A penész ellen természetesen

A penész ellen természetesen
A penész ellen természetesen

Ősszel és télen a párakicsapódás miatt rengetegen küzdünk a penészedéssel. A penész sajnos károsítja az egészségünket, a gyerekekre különösen veszélyes. Összegyűjtöttük, hogy milyen természetes megoldásokat vethetünk be ellene.

A penészgombák a földi élővilág szükséges és elengedhetetlen részei. Nem mindig látjuk őket, de a levegőben kisebb-nagyobb mennyiségben mindenhol jelen vannak, a lebontó munkájuk nélkülözhetetlen. Miattuk alvad meg a tej, kezd forrásnak indulni a bor, és számtalan sajtot is a nemes penész megjelenése után fogyasztunk, valamint nélkülük a tradicionális téliszalámi sem lenne ugyanaz. De arról is egy penészgomba tehet, hogy Tokajban aszúsodott szőlőszemeket lehet szüretelni. Van, amikor konkrétan a penészt fogyasztjuk el: Dél-Amerikában például csemegének számít a közönséges kukoricaüszög, amely a növényen megtelepedett penészgomba.

Bizonyos penészfajtákért már nem lelkesedünk ennyire. Ezek jól ismert fekete vagy sötétzöld foltokban jelennek meg. Penészfolt többféle felületen kialakulhat: ruhaanyagon, fán, papíron, parkettán és vakolaton is. Sajnos az őszi és a téli időszak kedvez a penészedésnek. Kevesebbet szellőztetünk, a kinti és a benti hőmérséklet különbsége miatt jellemző a páralecsapódás és a vizesedés, ami ideális körülményeket teremt a gombák elszaporodásának.

A penész tulajdonképpen különböző gombafajták összefoglaló neve.

A leggyakoribb beltéri penésztípusok a következők:

  • Cladosporium,
  • Penicillium,
  • Aspergillus,
  • Alternaria,
  • Stachybotrys chatarumot (fekete penész).

Mekkora egészségügyi kockázatot jelent a penész?

A penész spórákkal terjed. Ezek majdnem mindenhol megtalálhatóak a levegőben, és bizonyos mértékig nem is okoznak gondot. A szakemberek a lakótérben köbméterenként legfeljebb 200 gombaelemet tartanak elviselhetőnek. 200 és 500 közötti jelenlétük már megterheli a légzőszerveket és az immunrendszert. Az 500 fölötti gombaelemszám pedig már kifejezetten káros!

Leginkább a gyerekekre veszélyes!

asztmás gyerek
A penészes szoba 67%-kal növeli a gyerekeknél az asztma kialakulását
Fotó: Canva

Elsősorban az eleve érzékeny vagy asztmás embereknél okoz felső légúti panaszokat, ha penészes levegőjű szobában tartózkodnak. A WHO is kitér a penészes levegő veszélyeire. Ha korán, már csecsemő- vagy gyermekkortól ki vagyunk téve a penészes közegnek, ez megnöveli az asztma kialakulásának kockázatát, különösen azoknál a gyerekeknél, akik genetikusan hajlamosabbak rá. Egy 2000-es években született átfogó magyar vizsgálat is rávilágított arra, hogy a penészes lakásban élő gyerekeknél 67%-kal gyakrabban alakulnak ki asztmás és allergiás tünetek, de még bizonyos neurotikus panaszok kockázata is nagyobb, például a depresszióé.

Azok is veszélyben vannak, akiknek legyengült az immunrendszerük, például kemoterápiás kezelés miatt. A parányi spórák toxinokat bocsátanak ki a tüdőben, ami egy beteg szervezet immunrendszerét komolyan megterheli.

Párás lakásokban támad a penész

A gombák legjobban 80–95%-os relatív nedvességtartalmú, 25–35 °C-os levegőn tenyésznek, de igazi túlélők, így ennél kevésbé ideális közegben is boldogan elvannak, és minden olyan helyen megkezdődik a penészedés, ahol 72 órán keresztül 75% feletti a páratartalom.

Sajnos ősszel és télen nem nehéz ideális körülményeket teremteni számára, egyetlen mosással már a spórák kedvére is tettünk, hiszen a lakásban szárított ruhák akár 30%-kal is megnövelhetik a levegő páratartalmát. (Könnyedén 60% fölé emelkedik a páratartalom, amelyben a penész képes megtelepedni.)

Hűvös időben az egyébként száraz falakon is kialakulhat penészfolt, mivel a hideg felületen lecsapódik a pára, és benedvesedik a vakolat. Veszélyeztetve vannak azok a sarkok, ahol hőhíd van, valamint azok a helyek, amelyeket a normális levegőkeringés nem tud elérni, ezért nem melegszenek fel kellőképpen: például függönyök, burkolatok és a külső fal előtti bútorok mögött, az ablakok bélésfalainál és áthidalásainál.

Vannak más jelek is, amelyek penészedésre utalnak. Ha a lakásban megjelenik az ezüstös pikkelyke, ez annak a jele, hogy a helyiség túl nedves, és rosszul van szellőztetve. Ahol ez a rovar felbukkan, ott a gombákra is nagy az esély!

ezüstös pikkelyke
Az ezüstös pikkelyke a szigetelésben megbúvó penészedés hírnöke
Fotó: Canva

A következő körülmények valamelyike vagy ezek kombinációja vezethet a lakásban a penész megjelenéséhez:

  • Nedvesség okozta károk, például csőtörés.
  • Ereszcsatornák, tetőszegélyek vagy a tető hiányosságai.
  • Elégtelen szellőztetés.
  • A tömítések hiányosságai (felszálló talajnedvesség, eső általi átnedvesedés).
  • Páralecsapódás okozta nedvesség, ami hőhidak jelenlétére, a levegő magas páratartalmára utal.

Természetes megoldások penész ellen

Ruhaszárítás után próbálj meg kiszellőztetni, a használatban lévő törölközőket se a fürdőszobában teregesd ki! A szakemberek azt javasolják, hogy a hideg falak előtt álló szekrények mögött – ha lehetséges – hagyjunk 10 cm-es szellőzőrést, és vehetünk párátlanítót is. Természetesen nem mindenki él olyan lakásban, ahol ezek maradéktalanul megvalósíthatók, így szembe kell néznünk a penészedéssel. Vásárolhatunk bolti penészirtókat, amelyek többnyire klórral végzik a csírátlanítást, amelynek a gőze veszélyes. Szerencsére van természetes és otthon is elkészíthető penészirtó szer, de ne feledjük, ezekkel mindig csak a tüneteket kezeljük. Hogy örökre kiirtsuk a fekete foltokat, a vizesedést kell kizárni!

penészes fal
Kisebb foltokat megpróbálhatunk kezelni, de a végső megoldás a nedvesség teljes megszüntetése
Fotó: Canva

1. Ecet

A 20%-os ecet a gombák és a baktériumok több mint 80%-át elpusztítja. Érdemes szórófejes pumpát használni és alaposan átitatni az érintett részt. Hagyjuk pár óráig hatni, majd egy kefével (a sarkokban akár fogkefével) dörzsöljük le a foltokat! A szaga kellemetlen lehet, így alaposan ki kell öblíteni. A legtöbb felületen alkalmazhatjuk, de a természetes fának nem tesz jót, és arra ügyeljünk, hogy az ecet megöli ugyan a gombát, de a foltokat nem tünteti el, tehát a falfelületet tavasszal majd át kell festeni!

2. Teafaolaj

A természet leghatékonyabb fertőtlenítőszerét, a teafaolajat is hadra foghatjuk, bár magasabb ára miatt nagy foltok ellen nem biztos, hogy a legjobb választás. 2 dl vízhez 1 teáskanálnyi olajat használjunk! Jól rázzuk fel! Legegyszerűbb pumpás adagolóval felvinni a felületre. Várjunk 1–2 órát, majd súroljuk le! Megelőzésként talán az a legjobb, ha ismerjük a problémás területeket, például a fürdőszobai fugát és sarkokat. Hígítatlanul csöppentsünk hetente pár cseppet ezekre a felületekre, és fogkefével dörzsöljük át! Ezzel ellehetetlenítjük a penész életterét.

3. Grapefruitmag- és citrommag-kivonat

Maradva az illóolajoknál, a citrusok magjából sajtolt kivonat a polifenoloknak és a naringinnek köszönhetően szintén remek baktérium- és gombaölő, az illata azonban nem olyan intenzív, mint a teafaolajé. Adagolni és használni is ugyanúgy érdemes, mint a teafaolajat.

Masszívabb foltok ellen az olajokat és az ecetet kombinálhatjuk, ilyenkor még erősebb fertőtlenítő hatást kapunk.

penész fürdőszoba
A kényes fürdőszobai sarkokat, fugákat időközönként átkenhetjük teafaolajjal, ezzel elejét vesszük a penészedésnek
Fotó: Canva

4. Szódabikarbóna

Az egyik legalapvetőbb és legnagyszerűbb szer, amelyet a ház körül használhatunk, a szódabikarbóna. Biztonságos, nem veszélyes sem gyerekekre, sem állatokra, ugyanakkor mégis nagyon hatékony a penészedés megelőzésében és a kellemetlen szagok eltüntetésében. Fele-fele arányban keverjük össze vízzel, amíg nem kapunk egy masszaszerű anyagot! Remek megoldás, ha világosabb penészfoltokat akarunk eltüntetni és megelőzni. Miután a masszát rákentük a problémás felületre, használjunk egy kisebb kefét, hogy lekaparjuk a penészes foltokat! Ezt követően két evőkanál szódabikarbónát vegyítsünk két csésze vízzel, töltsük szórófejes flakonba, jól rázzuk össze, majd spricceljük le a frissen megtisztított felületet! Hagyjuk megszáradni, így egyfajta védőréteget képez a jövőbeni penészedés ellen.

5. Alkohol

Bár nem a leghatékonyabb penészölő, de a 70%-os alkoholt is használhatjuk, mivel megöli a penészgombát, méghozzá úgy, hogy elvonja a gomba víztartalmát. A bőségesen kifújt alkoholt 3–5 perc után töröljük át papírtörlővel vagy száraz ronggyal! Előnye, hogy nincs szaga.

6. Hidrogén-peroxid

Bár nem természetes megoldás, de visszafogottabb, mint a klór. A patikában tablettás kiszerelésben kapható fertőtlenítőszerből víztiszta, szagmentes oldatot tudunk keverni. Széles spektrumú antimikrobiális háztartási tisztítóként használható, a környezetet sem terheli, mert viszonylag gyorsan lebomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidot általában legfeljebb 3%-os oldatként használjuk felületi és kézfertőtlenítésre, ami azt jelenti, hogy 100 ml vízhez adunk 3 tablettát! Ennél nagyobb töménységre a háztartásban nincs szükség, illetve a 30 százaléknál töményebb oldat robbanásveszélyes is. A hidrogén-peroxidos oldat fény és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható sötét üvegedényben vagy fénytől elzárt helyen műanyagflakonban. Az oldatot az előzőekhez hasonlóan vigyük fel a felületre, majd dörzsöljük le! A falat ezután nem szükséges lemosni.

Kiemelt kép: Canva

search icon