Fenntarthatósági Témahét – Önkéntes program
Fenntarthatósági Témahét – Önkéntes program

A Fenntarthatósági Témahét Önkéntes programja lehetőséget biztosít szakmai szervezetek, szakemberek számára is, hogy bekapcsolódjanak a témahét programjába, és szakmai tudásukat megosszák a témahéten résztvevő diákokkal. Az Önkéntes program célja, hogy az iskolásokat összekösse a való világgal, valós fenntarthatósági problémákat, megoldásokat és ezen dolgozó szervezeteket, szakembereket ismerjenek meg – azaz ne csak iskolai keretek között tanuljanak a fenntarthatóságról.

Az Önkéntes programnak két fő pillére van. A program során a szakmai szervezetek saját helyszíneiken kínálhatnak fenntarthatósághoz kapcsolódó programokat a témahét diákcsoportjai számára, illetve önkéntes szakemberekként a témahétre regisztrált iskolákba látogatnak, és ott előadásokat, rendhagyó tanórákat tartanak a Fenntarthatósági Témahét ideje alatt.

Idén a különböző szervezetek és önkéntes óralátogatók több mint 500 iskolai csoport részére biztosítottak látogatási lehetőséget, és több mint 100 óralátogató ajánlotta fel szakértelmét országszerte! A programhoz többek között csatlakozott a MÁV Zrt., a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., az Igazságügyi Minisztérium, a Tourinform irodák, az MCC, az MTA Alumni Program, a Budapest Zoo, a BKK, az OTP Fáy András Alapítvány, több nagykövetség, erdészetek, egyetemek, könyvtárak, stb. A teljes lista megtekinthető a Fenntarthatósági Témahét honlapján.

Óralátogató önkéntesek

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek is becsatlakozhatnak a tanórákba, hogy személyes példájukkal, szakmai tudásukkal segítsék a pedagógusok munkáját.  Az önkéntesek részvétele egy-egy foglalkozáson interaktív és inspiráló lehetőség a diákoknak, amely segíti őket abban, hogy jobban megértsék a fenntarthatóság fontosságát, komplexitását és szerepét mindennapi életükben. Emellett a szakemberek jelenléte lehetővé teszi a diákok számára, hogy kérdéseiket közvetlenül feltehessék, és közvetlen kapcsolatba kerüljenek a fenntarthatóságért tenni tudó szakemberekkel, ezáltal mélyítve és szélesítve saját tudásukat.

A program az óralátogató szakemberek számára is kiváló lehetőség arra, hogy aktívan részt vegyenek a fenntarthatóság oktatásában, megosszák szakmai tudásukat és tapasztalataikat, miközben személyes megjelenésük révén népszerűsítik saját szakterületüket.

Az alábbi rövid videó bemutatja az Önkéntes program óralátogató pillérét:

Külső látogatási helyszínt biztosító szervezetek

A szakmai szervezetek, vállalatok saját helyszínükön mutathatják be az iskolás csoportoknak tevékenységüket, működésüket, kiemelve annak környezetvédelmi és fenntarthatósági összefüggéseit. A fogadószervezeteknél tett látogatás során a diákok betekintést nyernek a különböző szakmai szervezetek, cégek fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeibe, ami elősegíti a környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében tett lépések komplexitásának megértését. Emellett az ott látott példák inspirálhatják a diákokat saját fenntarthatósági projektek elindítására, és segíthetik a pályaválasztásukat is.

A fogadószervezetek számára ez kiváló lehetőség arra, hogy bemutassák működésüket és fenntarthatósági tevékenységeiket a nagyközönségnek. A programokon való részvétel révén a szervezetek közvetlen kapcsolatot építhetnek ki az oktatási intézményekkel, ami a hosszú távú együttműködés lehetőségét is megteremtheti az oktatás és a munka világa között fenntarthatóság terén.

Az alábbi rövid videó bemutatja az Önkéntes program külső látogatási helyszínnel kapcsolatos pillérét:

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás és fotók: Alapértékek Nonprofit Kft.
Kiemelt kép: Canva

search icon