Zero waste hajmosás? Használj szilárd sampont!
Zero waste hajmosás? Használj szilárd sampont!

A háztartási hulladékcsökkentés egyik jelentős csatatere a fürdőszoba. Rengeteg műanyag flakontól, doboztól és társaiktól tudunk megszabadulni, de ehhez néha a szokásainkat is meg kell változtatnunk. Ilyen változtatás például az, hogy a megszokott folyékony samponok helyett ezek szilárd megfelelőit kezdjük használni.

A szilárd samponok összetétele sok tekintetben nagyon hasonló a megszokott folyékony samponokéhoz. Ez azt is jelenti, hogy hatékonyságuk is hasonló, ugyanúgy tisztítják a hajat mint a flakonos társaik.

Nagy különbség viszont, hogy ezeket általában egy kis darab papírba csomagolják, szemben a műanyagflakonokba zárt folyékony samponokkal. Ráadásul egyetlen szilárd sampon akár 2-3 flakon folyékony samponnal is egyenértékű lehet, ha megfelelően használjuk.

A szilárd sampon választása azonban önmagában nem garancia arra, hogy megfelelő minőségű vagy összetételű terméket kapjunk. A folyékony samponokhoz hasonlóan ezek némelyikében is fellelhetőek az olyan összetevők, melyek nem feltétlenül tesznek jót nekünk, vagy épp a környezetünknek. Fontos tehát, hogy a szilárd sampon nem lesz egyből natúrkozmetikum, nézzük meg mindenképp az összetevőit és ez alapján válasszunk!

Arra is fontos figyelni, hogy a szilárd sampon nem egyezik meg a hajmosó szappannal. A samponszappannak is hívott termékek inkább a valódi szappanokhoz állnak közelebb, ennek megfelelően lúgos pH értékűek. Használatuk után szükség van „savas öblítésre” melyhez például almaecet és víz keverékét használhatjuk.

search icon