Valós-e a globális felmelegedés? A rövid válasz: igen, de itt van, hogy miért
Valós-e a globális felmelegedés? A rövid válasz: igen, de itt van, hogy miért

1856-ban Eunice Foote közzétett egy tanulmányt, amelyben leírta, hogy egy szagtalan gáz, a szén-dioxid hogyan képes elnyelni a hőt. És most, 2022-ben a tudósok több mint 99 százaléka egyetért abban, hogy a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok által okozott globális felmelegedés valós veszélyt jelent.

Az ENSZ szerint az éghajlatváltozás a hőmérséklet és az időjárási minták hosszú távú változásait jelenti. Jelenleg a bolygó felmelegszik, ezért az éghajlatváltozás ezen időszakát gyakran globális felmelegedésnek nevezik.

Mára már jelentős számú kutatás bizonyítja a világ számára, hogy a probléma valós. Tavaly az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 200 tudós által összeállított és 195 kormány által jóváhagyott jelentést tett közzé, amelyben arra figyelmeztet, hogy a hőmérséklet emelkedése közvetlen fenyegetést jelent.

Több mint három évtizeden át mondták nekünk, hogy milyen súlyos veszélyeket rejt, ha hagyjuk, hogy a bolygó felmelegedjen. A világ figyelt, de nem hallotta. A világ meghallgatta, de nem cselekedett elég határozottan

– mondta Inger Anderson, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója.

Ez a nyilatkozat egy évvel 2022 tavasza és nyara előtt hangzott el, amikor világszerte rekordokat döntő éghajlati katasztrófák történtek. Júliusban Londonban először mértek 40 °C-os csúcshőmérsékletet, ami miatt az ország meteorológiai hivatala életveszélyes figyelmeztetést adott ki. Augusztusban Kínában a történelem legsúlyosabb hőhulláma következett be, amely 70 napon át 40 °C-os hőséget hozott. 2022 első felében pedig a súlyos szárazság miatt Szomáliában mintegy 500 000 ember kényszerült lakóhelyét elhagyni.

A szén-dioxid kétségtelenül a globális felmelegedés legnagyobb okozója. A bolygót felmelegítő üvegházhatású gázok több mint háromnegyedét teszi ki. A többiek közé tartozik a metán és a dinitrogén-oxid. Az Our World In Data szerint évente 34 milliárd tonna CO2-t bocsátunk ki. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 27 százaléka a közlekedési ágazatból, 25 százaléka a villamosenergia-termelésből, 24 százaléka az iparból, 13 százaléka a kereskedelmi és lakossági szektorból, 11 százaléka a mezőgazdaságból, 13 százaléka pedig a földhasználatból és az erdészetből származik.

Fontos, hogy az egyének mérlegeljék tetteik bolygónkra gyakorolt hatását, de a legnagyobb változásokat a kormányzati beavatkozás fogja eredményezni. A probléma azonban az, hogy sok ország nem teljesíti vállalásait. Nyáron az Egyesült Királyság nettó nullára vonatkozó stratégiáját a Legfelsőbb Bíróság nemcsak elégtelennek, hanem törvénytelennek is találta. Kétségtelen, hogy a Párizsi Megállapodás hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlati válság mindenki napirendjére kerüljön. De ha valóban mérsékelni akarjuk a globális felmelegedést, akkor a globális vezetők sürgősebb fellépése elengedhetetlen.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon