Brit fodrászok mozgalmat indítottak a levágott hajak újrahasznosításáért
Brit fodrászok mozgalmat indítottak a levágott hajak újrahasznosításáért

London régóta ismert a világhírű fodrászairól. Ez az iparág most egy másik fronton újít: az újrahasznosításban.

A környezettudatos fodrászok, szalontulajdonosok egy csoportja arra ösztönzi a szalonokat az Egyesült Királyságban, hogy a hulladékokat – a műanyag és fém csomagolástól kezdve – egészen a hajig, amely komposztáláshoz, energia előállításához vagy akár az olajszennyeződések megtisztításához használható, újrahasznosítsák.

A szakemberek szerint egy kilogramm haj akár nyolc liter olajat is képes felszívni.

A hajszűrők használatának ötlete az Egyesült Államokban született, és már valódi katasztrófákban is kipróbálták, például amikor egy évvel ezelőtt egy japán tartályhajó elsüllyedt Mauritius partjainál.

Fry Taylor, a Green Salon Collective egyik alapítója szerint Nagy-Britannia lemaradt a levágott haj újrahasznosításában, ezért tavaly nyáron megalakította az olyan fodrászokból és szalontulajdonosokból álló kollektívát, akik akarnak tenni a bolygó jövőjéért.

„A világ más országaiban vannak újrafeldolgozó rendszerek a fodrászszalonok számára” – mondta Taylor. Az Egyesült Királyságban és Írországban egyszerűen nincs infrastruktúrájuk. Nem várunk még öt vagy 10 évet, amíg a kormányok vagy az önkormányzatok működtetik ezeket a rendszereket, csináljuk meg magunk” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyságban 50 futballstadiont tölthet meg a fodrásziparban keletkező hulladék évente. A legtöbb szemetet, beleértve az alufóliát, a színes csöveket és a vágott haj 99 százalékát, egy hulladéklerakóra szállítják.

Egy másik nagy probléma a vegyi hulladék, például a színezékek és a fehérítők.

A kollektíva arra ösztönzi a szalonokat, hogy ezeket a termékeket egy kis kukában tárolják, amelyet aztán összegyűjtenek és elküldenek egy villamosenergia-termelő létesítménybe. A hajnak, a védőeszközöknek, a fémeknek, a papíroknak és a műanyagoknak mindegyiküknek megvan a maga gyűjtője.

Az elmúlt évben az Egyesült Királyságban és Írországban mintegy 600 szalon csatlakozott a kollektívához, amely körülbelül 500 kiló hajat halmozott fel.

(Forrás: euronews.com Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon