Ecet a lakásban: 13+1 tipp, mire használd!

Ecet a lakásban: 13+1 tipp, mire használd!
Ecet a lakásban: 13+1 tipp, mire használd!

Egyvalami biztosan állítható az ecettel kapcsolatban: kiállta az idők próbáját. Használatára utaló nyomokat egyiptomi urnákban is találtak Kr. e. 3000 körül. Babiloni tekercsek még korábban, Kr. e. 5000 körül említik az ecetet. Eszerint a babiloniak fűszerként és tartósítószerként alkalmazták, mivel az ecet lehetővé tette az élelmiszerek hosszú utakon való szállítását. Vízzel keverve a földművesek és az utazók használták szomjoltásra az ókorban.

Eredetileg véletlenül fedezték fel, amikor egy hordó bor megsavanyodott, ezért kapta az ecet (savanyú bor) nevet. Ma már azonban a fehér ecetnek van szintetikus és természetes változata is a piacon.

Mi mindenre használhatod az ecetet a lakásban?

Természetes tisztító spray-ként

Az ecetet savassága és zsírbontó képessége kiváló tisztítószerré teszi, hasonlóan a citrusfélék héjához. Míg az ecettel óvatosan kell bánni bizonyos felületek tisztításakor – ilyen például a gránit, a márvány, a kő, a keményfa padló, az öntöttvas edények –, addig nagyon hatékony az ablakok, tükrök, üvegek, lefolyók, szemétgyűjtők, laminált padlók, kerámiacsempék, fürdőszobai acélfelszerelések tisztítására, ha kosztól, vízkő- és szappanlerakódástól szeretnénk megszabadulni.

Használható ugyanakkor a sütő, a hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő és a mosogatógép tisztítására is.

ecet tisztítás
Az ecet oldja a mész alapú anyagokat, ezért ne használjunk ecetet gránit-, márvány- vagy terméskő felületekre, mivel ezeket felmarhatja.

Fertőtlenítésre

A fehér ecet természetes és biztonságos fertőtlenítőszer. Tehát könnyedén mellőzheted a káros és durva vegyszereket, és fertőtleníthetsz ecettel is.

Foltok és szagok eltávolítására

Folt vagy szag? Az ecet csodákra képes mindkettő megoldására. Olcsó, egyszerű, és valóban működik. Mindössze 1 teáskanál szódabikarbónára, 1 evőkanál fehér ecetre és 2 csésze vízre lesz szükséged. Permetezd be a foltokat, hagyd beszívódni a folyadékot, és szükség esetén ismételd meg a műveletet!

Dugulás ellen

Ez a módszer egyszerre olcsó és hatékony. Tégy 1/3 csésze szódabikarbónát a lefolyóba, és öblítsd le egy bőséges adag ecettel! Ezt követően engedj rá nagyon forró vizet, hogy a szódabikarbóna teljesen kitisztuljon a csövekből! Azonban légy körültekintő, semmiképp ne lélegezd be a felszabaduló gázt, és minél hamarabb öblítsd le!

Mosogatásra

Az ecet zseniális és természetes zsíroldó. Mosogatáshoz használhatsz fehér vagy almaecetet is.

Adj három-négy teáskanál ecetet a mosogatószerhez! Üvegedényekhez használj ecetet és vizet (1:3), majd hagyd az üvegeket a levegőn megszáradni! Különösen zsíros serpenyők esetében forralj fel két-három csésze ecetet a serpenyőben: ez visszaállítja a serpenyő eredeti tapadásmentességét.

ecet mosogatás
Mindenféle edénynél alkalmazható, de a serpenyők tapadásmentesítő rétegének megóvásában különösen hatékony.

Evőeszközök tisztítására és fényesítésére

Fogj egy puha ruhát, és mártsd fehér ecetbe! Óvatosan dörzsöld le a vízfoltokat az evőeszközökről! Alternatív megoldásként a mosogató alját is felengedheted ecetes vízzel, és beledobhatod az összes evőeszközt.

evőeszköz tisztítás ecettel
A vendéglátósok jól tudják, hogy a vízkőfoltos evőeszközöket, poharakat leghatékonyabban egy ecetes ronggyal lehet fényesre pucolni.

Fürdőszobai szennyeződések eltüntetésére

A szappanmaradékok eltávolítására az ecet kiváló. Tegyél egy csipetnyi szódabikarbónát a legmakacsabb szennyeződésekre, majd ecetbe mártott fogkefével súrold le a szennyeződést! Öblítsd le még több ecettel, hogy ragyogó felületet kapj!

Ha kemény a víz, és ez meg is látszik a zuhanyrózsán, nyugodtan áztasd be ecetes vízbe.

Vízkő ellen a konyhában is

Önts 1 pohár ecetet 1 liter vízhez, és forrald fel a vízforralóban! Az ecet elképesztően hatékony a lerakódásokkal és a vízkővel szemben.

Kávéfoltok eltávolítására

A kávéfoltok könnyen eltüntethetők ecettel a kávéskannáról és a bögréről is. A bögrédet egyszerűen be is áztathatod ecetes vízbe.

Sárga foltok eltüntetésére

A ruhákon az izzadságfoltok után megjelenő sárga területek is könnyedén eltüntethetők ecet segítségével. Súrold át a foltot fogkefével és ecettel! Alternatívaként készíthetsz egy pasztát szódabikarbónából és ecetből (2:3 arányban), melyet a foltra tehetsz egy órára, mielőtt kimosod.

Szőnyegtisztításra

Felejtsd el a drága gépeket és samponokat! Fújd le a szőnyegeket hígított ecettel, és száraz kefével tisztítsd meg őket!

Vízlágyításra

Elég bosszantó, amikor a kemény víz hatására durva lesz az ágynemű vagy a törölköző. Adj 1/2 csésze ecetet a mosási ciklushoz, hogy ezt a problémát is orvosold!

ecet vízlágyító
Az ecet vízlágyítónak alkalmas.

Hangyariasztóként

Megszabadulhatsz a lakásodban a hangyáktól, ha az ablakpárkányokat és az ajtókereteket rendszeresen áttörlöd ecettel. Adhatsz hozzá egy kis borsmenta-illóolajat is, ezt sem kedvelik túlzottan a hangyák.

Talajápolásra

Igen, jól olvastad, az ecet nemcsak a kártevők megfékezésére szolgál, hanem csodákat tesz egyes kiegyensúlyozatlan pH-jú talajokkal is. De óvatosságra intünk. Végezz pontos számításokat, mielőtt ecettel állítanád helyre a termőtalajt!

Zöldségeken és gyümölcsökön lévő baktériumok eltávolítására

A baktériumok eltávolításához keverj össze ecetet és vizet (1:3 arányban) egy szórófejes flakonban, és permetezd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket! Dörzsöld tisztára a kezeddel, majd hideg vízzel öblítsd le őket!

A környezetbarát ecet rendkívül sokrétűen és gazdaságosan használható a háztartásban. Listánk a teljesség igénye nélkül számos olyan alternatívát ismertetett, amellyel nélkülözhetőek a gyakran egészségre is káros vegyszerek. Használd te is bátran, de mindenképp légy körültekintő, különösen akkor, ha a szódabikarbónás trükköt veted be!

search icon