Itt a tavasz – nagytakaríts fenntartható módon!

Itt a tavasz – nagytakaríts fenntartható módon!
Itt a tavasz – nagytakaríts fenntartható módon!

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, az év ezen szakaszában a természet felébred, és újjászületik. A téli hideget és sötétséget felváltja a fény, a langyos szellő és a napsütés. Mi magunk is megújulunk, felébredünk a téli szürkeségből – nem véletlen hát, hogy ilyenkor lakásunkat, házunkat, kertünket is alapos tisztogatásnak vetjük alá.

Készíts tervet!

Mielőtt bárminek nekikezdenél, menj végig a lakáson – és a kerten, ha az is van -, majd írd össze pontosan, hogy hol és mit szeretnél csinálni. Az útmutatód segít abban, hogy ne kapkodj össze-vissza, hanem szisztematikusan tudj haladni. Szerezd be a szükséges környezetbarát tisztítószereket és eszközöket, hogy ne takarítás közben kelljen boltba rohangálni.

Lomtalaníts, de ne dobd a szemétbe!

Szinte mindenkire igaz, hogy szeret különböző tárgyakat felhalmozni, amiket aztán sosem használ, csak porfogóként funkcionálnak. Miközben szekrényről szekrényre, polcról polcra haladsz a takarítással, nézd át minden holmidat, hogy valóban kell-e az még neked. Amennyiben anyagilag megteheted, a leselejtezésre váró, ám még működőképes műszaki cikkeket, korrekt minőségű tárgyakat, illetve a jó állapotban lévő, nem elhordott ruháidat is érdemes az arra rászorulóknak elajándékozni. Ruhák adományozása esetében ajánlott a hulladékmentes etikettet követni.

ruhaválogatás
nagytakarítás
tavaszi nagytakarítás
A konténerekbe dobott ruha komoly válogatáson megy keresztül
Forrás: hulladekmentes.hu

Régi hűtődet vagy fagyasztóládádat odaadhatod akár egy állatmenhelynek is, ahol szigetelt kutyaházként tudják újrahasznosítani azokat. Ha pedig szükséged van némi bevételre, számtalan online oldal áll rendelkezésedre a továbbértékesítéshez, de rendezhetsz garázsvásárt is. Utóbbi esetében figyelj oda a hatályos jogszabályokra, nehogy büntetés legyen a vége

Hová dobd, ha mégis muszáj?

Ha egy műszaki cikk mindenképpen kidobásra ítéltetett, azt csakis a megfelelő, e-hulladék átvételi helyeken add le. A többi veszélyes hulladékkal – világítótestek, szárazelemek, akkumulátorok, használt konyhai – és gépolaj – is így járj el, az erre kijelölt helyekre szabad csak lerakni. Budapesten a lerakóhelyek az FKF oldalán könnyen megtalálható.

Ha nem tudod a ruháidat, cipőidet hová elajándékozni, illetve azokat a textileket, amikkel az állapota miatt már nem lehet mit kezdeni, gyűjtőkonténerbe viheted, ahonnan az elszállított ruhák 99%-át feldolgozzák. Egy részét ruhaként hasznosítják tovább, másik részéből géprongy lesz, az egyéb módon nem hasznosítható – mindössze 5% – textilt pedig ledarálják és a magyarországi cementgyárakban égetik el. A lakásból és a kertből származó esetleges fémhulladékot az országban számos helyszínen átveszik, sőt, még némi pénzt is kapsz érte.

Hasznosítsd újra saját magad!

Bármi is legyen az, akármi is készülhet még belőle! Vedd elő a fantáziád, meríts ötletet az internetről, hiszen szinte nincs olyan kacat, amiből ne lehetne újra hasznos eszközt fabrikálni. Lerúgott cipőből csinálj madáretetőt, vagy régi zongorából könyvespolcot, de különböző konyhai eszközökből is varázsolhatsz dekorációt, ékszer- vagy ceruzatartót, lámpabúrát.

Mivel takaríts?

Mindenképpen környezetbarát tisztítószereket használj, szerencsére az üzletek polcain igen széles belőlük a választék. De még jobb, ha saját magad készíted el otthon: olcsóbb, hipoallergén, nem terheljük vegyi anyagokkal a saját szervezetünket sem és kevesebb szemét keletkezik a csomagolóanyagok és flakonok mellőzése miatt. Az ablaktisztítástól kezdve a nagymosáson át a vízkőmentesítésig mindenre van megoldás, korábbi cikkünk is segítséget nyújthat.

Papírtörlő helyett használj inkább kiselejtezett, elnyűtt ruhadarabokat, nagyszerűen lehet velük port törölni, felületeket lemosni, ablakot pucolni. Ha véletlenül pont most szeretnél porszívót vásárolni, már lehet a boltokban – igaz, kicsit magasabb áron – „zöld porszívót” kapni, ami újrahasznosított műanyagból és energiatakarékos motorral készül, meglévő gépedbe pedig szerencsére már több helyről tudsz környezetbarát porzsákot beszerezni.

nagytakarítás
tavaszi nagytakarítás
Forrás: canva.com

Kerti munkák

Ősszel minden bizonnyal már összegyűjtötted az avar nagy részét és a komposztba helyezted. Ami esetleg a tél folyamán még keletkezett, azzal tégy ugyan így. A virágágyásokat tisztítsd meg az elszáradt növényrészektől, illetve a gyepből is távolítsd el gyepszellőztető gereblye segítségével az elhalt növényi részeket. Ha van letört ág, elkorhadt fa, nagyobb hasábokra vágva jól jöhet még kerti tűzrakásnál. A metszésből keletkezett kisebb ágakat pedig ágdarálóval daráld mulccsá. Mind a mulcs, mind a virágágyásból és gyepből kiszedett elhalt növények mehetnek a komposztba. A veteményesedet és a virágágyásodat lásd el tápanyagokkal: szórd rá az érett komposztot.

nagytakarítás
tavaszi nagytakarítás
Aprítás után a faágak is könnyen komposztálódnak
Forrás: www.bobvila.com

Nézd át a kerti eszközöket, locsolótömlőt is. Ha véletlenül kilyukadt volna a slag és haladó DIY újrafelhasználó vagy, kosárfonással készíthetsz belőle kaspót, madáretetőt vagy kerti széket.

nagytakarítás
tavaszi nagytakarítás
Régi locsolóslagból készült kerti szék
Forrás: fineartamerica.com

Kellemes újrakezdést, tavaszi töltődést kívánunk mindenkinek!

Kiemelt kép: Canva.com

search icon