A globális felmelegedés mostani üteme aggasztóan gyors
A globális felmelegedés mostani üteme aggasztóan gyors

A világ valószínűleg a 1,5 fokos határon túl fog melegedni. De a csúcsmelegedés megfékezhető. A felmelegedés így valószínűleg meghaladja a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott határt, de hogy mennyivel, az még kérdéses.

Az ambiciózusabb éghajlati ígéretekkel még ebben az évszázadban elérhetnénk a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, derül ki egy új kutatásból. Ezt az utat az egész globális energiarendszer gyors átalakítása és az olyan technológiák, mint a megújuló energiaforrások, az atomenergia, valamint a szén-dioxid-leválasztás szükségesek, állítják az új tanulmány szerzői.

Ez azt jelenti, hogy 1,6 vagy 1,7 fokig vagy még feljebb megyünk, és vissza kell majd vinnünk 1,5 fokig. De kulcsfontosságú, hogy milyen gyorsan tudjuk a meglévő felmelegedést lecsökkenteni

– mondta Haewon McJeon, a kutatás egyik tudósa.

A Department of Energy Pacific Northwest National Laboratory, a Marylandi Egyetem és az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség tudósai által vezetett új kutatás szerint azonban az országok megfékezhetik a melegedést azzal, hogy ambiciózusabb éghajlatvédelmi vállalásokat tesznek és gyorsabban dekarbonizálnak.

Bár a 1,5 fokos határérték túllépése elkerülhetetlennek tűnik, a kutatók több olyan lehetséges utat is felvázolnak, amelyekkel a túllépés időszaka lerövidíthető, egyes esetekben akár évtizedekkel is. A tanulmányt a Nature Climate Change című folyóirat közölte, az ENSZ 2022-es éghajlat-változási konferenciáján, az egyiptomi Sarm El-Sejkben tartott COP27 konferencián is közzétették.

Minden másodperc, amit a túllépésből lefaragunk, kevesebb időt jelent a globális felmelegedés legkárosabb következményeinek, a szélsőséges időjárástól a tengerszint emelkedéséig terjedő események kialakulásához. Az ambiciózusabb célok elmaradása vagy késleltetése visszafordíthatatlan és káros következményekkel járhat az emberi és természeti rendszerekre nézve.

A 2021-es COP26 alkalmával ugyanez a kutatócsoport megállapította, hogy az akkor aktualizált ígéretek jelentősen növelhetik annak esélyét, hogy a felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fokra korlátozzák. Új tanulmányukban a szerzők egy újabb lépést tesznek annak megválaszolásában, hogy miként lehet a 2 °C-ról 1,5 °C-ra elmozdítani a tűt. A tanulmányban felvázolt legambiciózusabb forgatókönyvek a kínálkozó utakat hivatottak szemléltetni. A központi következtetés azonban minden modellezett forgatókönyv esetében egyértelmű: ha a 1,5 fokot el akarjuk érni, gyorsabb és drasztikusabb cselekvésre van szükség.

(forrás: pnnl.gov)

search icon