Elstartolt az V. Tisza-tavi PET Kupa
Elstartolt az V. Tisza-tavi PET Kupa

Minden eddiginél több, összesen tizenkilenc pillepalackokon lebegő hajóval és csaknem nyolcvan kenus különítménnyel startoltak el a csapatok pénteken az V. Tisza-tavi PET Kupán Tiszafüredről. A petkalózok saját készítésű tutajjal a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszon gyűjtik a hulladékot a tóról és az ártéri erdőkből, nádasokból három napon át.

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület versenyigazgatója elmondta: a 2013-ban indult PET Kupa környezetvédelmi mozgalom célja a Tisza megtisztítása az árterekben felhalmozódott és az áradások alkalmával frissen érkező hulladéktól. Ennek érdekében pethajós, folyami versenyeket szerveznek a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon, a Maroson és terveik közt szerepel további mellékfolyók kitakarítása is. A Tisza-tó térsége az elmúlt hat évben fontos központjává vált a folyótisztító környezetvédő programoknak – tette hozzá.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint Kiskörén jött létre az első Folyómentő Központ, ahol a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal szoros együttműködésben zajlik a hulladék feldolgozása, szelektálása, bálázása – azaz az újrahasznosításra előkészítés. A PET Kupa egyik legnagyobb sikerének azt tartják, hogy a folyami hulladék közel 60 százalékát körforgásban tudja tartani.

Az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával megvalósuló PET Kupa nemcsak szemléletformáló, hanem környezetvédő és közösségalakító esemény is, amelyet tavaly már hat másik ország is átvett – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

A Tisza tisztaságát segíti még az is, hogy Kárpátalján támogatták egy hulladéklerakó és -kezelő létesítmény megépítését – emlékeztetett az államtitkár, kiemelve, hogy a mikroműanyag-szennyezés egyre inkább nyilvánvalóvá váló problémáját nemzetközi szinten is próbálják kezelni. A PET Kupa során összeszedett hulladék, ha lehet, hasznosul is – tette hozzá, és mindenki figyelmébe ajánlotta a HulladékRadar applikációt. Mint mondta: már több mint ötszázhuszonötezer tonna hulladéktól szabadították meg Magyarországot a „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű programban a HulladékRadar, az önkormányzatok és egyéb civil szervezetek segítségével.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere kiemelte, hogy rekordszámú résztvevő, mintegy háromszázötven ember vesz most részt a környezetvédő akcióban, és méltatta az önkéntesek munkáját. Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója meggyőződésének adott hangot, miszerint a megelőzés sokkal hatékonyabb lenne a környezetszennyezés esetén, mint a tényleges beavatkozás, szerencsére azonban fejlődés látható ezen a téren is.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon