A gyümölcshulladék értékes alapanyag is lehet
A gyümölcshulladék értékes alapanyag is lehet

Egy indonéz kutató a citrusfélék hulladékának felhasználásáról írta doktori disszertációját, melyet a kérdés rendkívüli fontossága miatt a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál is bemutatott.

A citrusfélék éves termelése globálisan 130 millió tonna körül mozog, és a termelés során ennek a mennyiségnek 40-60%-a jelenik meg szerves hulladékként, melyek jelenleg főképp hulladéklerakókra kerülnek.

A kutatás célja olyan módszerek kidolgozása, melyek segítségével a citrusfélék hulladékából többek közt biogáz, illetve a bioműanyag gyártásban felhasználható vegyületek állíthatók elő.

A Lukitawesa nevű kutatót a szülővárosa piacán termelődő napi több tonna hulladék döbbentette rá, hogy valamilyen megoldást kell találnia a zöldség- és gyümölcsfélék hulladékának problémájára.

„Kutatóként hozzájárulhatunk a klímaváltozás problémájának megoldásához, ezáltal az emberiség jobb életkörülményeinek megteremtéséhez. Vigyáznunk kell bolygónkra, mert ellenkező esetben nincs jövőnk.

-mondja Lukitawesa

A héjból kivonható zsírsavakból akár étrend-kiegészítő is készülhet állatok számára, amely a tehenek esetében például gátolhatja, hogy az emésztés során metán termelődjön. Ez a szarvasmarha-tenyésztés egyik legnagyobb problémájára is megoldást jelenthet.

Bár az elgondolás előremutató, arra azért figyeljünk, hogy mi magunk ne próbáljuk meg újrahasznosítani a narancshéjat: ha komposztra is kerül néha, mindig csak kis mennyiség menjen, és kizárólag olyan citrusféle héját használjuk, amelyet nem kezeltek semmilyen vegyszerrel.

search icon