Minden, ami por: van valami a levegőben!

Minden, ami por: van valami a levegőben!
Minden, ami por: van valami a levegőben!

A por igen sokrétű lehet: szálló por, porcica, a bútorokra lerakódott porréteg, és folytathatnánk a sort a végtelenségig. Azonban egészségügyi szempontból egyáltalán nem mindegy, miről beszélünk. Azt pedig külön ki kell emelni, hogy a légkörben megnövekedett pormennyiség miért káros, és éppen ezért, mit is lehet tenni a por ellen.

A por olyan szilárd részecskéket jelent, amelyek könnyű fajsúlyúak, így a levegővel keveredve szállnak, míg le nem rakódnak tárgyakra, növényekre. A port több elem is alkothatja:

 • homokszemcsék,
 • elhalt növényi részek,
 • a poratkák ürüléke,
 • apró, textíliából lefoszlott részek,
 • élőlények hámsejtjei (beleértve természetesen az emberéit is).

Ezek a részecskék lehetnek szerves vagy szervetlen anyagok. Előbbibe tartoznak a pollenek, spórák vagy baktériumok, utóbbiba pedig az ásványi rostok vagy a kőpor. Ezek összessége a házi por, ami mindenhol jelen van.

Ki ne akarna megszabadulni a porcicáktól, amelyek akár jó nagy darabokban lapulnak az ágy alatt vagy a sarokban. A sztatikus elektromosság miatt ugyanis nincs olyan otthon, ahol ne jelennének meg a porcicák. Ezekben aztán kényelmes otthonra lelnek a poratkák, melyek nem igazán teszik egészségessé a levegőt. De róluk később.

A por kapcsán gyakran találkozhatsz a PM (particulate matter) rövidítéssel. Ez némileg már túlmutat az otthon takarítandó felületeken, ugyanis a levegőben szálló szilárd és folyékony részecskéket jelöli. A szálló por sok gondot okozhat: a szezonális, főként nyári időszakban különösen, ugyanis eső híján megnövekszik a por mennyisége, ami igencsak rontja a levegő minőségét.

Pormentes otthon nem létezik.

A por hatása az egészségre

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ezek az apró részecskék miért is olyan károsak az egészségre. Ez elsősorban a PM10, azaz a 10 mikrométernél kisebb részecskék esetén kérdéses. Ekkor ugyanis annyira kicsi a részecskék átmérője, hogy nem képesek fennakadni az orr és a légzőrendszer szűrőin, így könnyebben eljutnak a tüdőbe. Ez azért is gond, mert PM10 jóformán bármi lehet: nitrát, szulfát, nehézfémek, spórák, pollenek, szén, halogéntartalmú vegyület stb. Ennek apropóján pedig a tüdőbe kerülve komoly gondokat okozhatnak.

A toxikus anyagok ugyanis rendkívüli mértékben károsíthatják az egészségünket. És mivel sokrétű lehet az összetételük, az egészségünkre is különböző mértékben hathatnak. Ez függ attól is, hogy

 • milyen a por anyaga,
 • milyen a szemcseméret (PM2, PM5, PM10),
 • mekkora a por sűrűsége,
 • mennyi az expozíciós idő (azaz mennyi időt töltesz az adott környezetben),
 • mekkora az egyéni érzékenységed (ez egészségügyi állapotod, korod stb. függvénye).

Vannak persze nagyobb porterhelésű területek, mint például egy építkezés, egy bánya, az üveg– vagy a gumigyártás, a festékipar vagy egy fogtechnikus műhelye, de bizony a nagyvárosok szmogos utcái is gondot okozhatnak.

A por ugyanis számos tüdőbetegség melegágya lehet. Ilyenek például a szilikózis vagy a fibrózisos megbetegedések. Ezek pedig akár tüdőrákhoz is vezethetnek.

A porcicák lakói károsak az egészségre.

Porallergia, pontosabban poratka-allergia

Nem csak a szálló por okozhat gondot. Sőt, ami sokkal több embert érinthet, az a poratka problémája. Ugyanis a porban élő apró (0,3 mm) atkák és az ürülékük allergiás náthát, asztmát okozhatnak. Ez elsősorban a párás, fűtési szezonon kívül eső időszakokban gond, ugyanis a párás levegő kedvez az atkáknak, ilyenkor könnyebben szaporodnak. A fűtésszezon száraz levegőjét azonban nem szeretik. Persze, ha a lakásban párásabb a levegő, a téli időszak sem adhat okot a fellélegzésre: sokszor a téli náthát éppen a poratka okozza.

A poratka ürüléke komoly allergiás tüneteket okozhat.

A poratka-allergia tünetei elsősorban:

 • tüsszögés,
 • szemvörösség,
 • náthás tünetek,
 • száraz köhögés,
 • fulladási roham,
 • asztma,
 • csalánkiütés,
 • ekcémás bőrproblémák.

Fontos kiemelni, hogy a házi porra való érzékenység és a poratka-allergia nem ugyanaz a betegség. A házi por ugyanis nem okoz allergiás tüneteket, a poratka ürüléke annál inkább! Mivel pedig a poratka az elhalt hámsejtekkel táplálkozik, az ágyneműn, párnán, bútorokon fordul elő leginkább.

