A gyermekdalokkal indul a környezeti nevelés

A gyermekdalokkal indul a környezeti nevelés
A gyermekdalokkal indul a környezeti nevelés

Magyar szakemberek szerint a gyermekdalok képesek befolyásolni a gyerekek egészségtudatosságát és például rávehetik őket arra is, hogy az általuk általában kevésbé kedvelt zöldségeket is megegyék.

A Hamé Hungária Kft. tavalyi, saját kutatásából az derült ki, hogy az anyukák kétharmada szerint a gyerekek csak akkor eszik meg a zöldségeket, ha azok kifejezetten tetszenek nekik és ízletesek.

Mivel az egészségtudatosság már gyermekkorban elkezdődik, fontos hogy a szülők minél hamarabb elkezdjék felhívni a gyerekek figyelmét a tudatos táplálkozásra. A Hamé nemrég indított kampánya ebben tudja segíteni a szülőket, például a nemrég megalkotott Zöldség dal segítségével, amely mára már sok anyuka és apuka egyik kedvenc eszköze lett abban, hogy rávegyék az gyerekeket a zöldségevésre.

Persze a szülők enélkül is hatalmas szerepet játszanak abban, hogy a gyermekeknél kialakuljon a helyes táplálkozás iránti igény. Az ő felelősségük, hogy döntsenek arról, mivel kínálják meg gyermeküket, milyen étkezési szokásokat alakítsanak ki.

Fontos az is, hogy a gyermek számára örömteli tevékenységként tud-e kialakulni az étkezés. A megfigyeléses tanulás is egyre fontosabbá válik, ahogy nő a gyermek, fontos, hogy mit tapasztal, hogy a szülő mit és hogyan eszik, megvan- a családban a közös étkezés, az asztal körbeülése, mennyit látja nassolni a szülőt.

– mondta Dr. Márkné Ribiczey Nóra Éva, egyetemi adjunktus, az ELTE PPK Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszék oktatója, a Pedagógiai Pszichológia Kutatócsoport kutatócsoport-vezetője.

A zenei nevelés terjesztésében és fontosságának hangsúlyozásában nagy szerepet játszó Ringató alapítója, Gróh Ilona szerint is fontos szerepet tölthetnek be a gyermekek fejlődésében a dalok:

A zene, a lüktetés, a dallamok, amit a gyerekek hallanak, és az érintés az éneklés közben rendkívül nagy hatással vannak a kicsik fejlődésére. A Zöldség dallal a Hamé egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, amely leginkább a szülőknek szólt, de a gyermekek zöldségfogyasztásának növelését tűzte ki célul.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon