2050-re hárommilliárd ember él majd a globális felmelegedés által érintett gócpontokon
2050-re hárommilliárd ember él majd a globális felmelegedés által érintett gócpontokon

Klímakutatók szerint 2050-re már hárommilliárd ember él majd a globális felmelegedés által leginkább érintett, túlnyomórészt Közép-Amerikában, a Közel-Keleten, Ázsia egyes részein, Közép- és Kelet-Afrikában található gócpontokon.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27), Sarm es-Sejkben ismertetett Tíz új felismerés az éghajlat-tudományban című 2022-es jelentés szerint a világ ezen régióiban sokkal gyakoribbak lesznek az áradások, aszályok és viharok, melynek következtében az érintett országokban 15 százalékkal lehet magasabb a halálozás, mint a globális felmelegedés által kevésbé érintett területeken. Egyre több ember hagyja majd el az otthonát, a következő évtizedekben a globális felmelegedés miatt milliók kelhetnek útra.

Simon Stiel, az ENSZ klímavédelmi vezetője „riasztónak” nevezte a jelentés új megállapításait, és kiemelte:

a katasztrófákat már nem lehet elhárítani, de az érintett országoknak kártérítést kell fizetniük.

A potsdami Klímakutató Intézet igazgatója, Johan Rockström szerint ki kell számolni az üvegházhatású gázok – elsősorban a légkörbe került szén-dioxid és metán – által okozott károkat. A tudós úgy vélekedett, hogy a kikalkulált ár ösztönzően hatna az éghajlatbarát gazdasági rendszerre való áttérésre.

(Forrás: index.hu)

search icon