Új Műanyag Műhelyt avatott a PET Kupa Egyesület
Új Műanyag Műhelyt avatott a PET Kupa Egyesület

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára május 22-én, szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.

Az államtitkár hozzátette, szeretnék elérni, hogy a gyerekek ezen a földön nőjenek fel, éljenek, és teljesedjenek ki. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék a természet, a teremtett világ értékeit, és tudjanak is rá vigyázni. Raisz Anikó hangsúlyozta továbbá, hogy az Energiaügyi Minisztérium számos olyan programot támogat, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve a gyerekeket megtanítani a természeti értékek szeretetére, tiszteletére.

Példaként említette a Zöldóvoda Programot, amelynek minden negyedik óvodás kisgyerek tagja, akik hihetetlen lelkesedéssel szeretik a növényeket, állatokat, és megtanulják a hulladékot szelektíven gyűjteni. Jelezte, hogy az Iskolakert Programban több száz iskola és óvoda vesz részt, ahol egyebek közt meg lehet tanulni a komposztálás szabályait.

Az államtitkár kitért még arra is, hogy a TeSzedd! önkéntes hulladékszedési programba az idén több mint százezren jelentkeztek, óriási lelkesedéssel tisztították meg a kijelölt területeket. Raisz Anikó elmondta, hogy a vizek védelme nemcsak az ökoszisztéma, hanem mindannyiunk egészsége miatt fontos. A hulladék összegyűjtése a folyókon nemcsak az adott helyre, hanem földrajzilag távolabbi területekre is jelentős hatással van. Az államtitkár elismeréssel szólt a Pet Kupa Egyesület munkájáról, amelynek önkéntesei évek óta megtisztítják a folyóvizeket a hulladéktól, és nemcsak összegyűjtik a hulladékot a folyóvizekről, hanem hasznosítják is, a MÜMÜ-ben pedig bemutatják, milyen használati tárgyakat lehet gyártani az értéket képviselő másodnyersanyagból.

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke az avatón elmondta, hogy 12 éve végzik munkájukat, ez idő alatt pedig 330 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a folyóvizekből és az árterekről. Az alelnök hozzátette, hogy az egyesület az új mobil MÜMÜ-vel még több gyerekhez tudja eljuttatni a hulladékhasznosítással kapcsolatos tudnivalókat.

Vészity Katalin, a PET Kupa Egyesület szemléletformálással és oktatással foglalkozó csoportjának vezetője felidézte, hogy 12 éve dolgoznak a szemléletformáláson, az egyesület első guruló Műanyag Műhelye pedig három éve kezdte bemutatni a gyerekeknek a hulladékhasznosítási lehetőségeket. Hat országban eddig 12 ezer látogatót fogadtak az egyesület mobil Műanyag Műhelyében.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

search icon