Véget ért a 9. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét, de nem teljesen!
Véget ért a 9. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét, de nem teljesen!

2024. április 26-án lezárult az idei, immár 9. Fenntarthatósági Témahét, amely éppen a Föld napján, április 22-én, a Parlament Vadásztermében tartott nyitórendezvénnyel kezdődött. Ebben az évben is három kiemelt és két állandó téma köré szerveződtek a tanórai programok, a versenyek és a pályázatok. Az idei aktuális témák a levegő és élővilága, a szabadidő, valamint a körforgásos gazdaság voltak, a két állandó téma pedig a hulladék és a tudatos fogyasztás.

A 2024. évi programsorozatra 1743 iskola regisztrált, ebből 64 intézmény a határon túlról. Ez azt jelenti, hogy több mint 400.000 tanuló kapcsolódott be a témahét legalább egy programjába. A témahétre történő felkészülést ebben az évben is a pedagógusok számára összeállított képzés segítette. A 39 előzetesen felkészített képző 14 magyarországi és négy határon túli helyszínen, valamint egy online fórumon tartott képzést, amelyeken 361 pedagógus vett részt. A személyes jelenléti képzések mellett videófilmek és egy élő webináriumi tájékoztató is támogatta a pedagógusok munkáját.

Projekttervek és óravázlatok segítették az iskolai munkát

Az iskolai munkát, a témahéthez kapcsolódó foglalkozások megtartását ebben az évben több mint 40 óra-, illetve projektterv segítette, amelyeket a témahét honlapjáról érhettek el a pedagógusok. Az egyes témák feldolgozását tematikus – tartalom és korcsoport szerint összeállított – oktatócsomagok támogatták, amelyek az óra- és projekttervek mellett egyéb szakmai anyagokat, például applikációkat, videókat, olvasnivalókat, szakirodalmat is tartalmaztak. A kiegészítő szakmai anyagok között megtalálhattuk például a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető tananyagok gyűjteményét, a Magyar Olvasástársaság és a BOOKR Kids könyvajánlóit, az Igazságügyi Minisztérium tudatos fogyasztást támogató szakmai anyagát vagy a PET Kupa-naplót, amely a hulladéktéma feldolgozását segítette. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szakmai anyagai adták a hátterét az e-hulladék gyűjtésével foglalkozó óraterveknek.

Elnöki tanóra 400 diák előtt

A témahét kiemelkedő szakmai eseménye volt Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke által tartott rendhagyó tanóra, A szemét is érték! Fenntarthatatlan fogyasztásunk és a fenntartható fejlődés címmel. Az április 24-én, 11 órakor kezdődő előadás a Siófoki Szakképzési Centrum 400 diákja előtt zajlott. Az előadás közvetítését több mint 150 helyszínről követték élőben, és azóta több mint ezren látták már.

Versenyek és pályázatok

A hagyományoknak megfelelően a programsorozatot versenyek és pályázatok kísérik. A tudásversenyeket ebben a tanévben óriási érdeklődés övezi. Az 5-6. évfolyamosok „ZöldOkos Kupa Magonc” versenyét 194 iskola rendezte meg. A 7-8. osztályosok „ZöldOkos Kupa Palánta” versenyén 1040 csapat indult. Az ebben a formában idén először meghirdetett középiskolás „Zöld Föld Kupára” 486 csapat jelentkezett. A Palánta-verseny még javában zajlik, a döntőre május 24-én kerül majd sor. Ugyanez igaz a középiskolai kupára is, amelynek döntője június 7-én lesz.

A Fenntarthatósági Témahét szervezői örömmel adnak hírt az idén próbaként Hajdú-Bihar vármegyében nagy sikerrel megszervezett „ZöldOkos Kupa Tökmag” versenyről, amelyen 49 három fős, 3-4. osztályos, alsó tagozatos kisdiák mérte össze tudását. A döntőre április 26-án került sor Hajdúszoboszlón.

A témahét hagyományos kísérője a „Diákok a fenntarthatóságról” elnevezésű kutatássorozat, amelynek fókuszában idén a hulladék, ezen belül pedig az e-hulladék kérdésköre állt. Az egyes kiemelt témákhoz kapcsolódóan ebben a tanévben is kiírásra kerültek az egyéni tanulói pályázatok. (Élet a levegőben – rajz-, fotó- és videópályázat (a levegő és élővilága téma), Írj szabadon! – irodalmi pályázat (szabadidő téma), Tartsd körforgásban! – kreatív pályázat (körforgásos gazdaság téma)). Idén a tudatos fogyasztáshoz Ne dőlj be! címmel plakátkészítő-pályázat kapcsolódott, ezen kívül – a hagyományoknak megfelelően – kiírásra kerültek a Kert-kóstolgató és a Legaktívabb Iskola díj címeket viselő pályázatok is. A pályázatok beküldési határideje: 2024. május 19.

Idén sem maradt el a TeSzedd! hulladékgyűjtési akció és a GyűjtsVelem tavaszi időszaki szelektív hulladékgyűjtő-verseny, az Elő a telóval! Ez utóbbiban egészen május 24-ig várják az eredményeket a szervezők.

Önkéntes program

Különleges lehetőség az önkéntes programba történő bekapcsolódás. Ebben az évben 114 fő jelentkezett önkéntes óralátogatónak és ajánlott fel foglalkozásokat az iskolák számára. Külső helyszínként 88 szolgáltató és 132 fenntartósághoz kapcsolódó programhelyszín regisztrált a rendszerbe. A külső helyszíneken 542 osztály számára nyílt lehetőség arra, hogy gyakorlati ismereteket szerezzen a fenntarthatósággal kapcsolatosan. Külön érdekesség, hogy idén a Magyarországra akkreditált nagykövetségek közül is több bekapcsolódott a programba.

Bár a témahét hivatalosan április 26-án véget ért, de a szervezők arra figyelmeztetnek, hogy ne felejtsük el, hogy a fenntarthatóságra törekvés, környezetünk védelme nem csupán egy hétig tart, hanem folyamatos odafigyelést igényel. Bíznak abban, hogy az idei témahét is hozzájárult ahhoz, hogy még tudatosabban, még körültekintőbben hozzuk meg döntéseinket a mindennapi életben.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás, fotók és kiemelt kép: Alapértékek Nonprofit Kft.

search icon