Az újrahasznosítás lehet a ritkaföldfémek legjelentősebb forrása a jövőben?
Az újrahasznosítás lehet a ritkaföldfémek legjelentősebb forrása a jövőben?

A ritkaföldfémek kis túlzással a mai modern, technológia-alapú társadalmunk alapját képezik. Kitermelésük azonban nehézkes, környezetszennyező, a nyersanyag kitermelése pedig jelenleg javarészt egyetlen ország kezében összpontosul.

A ritkaföldfémeket többek között a mobiltelefonok, számítógépek, orvostechnikai eszközök, szélturbinák és napelemek gyártásához nélkülözhetetlenek, de minden más, a modern elektronikára épülő iparág számára is pótolhatatlanok.

Ahogyan azt az origo cikke is érinti, nevükkel ellentétben a ritkaföldfémek viszonylag nagy mennyiségben fordulnak elő a földkéregben, de az ásványok ritkán találhatók meg koncentrált és gazdaságosan kitermelhető formájában.

Ehhez képest a technológiai forradalommal párhuzamosan a ritkaföldfémek iránti éves kereslet 15 év alatt megduplázódott. Ma 125 ezer tonnát használunk évente, de az előrejelzések szerint 2030-ban a kereslet elérheti majd a 315 ezer tonnát is.

Ezért is aggályos az, hogy a kitermelés lényegében egyetlen ország, Kína kezében összpontosul. Az ázsiai ország az ismert lelőhelyek 93 százalékát birtokolja és a bányászattól, a kohászaton át, a piacig terjedő teljes ellátási láncot ellenőrzi.

Ezt a helyzetet orvosolhatja az a számos kutatási eredmény, mely az elmúlt időszakban a témában született. A kutatók által kifejlesztett új módszer lehetővé teszi az elhasznált elektromos eszközökben lévő ritkaföldfémek környezetbarát vegyszerekkel való kinyerését.

A ritkaföldfémek visszanyerése eddig is lehetséges volt, azonban a magas költségek, a környezeti károk, a szennyezés és az emberi biztonságot fenyegető kockázatok miatt, eddig nem képezhetett valódi alternatívát.

Az új, biztonságos és költséghatékony módszer egyelőre tesztfázisban van, azonban későbbi elterjedése komoly áttörést jelenthet majd, hiszen elkerülhető lehet majd a a ritkaföldfémek bányászata miközben minimalizálható lenne a mérgező és káros hulladék keletkezése. Ezen túl pedig decentralizálódhatna a ritkaföldfémek piaca, amely gazdasági szempontból is egészségesebb és biztonságosabb lenne.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(origo)

search icon