Környezetbarát mosószerek – Mitől lesznek tiszták a ruháid?

Környezetbarát mosószerek – Mitől lesznek tiszták a ruháid?
Környezetbarát mosószerek – Mitől lesznek tiszták a ruháid?

Fenntartható háztartást kialakítani nem egyszerű feladat. Lemondani a már bevált termékekről, megtalálni a megfelelő szereket és trükköket idő- és energiaigényes. Igaz ez a mosószerekre is. Sokan a házimunkák közül a mosás kapcsán teszik meg az első lépéseket. Ekkor vetődik fel a kérdés: mégis mivel mossunk, hogy környezettudatosabbak legyünk?

Szerencsére egyre több és jobb alternatíva létezik arra, hogy átalakítsd a háztartásod, és a fenntarthatóság útjára lépj. Tudom, hogy sokszor milyen nehéz ez, mennyivel könnyebb lenne leemelni a polcról a megszokott öblítőt, amelytől finom illatúak a ruhák, és a mosószert, melyet jól ismersz. A rengeteg terméket, a különböző hatóanyagokat látva indokoltnak tűnik a kérdés: vajon mit tesz mindez a környezetünkkel? Ezt a témát korábban már körüljártuk, és megállapítottuk: érdemes környezetbarát megoldások után nézni.

Apró, átgondolt változtatásokra, kicsi, de hatásos lépésekre van szükség. A változás a háztartásban kezdődik, amelynek egyik fontos részlete a mosás. Nézzük meg tehát, milyen lehetőségekkel találod magad szemben az áruház polca előtt állva, és milyen környezetbarát mosószerek közül választhatsz, ha változtatni szeretnél.

szennyes ruha
A környezetbarát mosószerektől sem lesz kevesebb a szennyes, de a természet hálás lesz, ha ezeket választod.

Te melyik csoportba tartozol, ha a mosószerekről van szó?

A mosás kapcsán általában többféle felfogás létezik, több „csoportba” oszthatjuk a házimunkát végzőket.

  1. A kényelemre és a megszokásra szavazók abban bíznak, amit már ezer éve használnak, és nem tudják, milyen hatással van a kedvenc mosószerük a környezetre.
  2. Az első lépést megtevők a mosószert már nem ész nélkül locsolják a mosógépbe, hanem csak annyit használnak, amennyire valóban szükség van. (Nem gondoltad volna, hogy ez mennyit számít, igaz?)
  3. A kísérletezgetők érdeklődnek a fenntarthatóság iránt, de még nem tudják, mivel mossanak, ezért több megoldást is kipróbálnak, keresik az „igazit”.
  4. A tudatosan választók ismerik a lehetőségeiket és a rendelkezésükre álló termékeket, olyat választanak, amely környezetbarát, természetes anyagokból készül.
  5. A bevállalós, mindent megtevők 100%-ban természetes anyagokat használnak, maguknak készítik a mosószert, mosózselét.
mosás és áztatás
A környezetbarát mosás kis lépésekkel kezdődik.

Te melyik csoportba tartozol? Ez attól is függ, hogy mit és milyen gyakran mosol, hányan vagytok a családban, milyen a munkátok (a munkásruha mosása mindig kihívás, ahogyan a gyerekruhák tisztítása is). Azt javaslom, kísérletezz, nézd meg, mi válik be leginkább a különféle foltokra, és hidd el, semmivel sem lesz drágább a végeredmény, mintha a megszokott mosószereket használnád. Én például már sok mindent kipróbáltam, és még mindig keresem a legjobb megoldást.

Környezetbarát mosószerek: rengeteg a lehetőség!

Amikor csak a sima, otthonülős ruháidat vagy az irodai blúzodat, ingedet mosod, egyszerűbb megoldások is szóba jöhetnek, amelyek gond nélkül kitisztítják a ruháidat. Ezek is remek folteltávolítók, érdemes kikísérletezni, neked melyik felel meg leginkább.

A mosószóda

A mosóporok címkéin is megtalálható Sodium Carbonate, azaz nátrium-karbonát kiváló tisztítószer. A tiszta mosószóda hatékony és nagymúltú mosószer, a legtöbb mosópor alapja. A mosóporokat azonban sokféle vegyszerrel egészítik ki.

A mosószóda, más néven sziksó önmagában jóval környezetbarátabb anyag, a természetben is megtalálható. A környezetre nem ártalmas, lebomló mosószer, amely remek zsíroldó, ezért nem csak mosáshoz alkalmas. 

Házi mosóport is készíthetsz 2 rész mosószóda és 1 rész mosószappan keverékéből. Fehér és világos ruhákhoz szuper, a sötét ruhákat azonban fakítja, ezért mosódióval érdemes vegyíteni.

Ha keményebb foltokkal állsz szemben, szódabikarbónával vagy folttisztító sóval áztasd be a szennyezett ruhát!

mosószóda tálban kanállal
A mosószóda lesz a legjobb barátod, amint környezetbarát mosásra adod a fejed.

A mosódió

Aligha lehetne környezetbarátabb mosószert találni a mosódiónál, hiszen – ahogy a nevéből is sejthető – teljesen természetes. Hatóanyaga, a szaponin a vadon termő dió héjában található, és jól tisztítja a ruhákat. Általában vászonzsákba tesszük, így kerül a gépbe. A fehér ruhákat sajnos beszürkíti, de a sötétebb ruhák kapcsán ódákat zengenek róla.

Magam is kísérleteztem vele, a tapasztalataim alapján önmagában nem olyan eredményes, mint vártam. Mosódióval a komolyabb foltokkal nem boldogultam, ezért ilyenkor érdemes lehet vegyíteni más természetes mosószerrel (például mosószódával).

A mosódióban azok is csalódni fognak, akik kedvelik a frissen mosott ruha illatát, de lentebb erre is kínálok megoldást.

A vadgesztenye

A mosódióban megtalálható szaponint a vadgesztenye is tartalmazza, így ha ősszel elegendő termést gyűjtünk, egész évre elegendő mosószerünk lehet teljesen ingyen.

A vadgesztenyéből egy egyszerű módszerrel készíthetünk magunknak mosógélt, vagy ledarálva a mosódióhoz hasonlóan használhatjuk mosóporként is.

A mosószappan

A mosószappan általában különféle zsírokból, olajokból álló tisztítószer. Vegán verzióban is kapható (ebben az esetben általában a kókuszolaj képezi az alapját). Nagy eséllyel már a nagyi vagy a dédi háztartásában is találkozhattál mosószappannal, hiszen régen ez volt az egyik legfontosabb folteltávolító szer. 

Mosószódával vegyítve a leghatékonyabb mosószerré avanzsál: 5 evőkanál mosószappan-reszelék, 250 ml mosószóda és 2 liter víz kombinációjából létre is hoztad a környezetbarát mosószered. Azért érdemes a szappant lereszelni, mert így sokkal könnyebben feloldódik a meleg vízben.

mosószappan kosárban és törölközők a fogason
A mosószappan már régóta tisztán tartja a ruháinkat.

A szódabikarbóna

A nátrium-hidrogénkarbonát, hétköznapi nevén a szódabikarbóna a szagok ellensége, a savak semlegesítője. Mivel gyorsan oldódik meleg vízben, vízlágyító hatása igen hamar érvényesül, így mosószódával mixelve egymás hatását erősítik.

Áztatáshoz is kiváló, különösen, ha erős szagokról van szó, például étel-, zsír- vagy füstszagról. Emellett a világos ruhák foltjainak eltávolításában is kiemelkedő szerephez jut.

Mellékesen megjegyzem, a szódabikarbóna takarításhoz, súroláshoz, zsíroldáshoz és dugulás ellen is megfelelő takarítószer.

A házi mosógél

A tökéletes eredményt a fent felsoroltak vegyítésével érheted el, így jön létre a házi folyékony mosógél. Ehhez 1 darab mosószappanra, 200 gramm mosószódára, 160 gramm szódabikarbónára és 4 liter vízre lesz szükséged.

Melegítsd fel a vizet, majd reszeld bele a mosószappant! Kevergesd, míg fel nem olvad a vízben, majd adagold hozzá a mosószódát és a szódabikarbónát! Ha már tetszetős az állaga, jöhet hozzá újabb 3–4 liter víz, végül főzd simára.

Természetbarát mosószerek

Egyre több gyártó írja rá a termékeire, hogy ezek fenntartható, öko és környezettudatos mosáshoz megfelelőek. Azonban érdemes résen lenni. Választhatsz csak részben öko – azaz bio alapanyagokat is tartalmazó vagy állati összetevőktől, foszfátoktól mentes – terméket, de a független ökominősítéssel rendelkező mosószerekkel biztosra mehetsz.

A „környezetbarát” jelölések és az „öko” címkék sokat segítenek a választásban. Noha a „bio” és az „öko” jelölés önmagában nem biztos, hogy elegendő, jó eséllyel sokkal kevesebb káros anyag van bennük, mint a klasszikus mosószerekben. Ha tényleg biztosra akarsz menni, keresd a független „öko” címkéket, ezek környezetbarát eredményt garantálnak.

férfi környezetbarát mosószereket tart a kezében
Kísérletezz környezetbarát mosószerekkel!

Mosószerek: folteltávolítás a nehézfiúk ellen

Ha komolyabb feladattal állsz szemben, például egy szakácsnadrággal vagy egy beszáradt folttal a gyerek játszóruháján, erősítésre van szükség. Lássuk, milyen megoldások távolíthatják el a durvább szennyeződéseket.

Áztatás

Az áztatás mindig segít, ha komolyabb foltokról van szó. A meleg vizes áztatóba önts egy kis mosószódát!

Citromsav

A citromsav remekül kiveszi a növények által ejtett foltokat (például a paradicsomét), igaz ez a bőrödet elszínező gyümölcsökére és zöldségekére is (például a gránátalmáéra, a cékláéra).

citrom, mosószóda, illóolaj, kefék, mosószappan
Ha belevágsz, meglátod, rengeteg környezetbarát mosószer áll a rendelkezésedre.

Ecet

Hasonló hatást érhetsz el az ecettel is: itt ügyelj arra, hogy mindig biológiailag erjesztett ecetet válassz!

Folteltávolító só

Becsületes nevén nátrium-perkarbonát. Biológiailag lebomló anyag, amelyből nagyon kevés is elég. Kerülhet közvetlenül a foltra, de beleteheted a mosógépbe is a szóda vagy a mosódió mellé. 

Kellemes illatra vágysz? Próbáld ki ezt!

Sokan nemcsak tiszta, hanem illatos ruhákra vágynak. Való igaz, hogy természetes anyagokkal nem érhető el olyan illatorgia, mint az öblítőkkel, de azért vannak trükkök, amiket bevethetsz.

Illóolajok

Friss és egyszerű illatot érhetsz el bőrbarát illóolajok használatával. A mosógép öblítős rekeszébe tölts kb. 1 evőkanál 10%-os ecetet, és az elérni kívánt intenzitáshoz mérten 15–20 csepp 100%-os tisztaságú, nem szintetikus illóolajat. Hamar megszokod majd a friss, de nem tolakodó, természetes illatokat.

A mosás a mindennapjaink része, a tiszta ruha az ápoltságot és a frissességet juttatja eszünkbe. Azonban a bolti mosószerek nagy része tele van a természetbe nem illő anyagokkal, amelyek nemcsak a környezetet, hanem a Te egészségedet is károsíthatják. Bízom benne, hogy a fenti ökobarát mosószerötletekből ihletet merítve a természetazonos mosás a háztartásod részévé válik majd.

Sok sikert a környezetbarát mosáshoz!

A különböző háztartási és kozmetikai szerek igen nagy kihívást jelentenek a környezet számára. Az idei Planet Budapest Expo-n több olyan cég is bemutatkozott, amely erre a kérdésre keresi a különböző megoldásokat, mint például a Respray csapata is.

search icon