A nyári allergiás tünetek fő okozója a pollen. Mivel szintén apró részecskékről beszélünk, melyek a levegőben szállva, majd belélegezve okozzák a kellemetlen tüneteket, említést kell tennünk a pollenről is. A pollenallergia sokrétű tüneteket mutat: van, akinél csak egy adott növény pollenje okoz kellemetlen hatásokat, van, aki rengeteg pollenre allergiás. A pollenallergia időszaka kora tavasztól akár egészen október-november környékéig elhúzódhat.

Porviharok

Por esetén azonban nemcsak a házi por és a különböző részecskék okozhatnak gondot, hanem az egyre gyakoribb és nagyobb kiterjedésű porviharok is. Idén brutális tömegbalesetet okozott egy porvihar az M1-es autópályán. Ennek apropóján pedig nem mehetünk el amellett, milyen hatással vannak a porviharok a klímaváltozásra.

A por- és homokviharok elsősorban a kopár területeken jellemzőek, a forró és erős szél nemcsak felemeli, hanem könnyedén mozgásban is tartja a részecskéket. Egy nagyobb viharban akár 100 millió tonnányi por is mozgásba lendülhet.

A talajtakaró növények hiánya, a szárazság pedig kedvez a porviharok kialakulásának. A talaj ilyen szintű művelése és a klímaváltozás megnöveli a számukat, sőt, az ilyen jellegű viharok egyre nagyobbak lehetnek. De vajon csak negatív következményei lehetnek a porviharoknak? A válasz meglepő lehet.

A porviharok a felmelegedésre is hatással vannak.

A légkörben jelen lévő por ugyanis a globális felmelegedés mértékét is visszavetheti. Akár 8%-kal is visszafoghatja a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának mértékét, ami a bolygó viszonylatában nem kis szám. Egy tanulmány szerint a légkörben lévő por többféle módon is segíthet csökkenteni a globális felmelegedést. A porral együtt a levegőben lévő szintetikus részecskék visszaverik a napfény egy részét, és semlegesítik a pehelyfelhőket, amelyek előidézik a felmelegedést. Ezenkívül az óceánba hulló por serkenti a fitoplanktonoknak – az óceán mikroszkopikus növényeinek – a növekedését, amelyek felszívják a szén-dioxidot, és oxigént termelnek. Tehát a légköri por hasznos is, és káros is lehet a felmelegedés szempontjából.

Összességében a kutatások alapján több adatra van szükség ahhoz, hogy ennek valódi mértékét és jelentőségét modellezni tudják.

A HEPA-szűrő segíthet a por elleni harcban.

Mit lehet tenni a por ellen?

A por ellen a kinti és a benti környezetben is tehetünk. Bőven van megoldás, amit érdemes is számításba venni.

 1. Azzal valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, hogy a városokban nagyobb a szálló por koncentrációja. Minél nagyobb az átmenő autós forgalom, annál magasabb a koncentráció. Egyszerű lenne azt mondani, hogy a kevesebb autó segíthet a helyzeten, de sajnos a városokban ez nem ilyen egyszerű. Ellenben a vasút- és villamoshálózat fejlesztése csökkentheti a problémát, így ezt a megoldást nem érdemes kihagyni a várostervezésből.
 2. Vannak azonban ennél természetesebb megoldások is. Talán nem meglepő, de a növények ebben is segíthetnek. A mohák például már évekkel korábban tesztüzembe álltak: Ludwigsburgban és Stuttgartban több méteres mohafalakkal igyekeznek megkötni a szálló port, és javítani a zajszennyezésen. A mohák ugyanis képesek átalakítani a port: sőt, a leveleik között élő baktériumok és egysejtűek táplálékául szolgál a porban lévő számtalan részecske. Így a por idővel biomasszává alakul.
 3. A gyárkéményeken elhelyezett füstszűrő berendezés szintén egyre inkább bevett gyakorlat. Persze ez szintén működhet lakóházak esetében is. Ezek a berendezések ugyanis kiszűrik a káros részecskéket. A modern kémények már egyre jobbak a környezetvédelem szempontjából is.
 4. A párásítás is jó megoldás lehet: a nagyobb gyárak, építkezések már használják a nagy kiterjedésű párásító rendszereket. Azt is meg kell említeni, hogy ez a megoldás beltérben is működik, így lakásban is jó gondolat egy párásító beszerzése.
 5. Ha már beltér: az otthonodban is számos megoldás kínálkozik a por csökkentésére, távoltartására. A takarítás és a portörlés rendszeressége mellett a szellőztetés is sokat segít. Ezt évszaktól függetlenül egyébként is érdemes napi 2-szer megejteni.
 6. A légtisztítók és a HEPA-szűrő alkalmazása is fellélegzést jelenthet, mivel a HEPA-szűrők a 0,3 mikron nagyságú részecskék 99,97%-át kiszűrhetik. A papírból készült, üvegrostokkal átszőtt szűrő felfogja a részecskéket, így biztosítva a jobb levegőt.

Egészségi állapottól függetlenül is fel kell venni a harcot a porral: a beltéri növények, a minimalista élet is jó út ahhoz, hogy minél kevesebbet kelljen vesződnöd a por egészségügyi kockázataival.

Képek: canva

search icon