Izgalmas tanórák és projektek a fenntarthatóságról
Izgalmas tanórák és projektek a fenntarthatóságról

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Milyen világban élünk 10, 20, 50 év múlva? A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex, szemléletformáló rendezvénysorozat, amely a jövő generációját, a diákokat szólítja meg és izgalmas tanórákkal iskolai, iskolán kívüli programokkal, pályázatokkal, versenyekkel ösztönzi őket a mind nagyobb arányú részvételre.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a 2024. évben is három kiemelt és két állandó témában készülnek az oktatási anyagok és az óravázlatok a Fenntarthatósági Témahéten. Idén a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, illetve állandó témaként a hulladék és a tudatos fogyasztás témakörei kerültek feldolgozásra.

A pedagógusok felkészülését hagyományosan óravázlatok és projekttervek segítik. A pedagógusoknak közel 40 különböző féle óraterv áll a rendelkezésükre, amelyből korosztály és téma szerint válogathatnak. Az óravázlatokat a szakmai támogató partnerek szakértői és gyakorló pedagógusok állították össze. Az óratervek szakmai lektorálásában az Oktatási Hivatal szakemberei is részt vettek.

A témák feldolgozását a kiemelt témákhoz kapcsolódó oktatócsomagok segítik, amelyek tartalmazzák a kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, digitális alkalmazásokat, versenyeket, pályázatokat, egyéb tevékenységeket. A kiemelt témákhoz illeszkedően kiegészítő programok is színesítik a Témahét tanóráit.

A Fenntarthatósági Témahéthez 2020 óta minden évben egy kutatás is társul, Diákok és tanárok a fenntarthatóságról címmel. A kutatás célja a diákok és pedagógusok fenntarthatóságról, illetve az  ahhoz kapcsolódó témákról (pl.: szelektív hulladékgyűjtés, tudatos fogyasztás) alkotott véleményének megismerése. Emellett a Fenntarthatósági Témahéten részt vett diákok és pedagógusok Témahéttel kapcsolatos tapasztalataira is kíváncsi a mérés.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Alapértékek Nonprofit Kft.
Kiemelt kép: Canva

search icon