A magyar pizza, amit a második világháború formált ilyenné

A magyar pizza, amit a második világháború formált ilyenné
A magyar pizza, amit a második világháború formált ilyenné

A magyar tengerhez dukál a magyar pizza, a tenger gyümölcsei helyett a tehén gyümölcseivel. Na, de ne viccelődjünk a sajtos tejfölös lángossal, mert ha máshogy forogtak volna a történelem fogaskerekei, a pizza mellett akár a lángos is meghódíthatta volna a világot.

Tekintsük meg a lángos eredetét, azt, hogy miként befolyásolta történetét a második világháború, és hogy bizony mennyi kalóriát tartalmaz legkedveltebb strandételünk!

lángos története
1972-ben a Velencei-tónál lángost falatoznak. Ekkortájt lett igazi sláger a strandokon.

A lángos római vagy török eredetű? Nem, magyar!

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztővel és tejjel felfuttatott kör alakú finomságot az 50-es évektől kezdve szinte kizárólag olajban sütik ropogósra. A 70-es évektől megváltoztathatatlanul bevette magát a strandételek trónjára. Az eredete korábbra nyúlik vissza. Mint sok minden másra, a lángosra is rákenik, hogy a római korból származik. Ez annyiban igaz, hogy a rómaiak is sütöttek kenyeret, ezzel ki is fújt.

Jobban közelít az igazsághoz az az álláspont, amely szerint az étel a török hódoltság eredménye, de ezt is érdemes visszafogottan kezelni. Az valós, hogy az oszmán birodalomban is jellemző lehetett a könnyed kelt tészta, de sokkal inkább a kora újkor magyar jellegzetességének, mintsem török eredetűnek kell tekintenünk. Ezekben a zivataros századokban teljesedett ki a búzatermelő paraszti kultúra, és vele együtt a ma ismert, finom lisztből kovásszal kelesztett, levegős kenyér. Nem elhanyagolható, hogy a magyar tájak kiváló minőségű búzát termettek.

lángos
1965-ben feltehetően Budapesten egy hölgyet szolgálnak ki burgonyás lángossal.
Forrás: Fortepan/Bauer Sándor

A kenyérsütés finom mellékterméke

A lángos a kenyérsütés mellékterméke. Ha úgy mondom, langalló, sokunk szeme felcsillan, és össze is áll a kép. Anno a kenyérkészítés komoly munka volt. Jellemzően 5–7 napra előre sütöttek kenyeret, de hogy aznap ne maradjanak éhesek, és ne is menjen kárba a maradék tészta, langallót sütöttek. A dagasztóteknő oldalára tapadt kenyértészta maradékából hevenyészett lepényeket formáltak, és amíg a 3–5 kilós vekni lassan sült a kemence mélyén, addig a külső oldalra kihúzott parázson „meglángolták” a kelt tésztát. A kenyérsütés napján általában ez szolgált reggeli gyanánt, vagy magában, vagy módosabb gazdák zsírral, tejföllel, hagymával ízesítették.

És ezzel el is jutottunk a ma szerencsére ismét reneszánszát élő langallóhoz. Többnyire vásárokon hódít, bár a lángoshoz hasonlóan igazából ezt is bárhol lehetne fogyasztani.

Jó, belátom, kicsit túlzás azt állítani, hogy a lángos a pizzához hasonlóan meghódíthatta volna a világot. De ha jobban megnézzük a langallót, egy kelt tésztából készült, kemencében sütött, tejföllel, sajttal, kolbásszal megpakolt finomságot látunk, ami azért nem sok mindenben tér el egy bianca pizzától.

lángos története
Az 1981-es balatonfűzfői büfékínálat ma is megállná a helyét.

Lángosváltozatok a nagyvilágban:

Szívünk szerint a lángos csak magyar lehet, de az igazság az, hogy számos országban, több kontinensen találunk lángoshoz hasonló, zsírban sült kelt tésztákat.

 • Pizza Fritta: Olasz, zsiradékban kisütött tészta, főként Lazio és Avellino tartományi változata hasonlít a lángosra. A nápolyi verziót töltik.
 • BeaverTail vagy Queue de Castor: Hódfarok alakú, olajban kisütött tészta Kanadából.
 • Inuit bannock: A Kanada északi területein élő inuitok által bő zsiradékban sütött lapos kenyérféle.
 • Buñuelo: Az Ibériai-félszigeten elterjedt, bő zsírban sült élesztős tészta.
 • Frybread: A lángossal azonos navaho étel.
 • Fry jack: Egy tradicionálisan reggelire fogyasztott belízi lángosféle.
 • Kiachl: A Tirolban készített változatot sósan párolt savanyú káposztával, édesen vörösáfonya-dzsemmel fogyasztják.
 • Knieküchle Frank: Lángosféle Észak-Bajorországból, melyet édesen és sósan is fogyasztanak.
 • Lihapiirakka: Darált hússal és rizzsel töltött lángosféle Finnországból.
 • Lörtsy: Finn, hússal vagy édesen almával töltött, bő zsírban sült félkör alakú tészta.
 • Panzerotto: Töltött, olajban sütött pizzatészta az olaszországi Puglia régióból.
 • Pasztecik: Lengyel, bő zsírban sütött tészta darált marhahússal vagy savanyú káposztával és gombával töltve.
 • Vetkoek: A töltött lángos dél-afrikai változata.
 • Arepas: A lángostól sok mindenben eltérő hagyományos venezuelai kerek, lapos, olajban kisütött lepény, amely kukoricadarából készül. Sonkával, sajttal, hússal töltve szendvicsként fogyasztják.
 • Lokma: török, sült, édes vagy sós lapított tésztagolyók.

