Több mint 900 zsák hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET Kupa résztvevői
Több mint 900 zsák hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET Kupa résztvevői

Új vizeken, a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, hozzávetőlegesen 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét.

A résztvevők között egyre nagyobb arányban képviselteti magát a legifjabb nemzedék. A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak, a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a Kiskörei Duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok. A magas partszakaszok, a vöröshangyák, a szúnyogok és a változékony időjárás így is jócskán feladta a leckét.

A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot ismét a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, megszerezve ezzel a Tisza Hőse díjat. A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

A versenyszervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be arról, hogy a lelkes résztvevők kitartó hulladékgyűjtő munkájának köszönhetően fellélegezhet az ártéri erdő a Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszán. A hulladékderbi első vízen töltött napján a csapatoknak óriási élményt adott a kiskörei zsilipelés: a vízlépcsőn a teljes flotta egyszerre „süllyedt” a folyó alsóbb szakaszára. Ezt követően nap mint nap magas partszakaszokat másztak meg a kenukból partra szálló petkalózok és a partvonalon több száz méteren keresztül járták végig az ártéri erdőt hulladék után kutatva. Összesen 937 zsák, becsléseik szerint 6,1 tonna hulladék gyűlt össze.

Hatalmas élőláncban pakoltál le a PETII-re gyűjtött hulladékokat
Fotó: Pet Kupa

A régióban Kisköre szerepvállalása évek óta nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. A vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei Vízlépcső a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált: a vízlépcsőnél az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot. A PET Kupa látványosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik.

A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakértelmével évek óta sokat tesz a hulladékhelyzet javításáért. Nemcsak hivatalból segítenek, hanem önkéntesekkel is jelen vannak a versenyeken: pethajós csapatuk a kiemelkedő harmadik helyen végzett a XI. Tiszai PET Kupán. Az évek során szorosra fűzött szakmai kapcsolat elismeréseként pedig a verseny díjátadóján a PET Kupa szervezői köszönetképpen vehettek át egy vízállásokat jelző, csepp formájú, üvegből készült emléktárgyat a KÖTIVIZIG-től.

A teljes flottának kijár a dicséret!

A nyári versenyek sorozatában főfutamként számon tartott, több mint egyhetes versenyen tapasztalt csapatok mérték össze erejüket, szinte egy nagy családként. A veterán petkalózok közül az első Tiszai PET Kupa négy hajójának mindegyikéről akadt ezúttal is visszatérő résztvevő. A szervezők örömére a legifjabb nemzedék is kiemelkedő létszámmal képviseltette magát: az önkéntesek között ismét szép számmal jelen voltak a PET Kupa utánpótlás csapatának, az UP-nak a fiataljai, és – csupán egy kivétellel, – minden pethajón volt gyermek. A legtöbb gyereket felsorakoztató hajón, a gödöllői Waldorf iskola Pelikán névre keresztelt csapatában 8 felnőtt kíséretében összesen 10 gyerek segítette kitartóan a hulladékgyűjtő akciót.

A XI. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

  1. helyezett: Siemens Energy, akik rendkívüli eredménnyel, 254 zsák összegyűjtött hulladékkal kerültek ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepüket
  2. helyezett: Siemens Evező-SÖK, 173 zsák hulladék
  3. helyezett: KÖTIVIZIG, 117 zsák hulladék

Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy

Óriási elismerés a mezőny további pethajós csapatainak: Aztakeservit, Eurofins Kutatóközpont, Main Stage, Pelikánok, Peter Johnson, TILOS Rádió, Tisza2

A látható hulladék mellett ott vannak a láthatatlanok

A verseny során ezúttal is sokféle hulladékot találtak a résztvevők: a vízen könnyen úszó PET-palackok és üvegek mellett találtak féllábú műanyag székeket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket, játékbaba darabokat sőt, egy hatalmas linóleum darabot is. De vajon mi a helyzet a folyóban úszó tárgyakról leváló, „láthatatlan” szennyeződésekkel?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. (jogelődje a 30 éves WESSLING Hungary Kft.) évek óta támogatja a PET Kupa versenyeket különböző laboratóriumi mintavételekkel és vizsgálatokkal. Ennek köszönhetően derült ki például néhány éve, hogy egy veszélyes műanyagösszetevő, a ftalát is a Tiszában úszik, illetve a hazai folyóinkban is megjelent a mikroműanyag, amely ugyancsak örök életű, és hatalmas környezetvédelmi kihívást jelent.

A PET Kupa kutatópartnereként az Eurofins most egy olyan vegyületet talált a Tiszában, ami az egyik leghírhedtebb, korábban nagy tömegben gyártott (egyben az egyik legősibb örökéletű) vegyület: a perfluorooktán-szulfonsav. Megnyugtató az a tény, hogy az Európai Unió felismerte ennek a vegyületcsoportnak a kockázatát: a szabályozás (az EU 2008/105/EK Vízkeretirányelve) szerint erre a vegyületre a határérték: 0,0044 mikrogram/liter. Az Eurofins által mért 0,005 mikrogram/l-es eredmény viszont sajnos ezt meghaladja.

A mért vegyület a per- és polifluorozott alkil vegyületek csoportjába tartozik, amelyeknek legjellemzőbb tulajdonsága (ha tetszik ez a „szupererejük”), hogy egyszerre víz- és olajállók. Éppen ezért rendkívül széles körben használatosak a mindennapi életben: megtalálhatók a ruházati tárgyakon, az ételcsomagolásokon, a kozmetikai termékekben, illetve többek között a tűzoltó habokban is. A mért koncentráció ugyan rendkívül alacsony (az emberre például fürdés közben természetesen nem veszélyes), ám a sérülékeny vízi ökoszisztémát – főleg az apró élőlényeket, rajtuk keresztül pedig az egész tápálékláncot – veszélyezteti.

(Forrás és kiemelt kép: petkupa.hu)

search icon