Tovább csúszhat a glifozát betiltása
Tovább csúszhat a glifozát betiltása

A vélhetően rákkeltő totális hatású gyomirtó szer betiltását régóta követelik a környezetvédők. Használatának számos tudományos eredmény szerint igen káros következményei vannak az emberi egészségre és a természetre nézve is. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) most mégis úgy döntött, hogy a tervezettnél egy évvel később adja csak ki a glifozát használatáról szóló tudományos állásfoglalását.

Ez a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy évvel későbbre csúszhat a gyomirtószer betiltása, ugyanis az állasfoglalás szükséges ahhoz, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok megszüntethessék a növényvédőszer engedélyét, mely egyébként 2022 decemberében lejárna. Így viszont vélhetően újra meghosszabbítják azt. Számos környezetvédelmi szervezet, köztük a kémiai növényvédőszerek használta ellen küzdő PAN Europe is elítélte az EFSA döntését.

Simon Gergely, a PAN Europe vegyianyag-szakértője szerint az EFSA-nak elegendő ideje és bizonyítéka volt ahhoz, hogy kiadja állásfoglalását a glifozát által az emberek egészségére és a környezetre gyakorolt „elfogadhatatlan kockázatról”.

A független tudományos kutatások eredménye egyértelmű: a glifozát genotoxikus, valószínűleg rákkeltő, és elfogadhatatlanul káros hatással van a környezetre.

– teszi hozzá Simon Gergely

A glifozátról korábbi cikkünkben azt írtuk, Európa talajában maga az anyag és annak bomlásterméke, az AMPA a legnagyobb mennyiségben előforduló peszticid-maradvány. De ott van a felszíni vizeinkben és az élelmiszerekben is. Ma már tudjuk, hogy az emberi szervezetbe is bekerül, szinte bárkinek a vizeletében kimutatható.

Simon Gergely szerint az glifozát nem maradhat még egy évig, az Európai Bizottságnak pedig az agrárbiznisz lobbija helyett az európai polgárokra és a független tudósok érveire kell hallgatnia. (PAN Europe)

search icon