Greenbiotic

Természetes tisztítás jótékony baktériumokkal

Eddig el akartuk pusztítani a baktériumok 99,9%-át, ám a veszprémi Greenbiotic új alternatívát kínál. Jótékony baktériumok segítségével állítanak elő olyan tisztítószereket, amelyek úgy fertőtlenítenek, hogy csak a számunkra ártalmas kórokozókat pusztítják el. Az ügyvezető és ötletgazda Peretsényi Dániel mesél a Greenbiotic termékcsaládról.

Hogyan született meg a baktériumokkal való tisztítás gondolata?

A probiotikus takarítás ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor jobban beleástam magam saját autoimmun betegségeimbe. Ekkor vált egyértelművé a kapcsolat a jótékony baktériumok és a különböző betegségek kialakulása között. Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy a bélflóra állapotának óriási hatása van az egészségünkre. Ennek ismeretében szembetűnővé vált az anomália, hogy – noha már kezdjük érteni, hogy mikroorganizmusok nélkül mi sem élnénk – mindenáron el akarjuk pusztítani a 99,9%-ukat. Ekkor döntöttük el, hogy fertőtlenítőszer helyett az ellenkezőjét, probiotikus tisztítószert fogunk gyártani.

peretsényi dániel
Peretsényi Dániel, a Greenbiotic ötletgazdája és ügyvezetője

Eddig mindig irtani akartuk a baktériumokat. Hogyan lehet velük tisztítani? Miként megy végbe a mechanizmus?

A tisztítást minden esetben felületaktív anyagok végzik, amelyek a hagyományos tisztítószerek esetében lehetnek szintetikusak vagy növényi alapúak. Kevesen tudják, hogy a jótékony baktériumoknak és a gombáknak nagyon áldásos tulajdonsága, hogy együttélésük során értékes természetes felületaktív anyagokat termelnek, melyekkel ugyanúgy lehet tisztítani, mint szintetikus társaikkal. Ez kvázi a természet csodája. Ezért is tartják úgy, hogy a világon ez a leginkább környezetbarát módja a felületaktív anyagok előállításának. Aki próbálta, az tanúsíthatja a termékek hatékonyságát.

Miben jobb a Greenbiotic, mint egy hagyományos tisztítószer vagy mint a környezetbarát ecet?

Nincs baj az ecettel, és a szódabikarbónával sem. Az utóbbi időben népszerűek lettek ezek a tradicionális megoldások is. Annak, akit nem zavar az ecet szaga, ez a kombináció jó megoldás lehet elsősorban vízkőoldásra. Vigyázni kell azért vele: kerámialapon, márványon, fafelületeken például kimondottan ellenjavallt a használata. A mosásnál is hasonló a helyzet: az ecetnek van előnyös tulajdonsága – például puhítja a ruhát –, de gondot is okozhat azzal, hogy kikezdi a mosógép tömítéseit. Alapjában véve ez summázza is azt, amit a hagyományos megoldásokról gondolok: jól működnek némi kompromisszummal.

Mi található a palackban, hogyan állítjátok elő a baktériumokat?

Sokféle készítményünk van a háztartási termékektől kezdve az ipari termékekig. Mindegyiket úgy kell megalkotni, hogy egy konkrét célra maximálisan megfeleljen. Más irányból kell megközelíteni például egy erős vízkőoldásra kifejlesztett ökotisztítószert, mint egy mosogatószert. Természetesen minden termékünk tartalmazza a már korábban említett probiotikus felületaktív anyagot, az összes többi összetevőt a funkcióhoz szabtuk, beleértve az egyéb növényi összetevőket vagy a természetes megoldásokat, mint például a citromsavat. A háztartási termékeink nem tartalmaznak élőflórát, csak egy speciális jótékony gomba által termelt probiotikus összetevőt, amelynek nagyon ritka, 100%-os a karbonsemlegességi indexe (RCI). Az önkormányzatok által használt tisztítószereket pedig egy speciális, erős konzorciumban élő baktériumkultúrából gyártjuk, több hetes fermentációs folyamat eredményeként.

Milyen tisztítószereket forgalmaztok jelenleg?

Élet- és bababarát mosogatószert és mosógélt, fürdőszobai és konyhai tisztítószereket, általános tisztítószert. A közeljövőben tervezzük, hogy padlóápoló és kézmosó szappan is helyet kap a kínálatunkban.

Termékeink megvásárolhatók a saját webshopunkban, de forgalmazzák őket más viszonteladók is, valamint a dm drogériáiban is megtalálhatóak vagyunk.

greenbiotic termékeke
Széles körben használhatjuk a Greenbiotic termékeit, amelyek már a dm-ben is elérhetőek.

Hallottam, hogy Budapest két kerületében is a Greenbiotic tisztítószerével végzik a közterek fertőtlenítését. Van-e bármi eltérés a használatában a hagyományos tisztítószerekhez képest?

Azóta már bővült a kerületek listája, a VIII. kerület is csatlakozott az V. és a VII. kerülethez, ahol Greenbiotic-kal takarítják a közterületeket. Sok eltérés van, persze! Ilyen célra az önkormányzatok általában vegyszert használnak, viszont 2021-ben ez már kezd „ciki” lenni. Szerencsére már egyfajta társadalmi elvárás is megfogalmazódik a lakosok részéről. Nem lehet már maró vegyszerekkel takarítani a járdákat. Az emberek belélegzik a keletkező gőzöket, a kutyák megisszák a fák tövében összegyűlt vizet, takarítás közben a tisztítószerből a parkoló autókra is fröccsen. Egyre nagyobb relevanciája van az ilyen és ehhez hasonló, környezetkímélő megoldásoknak.

Miként jelenik meg nálatok a fenntarthatóság gondolata? Olvastam, hogy saját csomagolóüzemetek van, illetve hogy hazai termékekből dolgoztok.

Igyekeztünk komolyan venni ezt a kérdést, hiszen közös jövőnkről van szó, közösen kell tennünk érte. Ezen a piacon az etikusabb gyártók körében az a szokás, hogy lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak a flakonok visszaküldésére. Ezzel több gond is van: egyrészt a vásárlóknak csak kis százaléka él ezzel a lehetőséggel, másrészt nem tudni, hogy a gyártó mit kezd a flakonokkal. Ha azt feltételezzük, hogy mindet kimossa, újracímkézi, újratölti, akkor sem tud többet tenni, mint azt, hogy a saját hulladékát forgatja. A mi célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy az országban meghatározó szereplőkké váljunk, és jelentős változást tudjunk előidézni ezen a területen. Jelenleg az erre a célra létrehozott leányvállalatunk napi 20 tonna PET-hulladék újrahasznosítását végzi. Erre nagyon büszkék vagyunk.

Fotók: Greenbiotic

Ha tetszik a Greenbiotic története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon