Szódabikarbóna: mi mindenre jó?
Szódabikarbóna: mi mindenre jó?

Az élelmiszerboltokban is beszerezhető olcsó, leginkább a sütéshez használt szódabikarbónát nem csak a konyhában érdemes bevetnünk. Készüljünk fel belőle már télen, hogy mit kezdhetünk majd a csodaszerrel a kertünkben, ha beköszönt a tavasz!

Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, a szódabikarbóna igazi, univerzális csodaszer. Használhatjuk sütőpor helyett, de akár kitisztíthatjuk vele a makacs foltokat is a sütőben. Nemcsak a konyhában vesszük azonban kiváló hasznát, hiszen a szennyeződések mellett a hangyákat is száműzhetjük a segítségével a házból, ha a szódabikarbónát és a sót fele-fele arányban szórjuk az érintett területre. Mindemellett a szemetesládát is könnyedén szagtalaníthatjuk vele, csakúgy, mint a hűtőt, és ehhez mindössze egyetlen evőkanálra van szükségünk belőle.

Érdemes tehát betárazni otthon szódabikarbónából, hiszen lényegében a teljes háztartásban jól jöhet az év minden napján. Kevésbé köztudott azonban, hogy nemcsak az otthonunkban nagy segítség a szódabikarbóna, hanem a kertünkben is, és ugyan egyelőre messze van még a kertészkedés ideje, nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést, így az sem árthat, ha áttekintjük, mi mindenre használhatjuk majd ezt az elérhető áron kapható csodaszert, amikor pár hónap múlva végre éledezni kezd a kiskertünk a tavasz első napsugarainak melegétől.

Gondoltad volna, hogy a szódabikarbóna tökéletesen alkalmas például bizonyos kártevők és kórokozók távoltartására, valamint a zöldségtermesztés során a termések aromásabbá, ízletesebbé tételére? Nem? Lássuk, mi mindent érhetünk még el vele!

1. Garantáltan édes paradicsomok

Ha 2-3 evőkanál szódabikarbónát szórunk a paradicsomnövények tövébe, az a talajba szívódva csökkenti a paradicsom savasságát, ezáltal pedig édesebbé teszi a termést. Okvetlenül próbáljuk ki, ha majd eljön a kertészkedés ideje!

2. Hernyómentes káposzta

Amennyiben egyenlő arányban keverünk össze szódabikarbónát és lisztet, az így kapott elegyet pedig a fertőzött, megrágcsált növényekre szórjuk, a káposztánkat jóízűen fogyasztó hernyók a keveréket is megeszik a lombozattal együtt, és végül elpusztulnak. Amikor eljön a jó idő, vegyük fel a harcot a hernyókkal szemben!

3. Egészséges bazsalikomlevelek

Sokféle bakteriális fertőzés okozhatja a bazsalikom levelein lévő fekete foltokat, de erre is van orvosság. Ha összekeverünk néhány csepp mosogatószert fél teáskanál szódabikarbónával és két liter vízzel, majd az így kapott oldattal lepermetezzük a bazsalikom fertőzött leveleit, megoldódhat a probléma.

4. Paradicsomhernyó nélküli kert

A szódabikarbóna segít elűzni a paradicsomhernyókat, ehhez csupán be kell szórnunk vele a kártevőket, amikor azok megjelennek a kertünkben. Ha a szódabikarbónát liszttel egyenlő arányban összekeverjük, az elegyet érdemes a növény azon részeihez helyeznünk, ahol a hernyók legjobban pusztítanak, így a sikerünk garantált lesz az ellenük folytatott háborúban.

5. Távol tartott rágcsálók

A szódabikarbóna segíthet elriasztani a növényeinktől a pockokat, az egereket és az egyéb rágcsálókat. Mindössze annyi a dolgunk, hogy készítsünk egy úgynevezett „védőkört” szódabikarbónából az egyes növények köré, és mivel ezek az állatok nem szeretik az illatát és az ízét, biztosan távol maradnak majd a kertünktől.

6. Száműzött lisztharmat

Ha itt az ideje, majd védjük meg az uborkánkat és a tököt is a lisztharmattól! Keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát, 2-3 csepp folyékony szappant és 1 liter meleg vizet! Töltsük az így kapott oldatot egy palackba, rázzuk fel jól, majd permetezzük a növények fertőzött részeire, ha esetleg lisztharmat felbukkanását észlelnénk a kertünkben!

7. Gombásodástól védett növények

Ha elkeverünk egy kanál szódabikarbónát 3-4 csepp folyékony szappannal egy liter vízben, az így kapott oldatot pedig a növények lombozatára permetezzük, meg tudjuk akadályozni, hogy a gomba megfertőzze őket. Emellett ezzel az eleggyel a levéltetveket és a takácsatkákat is távol tarthatjuk a növényektől, így pedig kerti tevékenységeinket garantáltan nyugodtan végezhetjük majd, hiszen a szódabikarbónának köszönhetően kevesebb dolog miatt kell aggódnunk.

8. Méregtelenített talaj

Ha esetleg a kerti munkák soron következő szezonjában úgy döntünk, hogy kémiai szerekről szerves trágyára váltunk a kertben, érdemes lehet majd szódabikarbónát adnunk a talajhoz annak érdekében, hogy méregtelenítsük azt. Amennyiben egy teáskanál szódabikarbónát elkeverünk egy liter vízben, majd az így kapott oldattal megöntözzük a talajt, könnyebben megtisztíthatjuk azt a vegyszermaradványoktól.

Forrás: agrarszektor.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon