Idén több mint 108 ezren szedték a szemetet a TeSzedd! programban
Idén több mint 108 ezren szedték a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedték a szemetet a TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, az egyhetes program záró sajtótájékoztatóján.

Raisz Anikó közölte, a programra regisztrálók száma azt jelenti, hogy Magyarországon minden 10. ember a szabadidejét szemétszedésre áldozza. Ez pedig „óriási erőt képvisel” – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, az illegális hulladék rossz a gazdaságnak és rossz a környezetnek is.

Előbbi kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az a hulladék, amit nem a normális hulladékgazdálkodás keretei között gyűjtenek vissza, az már vagy nem tud, vagy csak óriási költségek árán tud viszaforogni a körforgásba. Utóbbinál pedig jelezte, az illegális hulladék a vízbe, a talajba, a levegőbe kerülve nem csak az élővilág számára, hanem az emberek egészségére is káros lehet.

„Ne csak csináljuk meg a rendet, hanem tartsuk is meg!” – mondta az államtitkár, hozzátéve, az itt jelenlévők példamutatásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy „ne csak akciószerűen vigyázzunk a környezetünk tisztaságára, hanem állandóan”. Raisz Anikó megköszönte a programban résztvevő önkéntesek munkáját, akik együtt tesznek a tisztább, élhetőbb Magyarországért.

A hegyvidéki helyszínen zajlott sajtótájékoztatót követően az önkéntesek – felnőttek és gyerekek – TeSzedd! feliratú zsákokba kezdték el gyűjteni a szemetet. Az államtitkár arra kérte az önkénteseket, hogy csak a biztonsággal szedhető hulladékot – például műanyag palackokat – rakják a zsákokba. Az építési hulladékot, akkumulátorokat vagy fabútor darabokat fotózzák le a Hulladékradar applikáció segítségével, hogy azokat a hatóságok el tudják szállítani.

A hulladékgazdálkodás fontossága, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(MTI)

Fotó: Canva

search icon