Nyolcból egy haláleset környezetszennyezéshez köthető Európában

Európaiként folyamatosan olyan környezeti kockázatoknak vagyunk kitéve, mint a légszennyezés, a zaj és a vegyi anyagok. A  COVID-19 világjárvány még inkább rámutat arra, mennyire összefügg egymással az emberi egészség és az ökoszisztéma egészsége. Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által kedden közzétett új jelentés szerint az EU-ban a halálesetek 13 százaléka kapcsolódik a környezetszennyezéshez.

A jelentés arra is kitér,  hogy a koronavírushoz hasonló  zoonózis-kórokozók megjelenése összefügg a környezet károsodásával és az állatok élelmiszeripari felhasználásával.  A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint az EU 27 országában és az Egyesült Királyságban 2012-ben 630 000 haláleset függött össze káros környezeti faktorokkal. A jelentés a Nyugat- és Kelet-Európa között, társadalmi-gazdasági különbségekre is rávilágított. A környezetszennyezés elsősorban a rákhoz, a szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedésekhez köthető, és az EEA hangsúlyozta, hogy

„a halálesetek elkerülhetők lennének az egészségre gyakorolt környezeti kockázatok megszüntetésével.”

A szocioökonómiai státusz is összefügg a környezeti kockázatokkal: az alacsonyabb jövedelműek jobban ki vannak téve légszennyezésének a szélsőséges időjárásnak is, beleértve a hőhullámokat és a szélsőséges hideget is.


A vízminőség ugyanakkor Európa szerte elégedettségre ad okot: A fürdővíz minősége az esetek 85 százalékában kiváló,  és a felszín alatti vizek 74 százaléka – az ivóvíz fontos forrása jó vegyi összetételű.

(globaltimes.cn)

search icon