Szódabikarbóna, az univerzális csodaszer

Szódabikarbóna, az univerzális csodaszer
Szódabikarbóna, az univerzális csodaszer

Elkezdtünk felkutatni olyan alternatív tisztítószereket, melyek sem az egészségünkre, sem a környezetünkre nem veszélyesek. Azt tapasztaltuk, hogy kevés olyan vegyület létezik, mint a nátrium-hidrogén-karbonát, amely mindennapjaink számos területén megállja a helyét. Arról nem is beszélve, hogy a nagyipari vegyszerekhez képest jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá.

Mi a szódabikarbóna?

A szódát (nátrium-karbonátot) és testvérét, a szódabikarbónát (nátrium-hidrogén-karbonátot) már régóta ismeri az emberiség. Utóbbit bányászat útján nyerik a talajból nahcolit és trona ásványok formájában. Ezeket először kalcium-karbonáttá finomítják, majd többek között ehető szódává, azaz szódabikarbónává alakítják. Az ásványok nagy része a világ legnagyobb tronakészletével rendelkező Egyesült Államokból származik. Legkorábban mégis az egyiptomiak fedeztek fel olyan ásványlelőhelyeket, ahol a két anyag elegyére bukkantak, amit később mosószerként alkalmaztak. A későbbiekben egyre szélesebb körben használták a szódát, hiszen az üveggyártásnak is ez volt az egyik alapanyaga. Neve a saleratus szóból ered, amelyben a sal sót, az aeratus pedig szénsavat jelent.

szódabikarbóna
A szódabikarbóna széleskörűen használható csodaszer.

Univerzális csodaszer

Okkal nevezünk csodaszernek egy olyan vegyületet, amelyet bátran használhatunk akár sütőpor helyett, vagy akár kitisztíthatjuk vele a makacs foltokat a sütőben. Gyakorlatilag nincs olyan folt a konyhában, amelyet szódabikarbónás súrolással ne tüntethetnénk el. A szennyeződések mellett a hangyákat is száműzhetjük a házból, ha a szódabikarbónát és a sót fele-fele arányban szórjuk az érintett területre. A szemetesládát is könnyedén szagtalaníthajuk csakúgy, mint a hűtőt, és ehhez mindössze egyetlen evőkanálra van szükségünk belőle.

A fürdőszobában is hasznát vesszük

Talán túlzásnak hat, mégis teljesen természetes és indokolt a fürdőszobai jelenléte. Tisztító hatása itt sem elhanyagolható, akár fehér, akár színes ruhákat mosunk, ruháink tisztábbá válhatnak tőle. A szépségápolás terén is csodát tesz: vízzel vegyítve bőrradírként használhatjuk, remekül eltávolítja az elhalt hámsejteket. Hajunkból segít eltünteti a hajformázók maradékait, és alaposan tisztítja a fejbőrt. Vegyszermentes dezodorként nemcsak környezet-, hanem pénztárcabarát is. Bőrnyugtató hatása forró fürdő formájában csalogatható elő legjobban. Fogfehérítő ereje is kiemelkedő, így házi fogkrémet is készíthetünk belőle. Közeleg a tavaszi, nyári beszélgetések időszaka a szabadban, amelyeknek állandó, nem szívesen látott vendégei a szúnyogok. Nem kell messzire mennünk azért, hogy enyhítsük a rovarcsípések okozta viszkető érzést, csak finoman dörzsöljük be a csípés helyét szódabikarbónával.

szódabikarbóna 
szódabikarbóna használata
A lefolyó szagát képes semlegesíteni, de még emberi tisztálkodásra is alkalmas.

Méregtelenítés

A szervezetünk és a bőrünk megtisztulására is a szódabikarbónát hívhatjuk segítségül. A recept szerint egy 3 hetes kúra alatt napi háromszor, étkezés előtt, üres gyomorra kell meginnunk 1 dl langyos vizet 1 csapott kávéskanálnyi étkezési szódabikarbónával. Könnyebbé válhat az emésztés, enyhülhet a puffadás.

Mikor nem ajánljuk?

Soha ne fogyaszd nagyobb mennyiségben és huzamosabb ideig, így ugyanis a számos jótékony hatása mellett káros hatásai is lehetnek. Kerülniük kell azoknak, akik szív-, máj- vagy vesebetegek, magas vérnyomással küzdenek, vagy sószegény diétát kell követniük, emellett kismamák sem fogyaszthatják, mivel nagyon gazdag nátriumban.

Hol szerezheted be, és mennyiért?

Ha eddig a vásárlás körülményességével indokoltad volna, hogy alternatív megoldások felé fordulj, jó hírünk van! A nagy üzletláncok ugyanúgy forgalmaznak szódabikarbónát, mint a zöldboltok és a patikák. Így sem a beszerzése, sem az ára nem állít akadályt e környezetkímélő megoldás elé, hiszen akár 499 ft/kg áron megvásárolhatod.

szódabikarbóna
A szódabikarbóna olcsó és sokoldalú.

Úgy hisszük, hogy a természettudatos látásmód kis elhatározásokkal kezdődik. Nem baj, ha elsőként nem a samponodat cserélnéd szódabikarbónára. Teszteld előtte szagtalanító hatását a hűtőszekrényben vagy a szemetesben, és nem lebomló műanyag helyett kérd papírcsomagolásban! Így apró lépésekben közelebb kerülhetsz a környezetedhez.

Fotók: canva.com

search icon