A gyártók felelősek az elektronikus hulladék nagyjáért?
A gyártók felelősek az elektronikus hulladék nagyjáért?

A Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésével készült reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból egyaránt aktuális probléma a tervezett elavulás.

Március 15-e nem csak a forradalom és szabadságharc évfordulója, de a fogyasztóvédelem világnapja is. Ennek kapcsán adott ki közleményt a Klímapolitikai Intézet, melyben ismertette:

A tervezett elavulás azt jelenti, hogy a gyártók a terméket szándékosan úgy dobják piacra, hogy az tartósan ne legyen használható, és a javíttatása is nehéz legyen. Az etikátlan üzleti modellben a tömeggyártott áruk gyors cserélődése biztosítja a vállalatok nyereségességét.

Az árucikkek gyors cserélődése azonban környezetvédelmi szempontból is aggályos, hiszen a bolygó erőforrásainak pazarló felhasználásához, hulladékképződéshez és környezeti károkhoz vezet. A hamar kidobott termékek alapanyagainak előállítása, az árucikkek gyártása és szállítása növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ENSZ Global E-waste Monitor 2020 jelentése szerint 53,6 millió tonna, azaz személyenként 7,3 kilogramm elektronikus hulladék keletkezett tavaly a világon. Emiatt egyre nagyobb mennyiségben kerülnek környezetkárosító anyagok a természetbe, például higany, brómozott égésgátló anyagok, freonok.

A Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült kutatás szerint a megkérdezettek 85 százaléka úgy véli, egyre több olyan termékkel találkozni, amelyet a meghibásodás után már nem lehet javítani, holott a tartósság az emberek 72 százalékának fontosabb, mint az ár. Még azok is így vélekednek, akik magukat a rossz anyagi helyzetben élők közé sorolják.

A válaszadók 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyes vállalatoknak nem érdekük tartós árucikket gyártani, mert azzal eladásaik csökkennének, és 81 százalék értett egyet azzal, hogy az elektronikai termékeket sokszor eleve úgy tervezik, hogy hamar elavuljanak.

Még ennél is többen voltak azok, akik szerint az EU-nak szigorúbban kellene fellépnie a szándékosan gyorsan elavuló cikkek gyártóival szemben (93 százalék), és akik szerint a tervezett elavulás visszaszorításával a keletkező hulladék mennyisége is mérsékelhető (92 százalék).

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon