A július a műanyagmentesség hónapja, kerüljük az elviteles „papírpoharakat” is!
A július a műanyagmentesség hónapja, kerüljük az elviteles „papírpoharakat” is!

A Rakun Dobozközösség arra szólít fel mindenkit sajtóközleményében, hogy próbáljunk meg júliusban műanyagmentesen élni. De vajon tudjuk-e, hogy az elviteles kávéspoharunkra is vonatkozik a felhívás? Az ugyanis – a megtévesztő neve ellenére – korántsem csak papírból készül.

A „papírpoharaknak” nevezett tárolóeszközök valójában egy műanyag vízzáró-réteggel vannak bevonva, emiatt ezek a poharak hazánkban a jelenlegi technológiákkal újrahasznosíthatatlanok. A Zöldövezet Társulás kutatása szerint Magyarországon mégis 295 millió darabot dobunk ki belőlük évente. A legtöbb kávéspoháron ezt a műanyagtartalmat egy teknősbékás ikon jelzi, mely tájékoztat is arról, hogy a „papírpoharat” nem lehet a szelektívgyűjtőbe dobni – ismerteti a Rakun Dobozközösség közleménye.

Az átázást megakadályozni hivatott műanyagréteg ráadásul veszélyes is, több, nemrég napvilágot látott tanulmány szerint sok esetben olyan PFAS-vegyületeket tartalmaz, amely az immunrendszer károsodásának és a rák kialakulásának kockázatát növeli. A forró folyadékkal való érintkezés során ezeket az anyagokat is elfogyasztjuk a napi koffeinadagunkkal együtt. Talán ez lehet az oka annak, hogy a magyar kormány be akart tiltani minden olyan eldobható poharat, amely műanyagot tartalmaz. A 301/2021.  Kormányrendelet 1,5 év türelmi időt adott a gyártóknak, hogy kifejlesszenek olyan technológiákat, amelyekkel ezeket a poharakat fel tudják váltani. A 2023. január 1-jei kötelező határidő előtt nem sokkal azonban az ipar tiltakozása miatt ezt a határidőt további 1,5 évvel, 2024. július 1-re tolták el.

A szabályozásról sajnos nem sokat lehet tudni azóta, de a Rakun Dobozkösség úgy véli, hogy több mint valószínű, hogy valamilyen formában most is el fogják venni az élét, mivel még mindig nem létezik olyan – a „papírpoharakkal” azonos árszinten lévő – technológia, amivel a műanyagtartalmat ki lehetne váltani, hogy így a poharak újrahasznosíthatóak legyenek, valamint az egészségünkre se jelentsenek veszélyt. Arra azonban vannak kezdeményezések, hogy – az eldobható elviteles dobozok kiváltására létrejött Rakun Dobozközösség mintájára – az elviteles kávéspoharakat tartós poharakkal váltsák ki. Habár a projektek még gyerekcipőben járnak, nyilvánvalóan ezek jelentik majd a jövőt. A tartós, visszaadható poharak használata anyagilag is jobban megéri mind a kávézóknak, mind a vendégeknek.

A Rakun Dobozközösség rámutat, hogy Nyugat-Európában egyébként több innovatív megoldás létezik ezekre a problémákra. A német VYTAL rendszerben például a poharakat egy applikáció használatával tudja elvinni a vendég, és a kávé elfogyasztását követően bármelyik másik partnerhez leadni, így nem kell sokáig cipelnie magával. A poharakat a kávézók a visszaadást követően a szabályok szerint elmossák, fertőtlenítik, majd újra tudják használni. Már Magyarországon is több kávézóban elérhetőek ilyen poharak, remélhetőleg minél többen csatlakoznak még a trendhez, hogy a jövőben igazán egyszerű legyen a poharak visszaadása.

A Rakun Dobozközösség közleménye szerint a legjobb és a legkényelmesebb megoldás azonban, ha nem használunk eldobható poharakat. Azt javasolják, hogy júliusban törekedjünk inkább arra, hogy a kávénkat helyben fogyasszuk el, hiszen a kávézás élményéhez mindig hozzátesz, hogy ilyenkor az ember egy kicsit megpihen, a gondolataiba mélyed vagy beszélget a barátaival. Amennyiben júliusban megtesszük ezt a lépést a műanyagmentes élet felé, a jövőben talán velünk marad ez a szokás más hónapokban is – olvasható a szervezet sajtóközleményében.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás és kiemelt kép: Rakun Dobozközösség

search icon