A textilipar is kiveheti részét a körkörös gazdaságból
A textilipar is kiveheti részét a körkörös gazdaságból

Számos nagy divatipari cég állt be az EU által kezdeményezett fenntartható divatot célzó projekt mögé. A szándék az, hogy fejlesszék a körkörös gazdaságot ebben a szegmensben is.

Az Adidas és a H&M mellett összesen 12 résztvevője van a New Cotton Project nevű konzorciumnak, mely az EU finanszírozásával próbálja letenni a textilipar következő, fenntartható korszakának alapkövét.

Fotó – New Cotton Project

A mostani kezdeményezés azért nagy előrelépés, mert összeköti egymással azokat a szervezeteket és cégeket, melyek korábban egyedül próbáltak megoldást találni a problémára.

Nagyon izgatottak és büszkék vagyunk, hogy vezethetjük a projektet, mely megteremti a lehetőségét annak, hogy a textiliparban is valósággá váljon a körforgásos gazdaság.

– Petri Alava, a konzorciumot vezető Infinited Fiber Company vezetője

A három éves projekt során a cégek ruhavisszavételi programjain keresztül összegyűjtik a már nem használt holmikat, hogy a szétválogatás után a textíliákat egy különleges eljárással szálakra bonthassák. Ezt követően új ruhák alapanyagául szolgálhatnak majd.

A folyamat fontos résztvevői azok a kutatóintézetek, melyek a ruhák minél hatékonyabb újrahasznosítási lehetőségeit vizsgálják. A textilipar jelenleg elég messze van a fenntarthatóságtól és számos környezeti probléma is övezi a gyártást.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon