Hogyan védekezzünk a hangyák ellen természetes módon?

Hogyan védekezzünk a hangyák ellen természetes módon?
Hogyan védekezzünk a hangyák ellen természetes módon?

Természetkedvelőként törekszünk nem ártani az élőlényeknek, egyiküket sem irtani, ettől függetlenül igen sok kellemetlenséget tud okozni, ha a szorgos hangyák megjelennek a lakásunkban. Sőt, van olyan hangyafaj, amely kifejezetten az emberi környezetben érzi jól magát. Összeszedtük a természetes módszereket a hangyák likvidálására és távoltartására.

Hasznos állat a hangya vagy inkább kártevő?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a hangyák hasznos élőlények-e vagy sem. Általánosságban elmondhatjuk, hogy jelenlétük a természetben igenis hasznos, hiszen a ragadozó hangyafajok nagy mennyiségű kártékony rovart pusztítanak el. Egy erdei vöröshangya-kolónia például naponta 10.000 különböző rovart ejt el, éppen ezért bolyait törvény is védi. A kertekben már sokan nem annyira örülnek a jelenlétüknek, mivel az egyébként szintén ragadozó és sok kártevő rovart elpusztító fekete hangyák igen erős védelmezői a levéltetveknek. Persze nem önzetlenségből, hanem azért, mert a gyümölcsfákra káros levéltetvek által termelt mézharmat a hangyák számára mennyei eledel.

Az erdei vöröshangya olyannyira hasznos állat, hogy a bolyokat törvény védi. Németország egyes fenyveseiben pedig hálóval védik a fa törzseit a hangyák természetes ragadozói ellen.

A házba vagy a lakásba beköltöző hangyák jelenléte valóban rendkívül zavaró lehet. Sőt bizonyos hangyafajok épületen belüli fészkelőhelyei károsíthatják például a faelemeket. Emellett sokan úgy tartják, hogy higiéniai szempontból kifejezetten veszélyes a jelenlétük. Mivel testükön különböző baktériumok tenyésznek, ezekkel élelmiszereinket is megfertőzhetik. Más vélemények szerint viszont a hangyák nagyon is tiszta állatok, ugyanis nagy gondot fordítanak fészkük és egymás tisztán tartására. Nemcsak eltávolítják az ételmaradékot, hanem metapleurális mirigyük váladéka – amellyel rendszeresen kenegetik a fészket és egymást is – gomba- és baktériumölő hatású. 

Milyen hangyafajokkal találkozhatunk a környezetünkben?

Legnagyobb méretű a faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda), mely jellemzően farönkökben, kiszáradt fákban épít fészket. Házon belül is megtelepszik a szigetelésben, a fa- és a tetőszerkezetben, amennyiben a páratartalom kedvező számára. A fekete hangya (Lasius niger) föld alá vájt üregekben él, de élelem után kutatva a lyukakon és a repedéseken keresztül bejár a házba is. Leginkább az édes ízt kedveli. A gyepi hangya (Tetramorium caespitum L.) természetes élőhelye a föld alatt vagy faodvakban, korhadt fákban található, de a járdák, teraszok, kocsifeljárók alatt és mellett, illetve az épületeken belül is gyakoriak. Szeretik a zsíros, az édes, a fehérjében gazdag táplálékot, az elpusztult rovarokat és az állateledeleket is.

A lóhangya akár darázs nagyságú is lehet.
Fotó: Canva

A tolvajhangya (Solenopsis fugax) az egyik legkisebb méretű hangya a világon, fészküket kövek és sziklák repedéseibe, korhadó fákba és a földbe készítik. De a lakáson belül is megtelepedhetnek a padló alatt vagy a szekrényüregekben. A kis repedéseken át könnyedén bejutnak a kertben lakó példányok is. Szintén az édes, a zsíros és a fehérjedús táplálékot részesítik előnyben.

Szintén apró méretű a fáraóhangya (Monomorium pharaonis), mely egy távol-keleti faj, de mára az egész világon elterjedt. Trópusi állatként egész életükben az ember alkotta környezetben él. A legváltozatosabb helyeken – a falban, a padló alatt, a vezetékek mentén, a szemetesekben, a tárolókban, az ágyneműtartókban, sőt a faszerkezetekben – építhet kolóniát. Irtása kifejezetten nehézkes, és fújós hangyamérgekkel lehetetlen. Több királynő is jelen van a bolyban, és ha a hangyák veszélyt éreznek, többfelé osztják a bolyt.

A fáraóhangya az egyik legapróbb faj, akár 50 métert is képes megtenni az épületen belül, hogy élelmiszerhez jusson.

Hogyan védekezhetünk a hangyák ellen környezetbarát módon?

