Hogyan lehet a maradék alkoholból ecetet készíteni?
Hogyan lehet a maradék alkoholból ecetet készíteni?

Ecet bármilyen erjesztett alkoholból készíthető – mondja Katz Sándor erjesztési szakértő. Az ecet szó a [francia] „vin-aigre” szóból származik, ami „savanyú bort” jelent. Ezért nem szeretik az emberek meginni a maradék bort, mert az 24 óra elteltével elkezd ecetessé válni.

Katz elmagyarázza, milyen egyszerű az ecetkészítés: „Vegyünk egy kevés bort, és tegyük egy olyan edénybe, amelynek a felület és a térfogat aránya nagy” – más szóval olyan edénybe, amelyet nem telít meg egészen a tetejéig. „Gondoskodjunk arról, hogy elegendő oxigénhez jusson, tehát tegyünk rá egy rongyot, és a folyamat csak úgy megtörténik magától. Gyorsabban megy végbe, ha valamilyen ecetet is adunk hozzá, de erre tulajdonképpen nincs is szükség, mert a savas baktériumok mindenhol ott vannak.

Az erjesztés létfontosságú eszköz, amely a tartósítás révén segíthet megelőzni az élelmiszerpazarlást.

Hozávalók:

300 ml maradék alkohol (sör, almabor és/vagy bor ugyanennyi vízzel hígítva)

100 ml tiszta ecet

1 x 500 ml-es széles szájú üveg

Kendő és gumiszalag

Szűk nyakú üvegek, a tároláshoz

Ha borecetet készítenénk, először hígítsuk fel a bort ugyanannyi vízzel, de az almabor és a sör úgy is jó, ahogy van. Egy nagy, széles szájú üvegben keverjük össze három rész sört, almabort vagy hígított bort az egy rész ecettel. Fedjük le az üveg tetejét egy darab konyharuhával, zárjuk le gumiszalaggal, majd tároljuk meleg helyen – mondjuk egy radiátor közelében – és közvetlen napfénytől védve néhány hétig, amíg a ragadós szag elillan, és a tartalomnak megfelelő savas íze lesz. A felszínen egy filmréteg képződik, ezért ha elkészült az első adag, ezt a filmréteget és egy kevés ecetet tegyünk félre a következő adag alapanyagaként. Amint az ecet elkészült, töltsük át sterilizált üvegbe (vagy üvegekbe), zárjuk le szorosan, és tároljuk hűvös helyen. Fogyaszthatjuk azonnal, vagy érlelhetjük még akár hat hónapig, hogy kiváló ízvilágot kapjunk.

Ha gyümöcsből szeretnénk házilag ecetet készíteni, ebben a cikkben találunk segítéget hozzá.

Forrás (theguardian)

search icon