Japánban kötelező lesz a műanyag újrahasznosításáról gondoskodniuk a vállalatoknak
Japánban kötelező lesz a műanyag újrahasznosításáról gondoskodniuk a vállalatoknak

A japán kormány azt tervezi, hogy kötelezővé teszi az irodákban és gyárakban a használt műanyagok újrahasznosítását. Az intézkedés legkorábban 2022 áprilistól kerül bevezetésre annak érdekében, hogy növekedjen a vállalati tevékenységekből eredő műanyag hulladék alacsony újrahasznosítási aránya.

A 2018-ban Japánban keletkezett 8,91 millió tonna műanyaghulladékból 4,62 millió a vállalati szektorból származott, és a nagy részét elégették. A kormány célja ezért egy olyan törvényjavaslat benyújtása, mely arra kötelezi a nagyvállaltokat, hogy gondoskodjanak a műanyaghulladékuk újrahasznosításáról.

Egy szakértői testület kedden jóváhagyta a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium javaslatát. Az elfogadott terv szerint a nagy hulladéktermelőknek el kell választaniuk a műanyagokat a többi szeméttől, és át kell adniuk egy újrahasznosító vállalatnak. Annak ellenére, hogy a kisvállalkozások mentesülnek a kötelezettség alól, kérik őket is, hogy fokozzák az újrafeldolgozás érdekében tett erőfeszítéseiket.

A kormány már az év elején döntött arról , hogy teljes mértékben újrahasznosítja a háztartások által termelt mintegy évi 4,29 millió tonna műanyag hulladékot. Ugyanakkor egyes településeken még mindig nincs olyan rendszer, ahol a műanyag csomagolási hulladékot, például az élelmiszer-tálcákat és palackokat lehet gyűjteni, míg az olyan tárgyakat, mint a játékok és az írószerek, többnyire elégetik vagy hulladéklerakókba dobják.

A kormány célja, hogy 2030-ra 25 százalékkal csökkentse az eldobható műanyaghulladékot Japánban, ezért támogatja a műanyagok csökkentett felhasználását és újrahasznosítását az erőforrások megőrzése és a környezetszennyezés csökkentése érdekében.

(kyodonews.net)

(foto: pixabay.com)

search icon