Elektronikai hulladék / e-hulladék
Elektronikai hulladék / e-hulladék

Mi az elektronikai hulladék?

Az elektronikai hulladék (e-hulladék) olyan elavult vagy működésképtelen elektronikus termék, amely tulajdonosa számára már szükségtelenné vált, és a szemétbe került. Az ilyen hulladékok nagy kockázatot jelentenek a természeti környezet és az emberi egészség számára, mert veszélyes, mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak (pl. higanyt, ólmot). A környezeti és az egészségügyi károkozás megelőzésére ezeket szelektíven kell gyűjteni, hogy ártalmatlaníthatók és újrahasznosíthatók legyenek.

Mit mond az FKF?

Arról, hogy mi minősül elektronikai hulladéknak, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapján (https://www.fkf.hu/elektromos-hulladek) a következő listát találjuk:

•  háztartási nagygépek (pl.: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép);

•  háztartási kisgépek (pl.: hajszárító, porszívó, vasaló);

•  információtechnológiai (IT) és távközlési berendezések (pl.: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon);

•  szórakoztató elektronikai cikkek (pl.: hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép);

•  elektromos szerszámok (pl.: elektromos fűrész, fűnyíró);

•  szabadidős és sportfelszerelések, játékok (pl.: elektromos futópad, villanyvonat);

•  orvosi berendezések (pl.: vérnyomásmérő).

Azon elektronikai és elektromos berendezések, amelyek szétszerelésre kerültek, és elektromos, vagy elektronikai alkatrészeiket eltávolították (üres készülékház), már nem minősülnek elektronikai vagy elektromos hulladéknak, hanem lomhulladék kategóriába sorolhatók.

–teszik hozzá

Erre azért kell különösen odafigyelnünk, mert más és más leadási helyek vonatkozhatnak elektronikai hulladékok és lomhulladékok leadására. Budapesten lomhulladékot három hulladékudvar vehet át:

Az elektronikai hulladékokról számokban

Világunk elektronikus hulladékának értéke 62,5 milliárd dollár (19 ezer milliárd forint), ez az érték több, mint számos ország GDP-je. A kidobott nagy háztartási készülékekből van a legtöbb, ezek teszik ki az összes e-hulladék több mint felét.

Az e-hulladék mennyisége évről évre jelentős mértékben , a leggyorsabban gyarapodó hulladéktípus az EU-ban, amelynek kevesebb mint 40%-át hasznosítják újra. Becslések szerint világszerte 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett 2019-ben, ez öt év alatt 21%-os növekedést jelent.

Ami hazánkat illeti, egyetlen év alatt 138 224 tonnával gyarapítjuk az e-hulladékok hatalmas szemétkupacát. Egy átlagos magyar háztartás évente 32,6 kg elektronikai hulladéktól szabadul meg. Ezzel az értékkel a középmezőnybe tartozunk az európai országok között, Norvégia jár az élen 57 kg-mal.

Elektronikai hulladék leadásának helyszínei

Elektronikai hulladékok leadására országszerte csak az arra felhatalmazott átvételi pontokon van lehetőség, mivel veszélyes, mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak (pl. higanyt, ólmot), és így a vegyes háztartási hulladékok kukájába dobni tilos. A környezeti és az egészségügyi károkozás megelőzésére ezeket szelektíven kell gyűjteni, hogy ártalmatlaníthatók és újrahasznosíthatók legyenek.

Különböző szabályok vonatkoznak elektronikai hulladék leadásakor magánszemélyekre és gazdasági társaságokra. A gyártók/forgalmazók visszavételi, átvételi, gyűjtési és kezelési kötelezettségeiről a 197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet rendelkezik.

Magánszemélyként elektronikai eszközöket árusító áruházakban új készülék vásárlása esetén leadhatjuk az azonos funkciójú régi készülékünket. Ennek a menete áruházanként eltérő lehet, ezért minden esetben tájékozódjunk az adott üzlet erre vonatkozó szabályairól. A teljesség igénye nélkül néhány nagyobb elektronikai üzlet vonatkozó szabályai:

A fővárosban (Budapesti lakcímmel rendelkező személyként) FKF hulladékudvarokon, vidéken pedig még a helyi önkormányzatok által üzemeltetett hulladékudvarokban adhatjuk le elektronikai hulladékainkat.

Gazdasági társaságok nem vehetik igénybe az FKF hulladékudvarok szolgáltatásait, így ők hulladékkezeléssel foglalkozó magáncégek ajánlatai közül választhatnak (ezek legtöbbjével magánszemélyként is üzletet köthetünk).

