Hagyd el a sampont, hagyd el a vegyszereket!
Hagyd el a sampont, hagyd el a vegyszereket!

A mindenit, milyen vegyszart kentél rá?! – teszi fel a kérdést az Amerikába jöttem című klasszikusban az Eddie Murphy által alakított fodrász az Eddie Murphy által játszott hercegnek a csodálatos hajkoronáját tapintva. A képzeletbeli királyi sarj azonban nem használ semmiféle vegyszert, csupán – ahogy ő mondja – gyümölcslevet és olajokat.

Ezzel szemben a modern hajápolás fundamentumát adó samponok legtöbbször simán beleesnek a vegyszer kategóriájába. Részben ezért, részben pedig a haj természetes öntisztulási folyamatainak farvizén evezve született meg néhány évtizeddel ezelőtt a no poo mozgalom, amely napjainkra már a mainstreambe is bekerült.

No (sham)poo, azaz a sampon használatának mellőzése. A mozgalom követői a hajápoláshoz és a tisztálkodáshoz a klasszikus samponokat nem használják, sőt egyesek szinte egyáltalán nem mosnak hajat, legfeljebb csak vízzel. Ezt nem az igénytelenség jegyében teszik, hanem céljuk visszanyerni a haj természetes öntisztuló képességét, melyet a modern, különféle vegyi összetevőket tartalmazó samponok teljesen elnyomnak.

Nem is volna muszáj olyan sűrűn hajat mosni?

Egy ideje már tudni lehet, hogy árthatunk is a hajnak, illetve a fejbőrnek azzal, ha túl gyakran mosunk hajat. Van, akinél intenzívebbé teszi a faggyútermelést, így a haj erősen zsírosodik. Van, akinek pedig szárazabbá válnak a fürtjei. Ez főként akkor érvényes, ha a leginkább elterjedt vegyszereket tartalmazó samponokat használjuk, amelyek kicsit úgy viselkednek a hajon, mint a glifozát a gyomokkal és a talajlakókkal: mindent visznek. Ez azonban nagyon nem jó ötlet egy olyan – összetett mikrobiommal rendelkező – terület esetében, mint a fejbőr. De akkor mégis mit lehet tenni, ha valakinek problémás a hajkoronája?

hajmosás samponnal

Jómagam tavaly kezdtem behatóan foglalkozni a no poo mozgalommal, és követői ígéretével. A hajamról tudni kell, hogy nagyon gyorsan zsírosodik, ezzel együtt nincs semmiféle tartása. A történethez az is hozzátartozik, hogy egyenesen rosszul érzem magam, amikor zsíros hatású a hajam. Ezért alakult úgy, hogy minden másnap vagy olykor három naponta meg kell mosnom a hajam. Ez nem feltétlenül kirívó, de egy ideje azt éreztem, hogy nem túl egészséges, és jobb lenne ritkábban mosni. A megoldások keresése során előbb a natúrkozmetikumok körébe tartozó samponokat kezdtem el használni.

A no poo egyik ágának számító low poo egyébként épp ilyen, a natúrkozmetikumok családjába sorolható samponok használatát jelenti. Ezekben nincsenek ásványi olajok, szilikon vagy épp szulfátok.

Nem sokkal később viszont partra vetődtem a no poo fórumok és cikkek szigetén: azt éreztem, hogy megérkeztem. Azon melegében bele is vágtam kedvenc elfoglaltságomba, az emberkísérletbe: nyomban leálltam a hajmosással.

Első nap
Tegnap mostam meg utoljára a hajam egy kézműves szilárd samponnal. Még egész jól néz ki, állapota vállalható, de beletúrva már érzem, hogy egy kicsit zsírosodik (nem függetlenül attól, hogy ez a szilárd sampon sajnos nem volt jó választás).

Második nap
A hajam estére már láthatóan zsíros, és némi korpa is megjelent. Mivel amúgy nem jellemző a hajamra a korpásodás, azt gondolom, hogy ez a fejbőrömről leváló samponlerakódás.

Harmadik nap
Kezdek nagyon szenvedni. Ez már az az állapot, amikor nem csak azt nem viselem el, ha valaki más hozzáér a hajamhoz, de egy sapka felhúzása is kínszenvedés, nem beszélve arról a pillanatról, amikor este a párna a tarkómra tapasztja a hajszálakat.

Ötödik nap
Ötödik napja nem mostam meg a hajam. Talán évtizedek óta nem fordult elő ilyen. Borzasztóan zsírosnak érzem, bár a csajom szerint nem annyira gáz, ő inkább korpát lát. Hát mi ez?! Kétségbeesetten olvasom a no poo fórumokat.

Hatodik nap
Oké, ennyi! Nem bírom tovább! Bár messziről nézve még talán vállalható a fejem, de már nem tudom elviselni, annyira zsíros a hajam. Ez eddig kudarc. Hajmosás.

Csodaszerek léteznek!?

Kálváriám e rövid részletéből is kiderülhet, hogy nem jártam sikerrel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másnál ne válhatna be az eljárás. A különféle fórumokon számolatlanul lehet találni olyanokat, akik kipróbálták a no poo-t és azóta is boldogan hanyagolják a samponos hajmosást. Persze legalább ennyien vannak a hozzám hasonló próbálkozók is, akiknél valamiért nem működik a megoldás.

A kísérletezést nem hagytam annyiban, egy következő próbálkozáskor már úgy kezdtem hozzá, hogy a mosást nem hagytam el. A már megszokottá vált, de a zsírosodást érdemben nem befolyásoló low poo-ról egy szódabikarbónás módszerre váltottam, amelyet sok fórumon csodaszerként hirdetnek, és a beszámolók szerint valóban rengeteg embernél működik. E megoldás szerint szódabikarbóna és víz keverékével mossuk a hajunkat, majd hígított (alma)ecettel, végül vízzel öblítjük le.

Ezt a metódust másfél hét után kellett kukáznom, mert semmi nem változott, ellenben számomra macerás volt. Később azt olvastam, hogy a fejbőrnek néhány hétre szüksége van az átálláshoz, ez idő alatt nem változik érdemben hajunk viselkedése. Tehát én túl türelmetlen voltam, végül nem derült ki, hogy a módszer valóban működik-e.

szódabikarbóna no poo
Az univerzális csodaszer, a szódabikarbóna a hajápolásban is jó szolgálatot tehet.

Ezért hagyd el a hagyományos samponodat!

Bár sajnos nagy sikert nem értem el, simán lehet, hogy csak nem voltam elég kitartó. Ugyanígy az is elképzelhető, hogy az én hajtípusomra ezek a módszerek nem működnek, de mások jók lehetnek. Az mindenesetre biztos, hogy a no poo mozgalomnak így is számos szemmel látható előnye van. A beszámolók tanulsága szerint tényleg rengeteg ember számára megoldást kínálnak módszereik. De miért lenne jó, ha sikerülne elhagynunk a hagyományos samponokat?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Clay Cure 🌱 Clay experts (@theclaycure) által megosztott bejegyzés

A vegyszerek elhagyása

A klasszikus samponokban megtalálható úgynevezett tenzidek vagy felületaktív anyagok felelősek a habképződésért és a zsíroldásért. Ezek leghírhedtebb képviselője az SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Erről az anyagról és társairól számos tanulmány bebizonyította már, hogy irritálhatják a bőrt, a szemeket, akár a tüdőt is, ezzel pedig káros folyamatokat, gyulladásokat indíthatnak el. Használatuk jó eséllyel felborítja a fejbőr és a haj természetes folyamatait.

Hulladékcsökkentés

Rengetegen zero waste irányából érkeznek a no poo mozgalomhoz. A műanyag samponosflakonok kiiktatásának pedig remek módja hajápolásunk átalakítása. Szintén szuper módszer lehet a szilárd samponok és a hajszappanok alkalmazása, melyeket egyszerű papírcsomagolásban vagy akár csomagolásmentesen is megvásárolhatunk.

Az állatkísérletek elleni harc

Az állatkísérleteknek meglehetősen nagy szegmensét teszi ki a különféle tisztálkodási szerek tesztelése. A sampon esetében például előszeretettel cseppentenek a termékből az állatok szemébe, hogy az irritáció mértékét be tudják lőni. Ha nem vásároljuk őket, vagy direkt olyan terméket keresünk, amelyhez nem kötődnek állatkísérletek, ezzel hosszú távon biztosan csökkenteni tudjuk a kísérleti állatok szenvedését.

Egy próbát megér!

Az elmúlt időszakban maradtam a low poo megoldásoknál, és nem próbálkoztam újra a no poo-val. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy míg a karantén időszaka alatt könnyű volt ezzel kísérletezni, ma – amikor újra napi szinten kilépünk az utcára – nehezebb az ügy. Mert, ugye, mégsem akarunk zsíros vagy épp korpás hajjal emberek közé menni!

Ezzel együtt biztos vagyok benne, már csak a sikeres beszámolók számából ítélve is, hogy mindenki számára létezik optimális, természetes hajápolási módszer. Ahányan vagyunk, annyiféle a hajunk is, így egy picit biztosan kell majd kísérletezni. A tanulság számomra mindenesetre az, hogy azt a hajápolási módszert kell választani, amely a legjobban beválik, de nyitottnak kell maradni mindenre, főleg akkor, ha ezzel csökkenthetjük a vegyszerek és a műanyag használatát.


A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra kilátogató érdeklődők olyan megoldásokkal is találkozhattak, melyek a kozmetikai területen kínálnak fenntartható alternatívákat. Ilyen például a például a két magyar fiatal által megálmodott ReSpray, amely a hagyományos dezodorok fenntartható leváltásán dolgozik. A srácokkal tavaly videós podcastot is készítettünk.

search icon