1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet
1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciójában 8000 darab 200 literes szemeteszsákba több mint 1500 köbméter szemetet gyűjtött össze március 21. és április 22. között több száz önkéntes a magyarországi erdőkben – közölte az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság -hétfőn az MTI-vel.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki ki együtt a természetet!” kampányhoz csatlakozó 69 szervezet 85 szemétszedő túrán gyűjtötte össze ezt a mennyiséget.

Az Aktív Magyarország által indított kezdeményezés az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott, és számos állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá. A kampány a természet megtisztításán túl a szemléletformálásra és a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, kiemelve azt a fontos tényt, miszerint szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki.

A közlemény szerint a szervezők remélik, hogy a Tavaszi nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva
(forrás: MTI)

search icon