Két magyar fiatal forradalmasítja a dezodorok piacát!
Két magyar fiatal forradalmasítja a dezodorok piacát!

Holnapután című rádióműsorunk legutóbbi adásának vendége a Respray csapata, Réti Andor és Zámbó Gergely voltak, akikkel világinnovációnak számító termékükről beszélgettünk. Azaz nem is egyetlen termékről, hanem rögtön kettőről: az újratölthető dezodorospalackról, és az ezt hajtógázzal és illatokkal feltöltő automatáról. Azt is megtudtuk, hogy fejlesztésük iránt nem csak itthon, de külföldön is óriási az érdeklődés.

Miért fontos az Respray innovációja?

Ahogy a startupperek mondják, az aeroszolok körében korábban nem jelent meg a sok termék esetén már elérhető újratölthetőség. Ennek az az oka, hogy a gyártók jellemzően a költséghatékony, azonban potenciálisan robbanásveszélyes propán-bután gázzal töltik fel a palackokat. Utóbbi a normál, mindennapi használatban teljesen veszélytelen, ám az újratöltést, sőt az újrahasznosítást is szinte lehetetlenné teszi. Így hiába készülnek a palackok általában alumíniumból – mely kiválóan újrahasznosítható lenne –, még akkor sem reciklálják őket, ha történetesen a szelektív gyűjtőben kötnek ki.

A Respray megoldása három év alatt jutott el a gondolattól addig, hogy ma már bárki kipróbálhatja az újratölthető dezodorokat. A szolgáltatás egyelőre egyetlen ismert drogérialánc üzletében érhető el, de márciusban további helyszíneken is megtaláljuk a Respray automatáit.

Az adásból megtudjuk, hogy egyetlen aeroszolos palack szén-dioxid-lábnyoma nagyjából 400 gramm. Rögtön érthetővé válik a Respray újításának fenntarthatósági oldala, ha elkezdünk számolni: csak Európában nagyságrendileg 1,8 milliárd dezodor fogy évente. Ezzel párhuzamosan annyi alumínium megy egyenesen a szemétlerakókba és a szemétégetőkbe, amennyiből 6-szor meg lehetne építeni az Eiffel-tornyot.

Hogyan működik a Respray újratölthető dezodora?

A Respray dezodorának újdonsága, hogy a palackban használt hajtógáz nem az újrahasznosítást lehetetlenné tévő propán-bután, hanem egyszerű sűrített levegő. Ezáltal teljesen veszélytelen, sőt a palack újratöltését is biztonságosan meg lehet oldani.

Az újratöltés maga rendkívül egyszerű: a vásárló leveszi a kupakot és a szórófejet a palackról, utóbbit behelyezi az üzletben található gépbe, majd a megerősítés után elindul a folyamat. A gép nagyjából 40 másodperc alatt feltölti a palackot a választott illattal. Ezután a vásárló visszateszi a szórófejet és a kupakot, és már mehet is a kasszához kifizetni az újratöltést

– vázolja az egyik alapító az újratöltés menetét.

Jelenleg egy palackot 5-ször lehet feltölteni. A vásárlóknak nem kell aggódniuk, a gép a palackon található azonosítót beolvasva ellenőrzi, hányadik töltésnél járunk. Ezt a biztonsági limitet a beérkező tapasztalatok alapján tervezik majd növelni, hiszen az a fejlesztés során kiderült, hogy egy-egy palackot akár több százszor is biztonsággal fel lehet tölteni.

Ahogy mondani szokás, már csak hab a tortán, hogy a Respray dezodora tovább bírja, mint a hagyományos dezodorok: az egyik feltaláló szerint az 5 feltöltéssel közel egy évre elegendő dezodorhoz jutunk. Ráadásul, mivel az újratölthető csomagolás jóval olcsóbb, mint az egyszer használatos megoldás, maga a termék is olcsóbb lesz, tehát nemcsak a fenntarthatóság, de a pénztárcánk szempontjából is megfontolandó az Respray megoldását használni.

Ha kíváncsi vagy a kozmetikai termékek árának sötét titkaira, valamint arra, hogy mi a két alapító távlati célja a világinnovációval, és még sok minden másra, tarts velünk!

Fotók: facebook.com/respraysolutions

search icon