Citromhéj, narancshéj… tudtad, mi mindenre jók?
Citromhéj, narancshéj… tudtad, mi mindenre jók?

Citromhéj, naracshéj, banánhéj felhasználására is rengeteg tippet tudunk adni. A fenntarthatóság egyik fontos eleme, hogy mindennapi életünkben a zero waste szemlélet gyakorlattá váljon. A konyha az egyik olyan színtér, ahol radikálisan csökkenthetjük a szeméttermelést, melynek legáltalánosabb és legelterjedtebb módja a zöldségek-gyümölcsök fel nem használt részeinek komposztálása.

Akad viszont néhány olyan gyümölcsféle is, amelyek héját csak végső esetben érdemes a komposztba dobni, hiszen számtalan előnnyel bír a további felhasználása. Többféle véleményt olvashatunk a neten, szabad-e a citrusok héját komposztba tenni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy csak kis mennyiségben, és kizárólag kezeletlen héjat lehet így hasznosítani.

Ilyen például a citrom, a narancs, vagy a banán. Hozzá kell tenni, hogy az import gyümölcsök nem a fenntarthatóság mintaképei. Ám ha a pozitív élettani hatásuk miatt időnként mégis veszünk belőlük, legalább tudatosan felhasználhatjuk minden darabját. Korábbi cikkeinkben, már bemutattuk a banántermelés problémáját, illetve az avokádóról is fellebbentettük a fátylat, de most nézzük a gyümölcsök héját.

Narancs, narancshéj és mandarin

Citromhéj

A citrom héját általában eldobjuk, pláne ha nem vegyszermentes bio citromot, vagy esetleg otthon termesztett gyümölcsöt használunk. Ha kezeletlen citromhéjunk maradt, számos ínycsiklandó ételt készíthetünk belőle, például kandírozhatjuk, sőt, a kandírozott darabokat akár csokoládéba is márthatjuk. Vagy főzhetünk citromszirupot, ami frissítő italokhoz vagy más receptekhez is kiváló alapanyag. Frissen reszelt citromhéjat korlátlan mennyiségben tárolhatunk a fagyasztóban, ami bármikor jól jöhet egy-egy étel- vagy süteményrecepthez.

citrom, citromhéj és citromhéj reszelék
A citromhéjban lévő illóolajok rendkívűl intenzívek, így süteményekben vagy mécsesben is kiváló

Ha a citrom héját megszárítjuk – napon, sütőben, vagy aszalóban – és finomra vágjuk, az aprítékot egész borssal és durva szemű sóval borsdarálóba téve, pikáns citromos bors fűszert kapunk. A szárított héjat finomra őrölve pedig saját készítésű, illatos-zamatos teakeverékünkbe is keverhetjük. Ha befőttesüvegbe tesszük a friss, apróra vágott vagy lereszelt alapanyagot és ecetet, valamint vizet öntünk rá, egy kis idő múlva rendkívül zamatos citromecetet kapunk, mely akár gyümölcssalátákhoz is kitűnő dressing. De kipróbálhatunk egzotikusabb receptet is, például az indiai citromos savanyúságot, ahol a citromhéjat különböző karakteres fűszerekkel – kurkumával, ördöggyökérrel stb. – ízestíjük.

Ám nemcsak a konyhában, hanem a szépségápoláshoz is felhasználhatjuk ezt a nagyszerű alapanyagot, itt is érdemes vegyszermentes, bio gyümölcsöt használni. A szem alatt hatékony a sötét karikák, illetve a testszerte megjelenő öregségi foltok ellen, ha 5-5 percet borogatjuk vele az adott területet. A citromhéjas bedörzsölés szintén nagyszerű megoldás a száraz, töredezett talp, sarok, könyök és térd ellen.

