Új típusú hulladékgyűjtőket tesztelnek Budapesten a hatékonyabb szemétgyűjtés céljából
Új típusú hulladékgyűjtőket tesztelnek Budapesten a hatékonyabb szemétgyűjtés céljából

A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziójának munkatársai folyamatosan nyomon követik a fővárosi hulladékgyűjtők állapotát, kihasználtságát, és ahol a felmérések alapján indokolt, ott most új típusú és nagyobb közterületi hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek a hatékonyabb szemétgyűjtés érdekében.

Jelenleg 54 modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényt szereltek fel Budapest kiemelt forgalmú, frekventált helyszíneire, például a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre.

A tartályok anyagukból és vastagságukból adódóan jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV-sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak. Bordázott külsejüknek köszönhetően pedig nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

A telepítések során a leginkább elhasználódott szemeteseket cserélték le új, nagyobb, talajhoz rögzített változatokra. A kihelyezett edények átlagosan 30, de van, ahol 80 literrel is nagyobbak, mint a korábbiak.

Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően folytatják a régi edények cseréjét – közölte a társaság egy sajtóközleményben.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon