Textilgyűjtő-konténereket telepít a MOHU
Textilgyűjtő-konténereket telepít a MOHU

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtő-konténereket kezdett el telepíteni új programjának keretében. Néhány éven belül országszerte 6000 konténerben helyezhetjük majd el fölöslegessé vagy hulladékká váló ruháinkat, illetve egyéb textíliáinkat.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek 87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek. Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze újrahasználatra vagy újrahasznosításra, és csak 1 százalékát hasznosítják újra ruházati termékként, mert csak most kezdenek megjelenni az ezt lehetővé tevő technológiák.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. három éven belül 4500 modern textilgyűjtő-konténert telepít országszerte, így megnégyszereződik a jelenleg üzemelő egységek száma. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.

Magyarországon jelenleg mintegy 1500 textilgyűjtő-konténer található, ez a szám fog 2027-ig 6000-re nőni. Minden 2000 lakosúnál nagyobb településen elérhető lesz ilyen konténer, ha a telepítési feltételek biztosítottak.

A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak. Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon kereshetjük őket – hívta fel a figyelmet rá a MOHU sajtóközleménye.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon