Új ruhadarabot készítenek a megunt pulóverekből az ismert ruhacégnek
Új ruhadarabot készítenek a megunt pulóverekből az ismert ruhacégnek

A vásárlók szeme láttára új ruhadarabot készítenek a megunt vagy megnyúlt pulóverekből a H&M-nek, a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi vállalatának egyik stockholmi áruházában.

Az elhasznált pulóvert szétszálazzák, új fonalat szőnek belőle, majd szvettert, sálat vagy bébitakarót kötnek belőle egy újrahasznosító berendezéssel, amelyet a HKRITA hongkongi textilipari kutatóintézettel közösen fejlesztett ki az áruházlánc karitatív alapítványa.

Az áruházlánc a választható termékek körének kiszélesítését tervezi, de azt egyelőre még nem tudni, hogy a svéd fővárosban lévő többi H&M-áruházban is felszerelnek-e hasonló újrahasznosító állomást.

A textilipar az egyik legszennyezőbb iparág, ezért növekvő nyomás nehezedik a divatárucégekre az egyre tudatosabb vásárlók részéről, hogy foglalkozzanak a problémával és szigorodóban vannak a környezetvédelmi előírások is.

Az (új) alapanyagok iránti szükséglet azonban csak akkor csökkenthető, ha sikerül versenyképes és környezetkímélő módszereket felfedezni a használt ruhanemű alapanyagként való újrahasznosítására. Több módszerrel is kísérleteznek a világon, de egyelőre szűk keretek közt.

(MTI)

search icon