citromhéj, narancs és grépfrút vízben
A citrusok revitalizálják a bőrt

Arcradírként is rendkívül hatásos – porrá őrölve a saját készítésű arckrémünkhöz is adhatjuk – de figyelnünk kell arra, hogy a használata után érzékenyebb lehet a bőrünk a napsugárzásra. Reszelt citromhéjhoz adott cukor és olivaolaj egyvelegével nagyszerű testradírt készíthetünk zuhanyzáshoz. Ha alaposan és rendszeresen dörzsöljük a héj belső felével fogainkat, segít eltüntetni a dohányzás, a kávé és más színező hatású ételek nyomait és fogsorunk ismét vakító fehér lehet. A korpás hajra is megoldást nyújt, amennyiben legalább egy héten át minden nap átmasszírozzuk a fejbőrünket a citromhéj belső részével. Ha pedig főzés után erősen fokhagymás a kezünk, ujjainkat átdörzsölve tökéletesen eltünteti arról a kellemetlen szagokat.

Tisztítsunk citromhéjjal

Takarításnál is felhasználhatjuk a citrom antibakteriális hatását és erős, frissítő illatát. Kitűnő DIY tisztítószerhez a citrom héját ecetbe – esetleg némi vízzel együtt – kell áztatni és két hétig sötét helyen érlelni. A kész folyadékot szórófejes flakonba tölthetjük, így még könnyebb az adagolása és a különböző felületeken való használata. Főzés után, ha a vágódeszkát szeretnénk lefertőtleníteni, csak dörzsöljük át a citrom héjával, máris tiszta lesz és illatos. A makacsabb szennyeződéseket is kiválóan el tudjuk távolítani az edényekről, illetve ha a mosogatóba szódabikarbónát szórunk, majd egy darab héj belsejével alaposan átdörzsöljük, szebben fog csillogni, mint új korában.

Amennyiben használunk mikrohullámú sütőt, forraljunk fel benne egy tál vizet és benne egy fél citrom héját, utána nagyon könnyű lesz letörölni a mikróban lerakódott zsírt és szennyeződéseket. A vízforraló vízkőtelenítésére is kitűnő és természetes praktika, ha egy fél liter vízbe tett darabka citromhéjat forralunk fel benne és a mosogatógépben is hatékony megoldás ugyanezen problémára, ráadásul még a rossz szagokat is eltávolítja belőle. Aki természetes megoldást keres a konyhai kártevők, hangyák, zsizsikek és hasonló kellemetlen rovarok ellen, a citromhéj ezek ellen is hatékony, ha a problémás helyekre tesszük ki.

citromhéj és citromból készült tisztítószer
A citromhéj ecettel feloldva remek vízkő és zsíroldó

Nem utolsó sorban pedig mutatós dekorációkat és készíthetünk a citrom héjából, például ha megszárítunk egy kettévágott és kifacsart citrom héját, önthetünk bele gyertyát. Lakásunk illatosítására is kitűnő a szárított citromhéj, különböző növényekkel, fűszerekkel keverve.

Narancshéj

A citromhoz hasonlóan a narancs héja is számtalan értékes tulajdonsággal bír. Természetesen, ha fogyasztásra szánjuk, itt is vegyszermentes, bio gyümölcsöt használjunk.

A narancs héját is éppúgy kandírozhatjuk, főzhetünk belőle szirupot, frissen reszelt változatát a fagyasztóban tárolhatjuk későbbi felhasználásra, szárítva-őrölve pedig remek összetevője a teakeverékeknek, vagy bármilyen narancsos ételreceptnek. A friss héjat beleapríthatjuk olivaolajba, ínyenc salátaöntetet kaphatunk így. Ha pedig a barnacukros tárolóba narancshéjat teszünk, nem fog megkeményedni és egy darabba összeállnia cukrunk.

cukrozott kandírozott narancshéj
A narancs vagy citromhéj cukrozva remek finomság

A szépségápolásban szintén a citromhéjhoz hasonlóan járhatunk el a naranccsal is, szárazon porrá őrölve arckrémekhez, pakolásokhoz adhatjuk, illetve töredezett ajkak, száraz kezek esetén is nagyon hatékony megoldás. Friss reszelt héj, olivaolaj és cukor összekeverésével pedig a narancsból is illatos és természetes testradírt kapunk.