E-hulladék átvételi pontok Budapesten

Budapesti lakosok az elektronikai hulladékaikat bármelyik FKF hulladékudvarban leadhatják. Ezek címei:

További információkat itt találunk az FKF hulladékudvarokról: https://www.fkf.hu/jelenleg-nyitva-tarto-vagy-hamarosan-megnyito-hulladekudvarok-elerhetosegei-nyitvatartasa-es-egyeb-fontos-informaciok

A Humusz Szövetség honlapján található térkép is segítségünkre lehet elektronikai hulladékok leadására alkalmas helyek kereséséhez: https://humusz.hu/hulladekatvevok/terkep?tid=All&tid_1=All&tid_2=All&tid_3=All&tid_4=456&tid_5=All&title=

E-hulladék átvételi pontok vidéken

Vidéken élők az elektronikai hulladékaikat az alábbi átvevőhelyeken adhatják le:

Bővebb lista az e-hulladék átvevőhelyekről a Humusz Szövetség honlapján található.

Problémák az elektronikai hulladékkal

Az elektronikai hulladékokkal több probléma is van. Először is globális szinten csak nagyon kis részüket hasznosítják újra, körülbelül 15-17%-kat. A fennmaradó e-hulladék jelentős része a világ fejletlen országaiba kerül, többek között Fekete-Afrika országaiba – ezek azok az országok, melyek a Szaharától délre esnek – és Pakaisztánba. Lényeges problémák közé tartozik, hogy napjainkban kevesebb költséggel jár beszerezni az elektronika eszközök gyártáshoz szükséges érceket Afrikából, mint a fejlett világban az eldobott készülékekből kinyerni azokat. Elemi probléma, hogy a világ fejlett országokból illegálisan kerülnek be az e-hulladékok a fejlődő világ országaiba, mint pl. Ghánába, ahol is a világ legnagyobb e-hulladék lerakója üzemel. További problémára ad okot, hogy a szükséges elemek kinyerése nem éppenséggel szakavatott módon történik. Elég csak arra gondolni, hogy több száz veszélyes kémiai anyag található az elektronikai eszközökben. Kiváltképp az ott dolgozó gyerekek számára jelentenek súlyosabb veszélyt, mivel a szervezetük még fejlődésben van. Mindemellett a még meg nem született gyerekek fejlődését is gátolják, veszélybe sodorva az e-hulladél lerakókba dolgozó várandós nők életét is.

Abban az esetben, ha az e-hulladékot a hulladéklerakókba temetik, akkor a mérgező vegyi anyagok a talajba szivároghatnak, ily formán pedig szennyezhetik a helyi vízkészleteket. Ez a folyamat veszélyezteti a helyi lakosság egészségét, és könnyen környezeti katasztrófákhoz is vezethet. Amennyiben az e-hulladékot elégetik, az égetés során a mérgező vegyi anyagok a levegőbe kerülnek, amelyek belélegezve súlyos egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Az e-hulladék jövője

Az egyik legjobb megoldás és egyben jelentős előrelépés lenne az e-hulladékok problémájával kapcsolatosan, hogy ha a gyártók az elektronika eszközöket minél tartósabbá és javíthatóbbá tennék, ezzel jelentősen csökkentve, hogy azok hulladéklerakókba kerüljenek. A jótállási idő növelése és tudatos fogyasztói hozzáállás, szintén sokat segít a jövőben az e-hulladékok csökkentésében, ha elromlik valamilyen eszközünk ne az legyen az első gondolat, hogy újat vesszünk, erre már egyes helyeken ösztönző eszközök is léteznek. Azonban Napjainkra sajnos számos elektronikai termék minősége, és tartóssága csökkent, és kevésbé javíthatóvá vált, ennek egyik fő oka, hogy a tervezett elavulást belekalkulálják a gyártók a termékek életciklusába. Szerencsére azért akadnak ellen példák is, számos jó kezdeményezés, példa létezik ennek ellentétére, például Fairphone.

Ugyanakkor egyes elektronika eszközök az újrafelhasználás jegyében új funkciót is kaphatnak, például a mobiltelefonok átalakíthatóak beltéri biztonsági kamerává vagy távirányítóvá.

Egy másik jó megoldás a jövőre vonatkozón az újrahasznosítás. Egy új és innovatív módszer lehetővé teszi az elhasznált elektromos eszközökben lévő ritkaföldfémek környezetbarát vegyszerekkel való kinyerését. A ritkaföldfémeket többek között a mobiltelefonok, számítógépek, orvostechnikai eszközök, szélturbinák
és napelemek gyártásához alapvető fontosságú nyersanyagok.

További szócikkek
search icon