekkel és a faggyal szemben, ezzel együtt segít a gyepnek a nyár végi regenerálódásban a napsütés és a forróság okozta stressz után. A foszfor erősíti a gyökérzetet, így a szárazabb időszakban a növény a talaj mélyebb rétegeiben található vizet is eléri majd. Egyes gyeprtágyákban hozzáadott vas és magnézium is található, ami erősíti a fű mélyzöld színét.

A gyeptrágyázás menete

Maga a folyamat meglehetősen egyszerű: egyenletesen szórjuk ki a trágyát kézi vagy gépi szóróval, majd zárjuk a folyamatot a gyep öntözésével!

Mikor trágyázzuk a gyepet?

A legalkalmasabb időszak a szeptember közepe, illetve az október.

gyeptrágya kéz
A gyeptrágya összetétele ősszel különösen fontos.

A gyep kiegyenlítése

Ha a gyep valamely részét jobban igénybe vettük vagy éppen elhanyagoltuk, jelentős szintbéli különbségek keletkezhetnek. Ilyenkor ásóval érdemes elegyengetni a felszínt, hogy a téli eső beköszöntével ne legyenek elárasztott és szárazabb területek.

Fűnyírás

Addig érdemes vágni a füvet, amíg nő. A telet semmiképpen ne kezdjük magas fűvel, mert könnyebben berothadhat. Ősszel érdemes a füvet kicsire, 4–5 centiméteresre lenyírni. 

Öntözés

Az őszi langyos, szeles időjárás ugyanúgy szárítja a füvet, mint a nyári kánikula, tehát fontos, hogy ilyenkor is gondosan öntözzünk. Ősszel érdemes inkább reggel locsolni, így megelőzhetjük a gombák megtelepedését az esti nyirkos időben.

search icon