Hogyan befolyásolta a második világháború a lángost?

A konyhában az 1950-es évekig kizárólag zsírral főztünk. Az étolaj 18. századi találmány. A 20. század elején is főként szappanfőzés és festékgyártás alapanyagaként szolgált. Az 1940-es évek és a második világháború okozta élelmiszerhiány miatt helyettesíteni kellett a disznózsírt, így az étolajhoz nyúltak, ekkor született a margarin is. A háború után megmaradt az olcsó növényi zsiradék, így ezután a mezőgazdasági ipar is átállt napraforgótermelésre és étolajsajtolásra.

Az 50-es évektől eredeztethető a bő olajban való sütés. Az évtized végén már kisiparosok kínálták olajban kisütött lángosukat piacokon, vásárcsarnokokban. Igazán népszerűvé a 70-es évektől vált, ezután a magyar strandok kirobbanthatatlan szereplője lett.

Az a bizonyos étolaj

A lángos árának dilemmájába nem mennénk bele… Reális az a kép, amit balatoni vendéglátósok meséltek, miszerint anyag-, munka- és energiaár tekintetében egy pizza és egy lángos nem igazán tér el.

A világ étolajtermelése kicsit több mint 20 millió tonna, aminek 2021-ben több mint 50%-át Ukrajna és Oroszország adja. Ez rá is mutat az áremelkedés okára. Egyébként Magyarország nem áll rossz helyen, 700 ezer tonnás termelésünkkel a világpiac 3,4%-át képviseljük.

Figyeljünk oda, mennyire forró az olaj!

2019-ben a Nébih alaposan ellenőrizte a balatoni lángosozókat, ekkor hívták fel a figyelmet az olajban sütés, pontosabban az égett ételmaradékok káros, rákkeltő hatására.

lángos
A túl forró olajban való sütésnek vannak hátrányai.

A problémát az akrilamid vegyület jelenti, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekben természetes módon keletkezik, ezek magas hőmérsékleten (120°C felett) történő hevítésekor alacsony nedvességtartalom mellett. A magyar élelmiszer-biztonsági szabályzat azt is előírja, hogy a sütéskor keletkező és felhalmozódó égett részecskék nem haladhatják meg az összes olaj 30%-át. Szerencsére a balatoni büfék jócskán az érték alatt maradtak. A használt olajból származó káros anyagok jó részét nem lángossal, hanem hasábburgonyával visszük be, így erre is érdemes odafigyelni.

Mennyi kalória van a lángosban?

Tudjuk, hogy az olaj nem éppen egészséges, és a vonalainknak sem tesz jót, de nem hiszem, hogy létezne olyan másik módszer, amellyel elkészíthető az aranybarnára sült ropogós és egyszerre foszló lángos. Ne is harcoljunk ellene, inkább nézzük meg, hogy mennyi kalóriával állunk szembe!

Egy átlagos testalkatú férfi napi kalóriaszükséglete 2000–2500 kcal körül mozog, hölgyeknél ez 1500 és 2000 kcal közé esik.

Nyilvánvaló, hogy a lángos magas szénhidrát- és zsírtartalma miatt nem nevezhető egészséges ételnek. Egy sima, üres lángos is legalább 300 kalória. Ha kérünk rá sajtot és tejfölt, ez megduplázza a kalóriák számát, egy sajtos tejfölös lángos akár 500–700 kalória is lehet.

lángos
A vastagon felvitt tejföl és sajt jócskán megdobja a kalóriatartalmat.

Nem ez az egyetlen gond vele, ugyanis a kelt tésztának köszönhetően a lángos nehezen emészthető. Ha ilyen nehéz ételt fogyasztasz, órákon át bágyadt, fáradt lehetsz, mert a szervezet elvonja az agytól a vért, hogy segítse az emésztési folyamatokat.

Hogy áll a kalóriákkal a többi strandétel?

Nehogy valaki azt higgye, rászálltunk a lángosra, hiszen nem csak ő hizlal a büfésor palettáján.

100 gramm sült krumpli 319 kcal, egy átlagos hamburger 650–700 kcal. A palacsinta fahéjas, kakaós vagy lekváros változata 300–400 kalóriát tartalmaz, két gombóc hűsítő fagyi pedig könnyen lehet 350–500 kcal. De az italokkal is tessék vigyázni! 1 liter sör 215 kcal, 3 deciliter kóla 125 kcal.

Milyen sportot válasszunk a strandon, hogy ledolgozzuk a lángost?

1 óra sportoláselégetett kalória 55 kg-os testsúly eseténelégetett kalória 70 kg-os testsúly eseténelégetett kalória 90 kg-os testsúly esetén
lassú tempójú úszás413 kcal490 kcal630 kcal
séta177 kcal210 kcal270 kcal
labdázás a vízben177 kcal210 kcal270 kcal
strandröplabda472 kcal560 kcal720 kcal
passzolgatás236 kcal280 kcal360 kcal
foci413 kcal490 kcal630 kcal
futás590 kcal700 kcal900 kcal
Forrás: kalóriaguru.hu
search icon