Fertőtlenítési tippek otthonra
Fertőtlenítési tippek otthonra

A háztartásunkba számos helyről kerülhetnek baktériumok: bevihetjük azokat a kezünkön a megérintett felületekről, a bőrünkön, a ruháinkon, vagy akár a használati tárgyainkon is. Ezért fontos, hogy otthonunkat a rendszeres takarítás mellett fertőtlenítsük is, különös tekintettel azokra a tárgyakra, eszközökre, amikkel gyakran érintkezünk.

A baktériumoknak leginkább a párás, nedves környezet kedvez, így fokozottan figyeljünk azokra a helyiségekre, ahol ez adott lehet számukra: tipikusan ilyen a konyha, a fürdőszoba és a mellékhelyiség. Ezért fordítsunk külön figyelmet a gyakran megérintett felületek – például a kilincsek, lámpakapcsolók, asztalfelületek, az étkezőben található székek, a konyhai felületek és a szaniterek – rendszeres fertőtlenítésére.

A vegyszerekkel történő fertőtlenítés számos esetben helyettesíthető környezetbarát megoldásokkal, de ha mégis kémiai úton előállított szerekkel fertőtlenítünk, használjunk gumikesztyűt, majd miután befejeztük a munkát, dobjuk ki: így előzhető meg, hogy irritatív anyagokkal érintkezzenek a kezeink vagy a rajtuk megtapadó baktériumokat szétszórjuk a lakásban.

A tisztításhoz használt törlőkendőket, rongyokat is érdemes gyakran cserélnünk. Használat előtt nagyjából annyira nedvesítsük be azokat a tisztítószerrel, hogy a felületek közel négy percen át száradjanak, így képes a baktériumölő szer legjobban kifejteni a hatását.

Másik lehetséges megoldás a gőzölés használata. A gőzzel való fertőtlenítés nem újkeletű, már 150 éve használjuk erre a célra. A modern, automata gépek megjelenésével a mosásnál, mosogatásnál és takarításnál is átvették ezt a szerepet a kemikáliák, melyek korántsem környezetbarát megoldások. Pedig a forró gőz képes elpusztítani a háztartásban gyakran előforduló baktériumok akár 99,9 százalékát. A forró vízpára pedig azáltal, hogy szétszóródva hatol be a szennyeződés részecskéi közé, kíméletesen, de hatékonyan távolíthatja el a háztartásunk különböző pontjain előforduló allergéneket is. A kézi gőztisztítók mellett a piacon már olyan automata mosógépeket és mosó-szárítógépeket is találunk, amelyek a tiszta gőz erejét alkalmazva távolítják el a szövetekben megbúvó allergéneket és baktériumokat – ezt a funkciót a „Steam” vagy a „TrueSteam” megnevezés jelöli a készülékeken.

Míg a gőz modern alkalmazása visszatérést jelent a hagyományokhoz, az elektronikai eszközök piacán egy teljesen új fertőtlenítési módszerrel is találkozhatunk: ez az UV-fénnyel történő tisztítás. Az erre a célra használt ultraibolya fény működése hasonló a Napból érkező UV-sugarakhoz, azonban ezeket beépített LED-fényforrások bocsátják ki. A módszerrel elpusztítható a felületeken található egyes baktériumok 99,99 százaléka. Már hűtőszekrénybe és fülhallgatóba építve is megtaláljuk ezt a technológiát.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(civilhetes.net)

(Kép forrása: pixabay)

search icon