A szúnyogok és más rovarok nem szeretik a narancsolaj illatát, ezért készítsünk természetes szúnyogriasztót száraz narancshéj és víz egyvelegéből, amit szórófejes flakonba teszünk. Ezt a permetet szobanövényeink vagy egyéb féltett tárgyunk köré permetezhetjük, a házicicák messziről el fogják kerülni.

Banánhéj

Meglepő, de a banán héja is rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes rögtön a komposztba dobni. Ha bio banánt veszünk, nyugodtan elfogyaszthatjuk a héjat, tele van értékes rostokkal, tápanyagokkal, legfőképpen káliummal, A vitaminnal és luteinnel, illetve triptofánnal. Legegyszerűbb, ha a két végét levágva egyben leturmixoljuk és önmagában, vagy más gyümölcsökkel smoothie-ként fogyasztjuk. De a merészebb ínyencek kisebb-nagyobb szeletekben vagy csíkokra vágva, különböző fűszerekkel serpenyőben is megsüthetik. Ennek egy még különlegesebb módja, ha a sütőben a hús mellé tesszük sütés közben – amitől puhább lesz a húsunk állaga is – utána serpenyőben kisütjük a banánhéjat egy kis hagymával, fokhagymával, chilivel, borssal, curry-vel, narancslével és cukorral. 

banánhéj
A banánhéj kisütve fűszeres finomság

A szépségápolás területén is többféleképpen bevethető a banánhéj. Ha bedörzsöljük vele arcunkat, segít eltüntetni a ráncokat, felüdíti a bőrt, elhalványítja az aknés hegeket és a hidratáló hatása is remek. Csukott szemre téve csökkenti a reggeli duzzadt szemkörnyéket, de enyhíti a pikkelysömör okozta viszketést is. Illetve ha egy érett banánhéjat egy éjszakán át szemölcsre tapasztunk, másnapra segít eltávolítani azt.

Természetes, házi készítésű hajpakolásunk egyik alkotóelemeként is bátran használjunk banánhéjat, puhább és fényesebb lesz tőle a haj. De fogaink fehérítésére is kiváló lehet, ráadásul jót tesz az ínyünknek is, ha egy legalább héten át minden nap bedörzsöljük vele a fogakat.

A banánhéj antimikorbális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért hasznos segítség házi elsősegély esetén is. Leégés, vagy rovarok okozta csípés után nyomjunk banánhéjat az adott területre, a fájdalom és viszketés enyhülni fog. Ha szálka ment a kezünkbe, könnyebb lesz kiszedni, miután egy darab héjat 15 percig a bőrünkre helyezünk.

A háztartásban fényesítő hatását hasznosíthatjuk, ha átdörzsöljük vele a szobanövények levelét, az ezüst tárgyakat és – evőeszközöket, vagy akár a bőr cipőinket.

Konyhakertünkben is sokféleképpen hasznosíthatjuk a banán héját. Kitűnő táplálék a termőföldben élő jótékony férgek számára. Vagy keverjük össze vízzel, hagyjuk állni pár napot és használjuk műtrágya helyett a zöldségeinkhez. Ezt a vizes egyveleget tovább hígítva és szórófejes flakonba téve a szobanövényeink permetezésére is használhatjuk. Ha sütőben kiszárítjuk a héjat, apró darabokra vágva a palántáink alá tehetjük, segíti majd azokat a növekedésben. A rózsabokrok alá helyezett banánhéj pedig távol tartja a levéltetveket, de vonzza a szép pillangókat.

Az internetnek köszönhetően számtalan jól bevált receptet találhatunk a fel nem használt gyümölcshéjak hasznosítására, válogassunk, kísérletezgessünk hát bátran!

Forrás:
https://www.womansworld.com
https://www.healthline.com

search icon