A hangyák esetében is a megelőzés a legfontosabb lépés. Ha kertes házban lakunk, vágjuk le a házra lógó ágakat, nyírjuk meg a fallal érintkező bokrokat és sövényeket! Távolítsuk el a különböző csöveket és vezetékeket, amelyeken keresztül be tudnak jutni a házba! A lakásban pedig ne hagyjunk szabadon semmilyen ételmaradékot, a szemetes legyen teljesen zárható!

hangya
Tehetünk ki nekik szódabikarbónát, amit bevisznek magukkal a fészekbe, és elpusztulnak tőle.

Ne irtsd a hangyát, csak tereld el őket!

Amennyiben már megjelentek, többféleképpen is indíthatunk támadást az apró kis katonák ellen. Kihelyezhetünk például befőttesüveg tetejébe öntött mézes vagy cukros vizet, amelyet az útvonalukra, de még a lakáson kívülre teszünk. Így a lakásba költözésük előtt ínycsiklandó eleséget kapnak, és nem fognak tovább masírozni. Kővel burkolt helyiségekben leönthetjük őket, illetve locsolhatunk a járataikba forró vizet. Ezzel az olcsó megoldással pillanatok alatt jó néhány példánnyal végezhetünk. Vagy tehetünk ragasztócsíkot – például légyfogót – a fal mentén oda, ahol menetelni szoktak.

Illóolajokkal természetesen a hangyák ellen

A hangyák nem szeretik az erős illatokat. Ha vonulásuk útjába fahéjat, friss citromreszeléket, ecettel vagy fahéjolajjal átitatott vattapamacsokat, erős illatú szárított növényeket, illetve citromos vagy ecetes illóolajos keveréket helyezünk, környezetbarát módon tarthatjuk távol a kellemetlen kis élőlényeket. Készíthetünk illóolajos–ecetes spray-t is, amellyel lefújhatjuk a menetelő hangyákat, a repülő egyedektől pedig az illóolajos párologtató segíthet megszabadulni. A leghatásosabb illóolajok a levendula, a menta, az eukaliptusz, a teafa és a zsálya.

Kávézacc és szodabikarbóna

A cukorral kevert kávézacc úgy fejti ki hatását, hogy a dolgozók beviszik a szemcséket a bolyba, a koffein pedig végez a fészekben lévőkkel. Hasonló módon működik a cukor és a szódabikarbóna keveréke is. Az édes íz miatt elfogyasztják az egyveleget, majd a szódabikarbóna puffasztó hatása elpusztítja őket.

Egyedül a fáraóhangyákkal kell óvatosan bánni, ugyanis ez a faj úgy reagálhat a támadásra, hogy a kolónia kisebb csoportokra bomlik, amelyek új területeket keresnek. Így egyetlen hangyák lakta helyszínből akár 4–5 is létrejöhet. Legjobb tehát, ha követjük útjukat, és megfigyeljük, hol fészkelnek, majd célirányosan a fészket semmisítjük meg. Sajnos a fészket sok esetben nem lehet megtalálni. A szakemberek általában metoprén tartalmú csalétek kihelyezését ajánlják, amely a királynő szervezetébe jutva sterilitást okoz, a peterakás megszűnik, és a kolónia magától kipusztul. Az S-metoprén anyag nem öli meg az élőlényt, azaz nem irtószer, biológiailag könnyen lebomlik, nincs akkumulációs vagy biomagnifikációs hatása.

hangya
A kertbe kitehetünk nekik mézes vagy cukros eleséget, hogy ne akarjanak élelemért a lakásba jutni.

A kertben tevékenykedő hangyák ellen is számos természetes megoldás létezik. Veteményesünket rendszeres műveléssel és öntözéssel, a letelepedést megakadályozva védhetjük meg. A gyümölcsösökben a fák kérgére tegyünk öntapadós papírt, így a hangyák nem tudnak felmászni a törzsön, nem jutnak mézharmathoz, a levéltetvek pedig védelemhez. Ültethetünk mentát is a fák tövéhez, amivel szintén távol tarthatjuk a kis katonákat. Pihenőkertünkben menta, teafaolaj, citromfűolaj és víz keverékével permetezzük be azt a területet, ahol szeretnénk hangyamentesen eltölteni időnket! Használhatunk akár fokhagymapermetet is, de kellemesebb illata miatt az előbbi keverék megfelelőbb ott, ahol hosszasan tartózkodni kívánunk. Porított meszet, illetve faszenet is szórhatunk a védett terület köré, ezeket szintén elkerülik a hangyák.

Olyanok is akadnak azonban, akik házi kedvencként tartják lakásukban a szorgos kis rovarokat, hogy tanulmányozhassák egyébként rendkívül érdekes viselkedésüket. Aki kedvet kapna egy hangyaterráriumhoz, innen meríthet hozzá hasznos ötleteket.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Fotók: canva.com

search icon