Amit az örök jég eddig fogva tartott

Amit az örök jég eddig fogva tartott
Amit az örök jég eddig fogva tartott

A globális felmelegedés, a klímaváltozás és a sarki jég olvadása már régóta a köztudatban keringő témák. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mit szabadíthatunk magunkra, ha felolvad az örök jég birodalma? A hosszú távú következmények megjósolhatatlanok, de amennyire lehet, igenis felkészülhetünk a következményekre. Mi történik, és mit tehetünk, ha veszélyes vírusok olvadnak ki? Fel vagyunk készülve egy újabb világjárványra, vagy ez is csak felesleges rémhírkeltés? Miért fontos kutatásokat végezni, miért nem hagyják a jég alatt szunnyadni a vírusokat és a baktériumokat? Mi köze ennek az illegális elefántcsont-kereskedelemhez? Mi az a magbank, és miért probléma, ha sérül az intézménye? Cikkünkben a fenti kérdésekre kerestük a válaszokat.

Mit rejt a jég?

Nem titok, hogy a bolygó folyamatosan melegszik, és lassan, de biztosan olvadnak a gleccserek, a sarki jég és a permafroszt. Utóbbi az a talajréteg, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van, és a hőmérséklete 0°C vagy ez alatti.

A magasabb hőmérsékletnek köszönhetően az egyre olvadó örök jég fogságából nemcsak elfeledett vagy ismeretlen vírusok és baktériumok bukkanhatnak elő, hanem a talajban előforduló szerves anyagok is elkezdenek lebomlani a levegő oxigénjének hatására, ezáltal szén-dioxidot és metánt bocsátanak ki. Így indul el az ördögi kör. Hiszen ezek az üvegházhatású gázok még melegebb klímát generálnak, amely gyorsítja a permafroszt olvadását.

A vírusok élnek?

A vírusok nem élnek. Nanoméretű élősködők, amelyeknek az életben maradáshoz szükségük van gazdatestre. Ez lehet növény, gomba, állat vagy ember. A vírus a gazdatest biokémiai folyamatait használja a szaporodáshoz. 

Mi a különbség a vírus és a baktérium között? A fentiekben leírtakkal szemben a baktérium mikroméretű, önálló életre és szaporodásra képes sejt, amelyből rengeteg fajta létezik. Nem csak káros baktériumok léteznek, hanem vannak „jó fiúk” is. Amikor antibiotikumot szedünk, érdemes egyidejűleg probiotikumot is fogyasztani, mert ez pótolja a bélben a gyógyszer által elpusztított hasznos baktériumokat.

A vírusok és a baktériumok többsége 60°C felett elpusztul, mert ekkor az RNS-ükben lévő kötések felszakadnak, viszont a hidegben csak elszunnyadnak. 

Fotó: pexels

Lépfene Szibériában

A lépfene állatbetegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz, és a megfertőzött állatról képes átterjedni az emberre is. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a betegség emberről emberre nem terjed! A lépfene antibiotikummal, főként penicillinnel jól gyógyítható.

Szibériában a 20. században több mint egymillió rénszarvas pusztult el a kórban, de az elhullott tetemeket később elfedte a jég. Azonban 2016-ban elkezdtek kiolvadni, és a betegség újra aktiválódott, így megfertőzte a közeli nomád pásztorkodással foglalkozókat. Több tucat ember megbetegedett, egy tizenkét éves fiú bele is halt a betegségbe.

Probléma, hogy a fagyott talajba nem lehet mély sírokat ásni, így a halottak és az elhullott állatok teste egyaránt hamar előkerül, ha beindul az olvadás. Szibériában a lépfene mellett felütötte fejét a bubópestis és a fekete himlő is, míg Alaszkában a spanyolnáthát okozó vírus jelenlétét fedezték fel.

Kérdés azonban, hogy az előkerülő vírusok valóban képesek-e fertőzni, és egyáltalán veszélyesek-e az emberekre? A spanyolnáthát okozó vírus örökítőanyagából már csak töredékek maradtak, így önmagában már nem volt képes fertőzni. A több évszázadig vagy évezredig a jég alatt lapuló kórokozók könnyen legyengülhettek a fagy fogságában, és káros lehet számukra a fény vagy a levegő oxigéntartalma is. Azért fontos kutatni őket, hogy tisztában legyünk a kockázattal. Ne becsüljük alá a lehetséges betegségek okozóit, de globális pánikot se generáljon egy már fertőzésre képtelen vírus!

Jön a következő járvány?

Ha valóban kiolvadna egy veszélyes vírus a permafroszt alól, nem könnyíti a helyzetet az a tény sem, hogy az olvadások miatt nagyon sokan vándorolnak a jég alól felszabaduló területekre. A földben rejlő ásványkincsek és nyersanyagforrások sokak számára csábítóak lehetnek, elősegíthetik azt, hogy egy felbukkanó kórokozó hamar elterjedjen a Földön, és járványt okozzon. Ahogy a koronavírus esetében is tapasztalhattuk, a betegség a globalizációnak köszönhetően hamar eljutott a világ minden szegletébe.

Audrée Lemieux, az Ottawai Egyetem kutatója szerint a felmelegedés miatt olyan élőlények is északabbra vándorolhatnak, amelyek ezt eddig nem tették, ezáltal gazdatestként funkcionálhatnak a vírusok számára. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a vírusnak és a gazdatestnek egyszerre kell ugyanazon a helyen lennie a megfelelő körülmények között, hogy járvány törhessen ki. 

Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem biológusa leginkább a fekete himlő elterjedésétől tart. A hetekig tartó hányással, lázzal és a bőrön felbukkanó rettentő elváltozásokkal járó betegség vakságot is okozhat. A fekete himlő a 18. században pusztított, ekkor alaposan megtizedelte Európa lakosságát, évente mintegy 400 000 ember halálát okozva. A betegség hiába tűnt el ideiglenesen a Föld színéről, „biztos, ami biztos” alapon az Amerikai Egyesült Államokban már engedélyeztették a kór ellen kifejlesztett gyógyszert.

Kinek jó a sarki jegek olvadása?

Hiába katasztrófa az olvadás, amely az emberi tevékenységnek köszönhetően sokkal gyorsabban zajlik, mint ahogyan ezzel a tudósok számoltak, olyan kár még nem esett, amelyből valakinek ne lett volna haszna. 

Ha felolvad a jég, a gleccserek vizéért, az olajkincsekért, a természeti csodákért, a halállományért, a katonai támaszpontokért és a bányákért indulhat elkeseredett küzdelem.

Temérdek mennyiségű nyersanyagot sejtenek a jég alatt. Oroszország platina-, nikkel- és kobaltkészleteinek nagy része a sarkkörökön túl található. Alaszkában több millió tonna cinket és ólmot feltételeznek a jég alatt pihenni, míg a skandináv országok 3,5 milliárd tonna vasérccel rendelkezhetnek. Kanada sem marad le, fagyott földje gazdag aranyban, gyémántban, uránban, vasban, ólomban és cinkben. Ha felolvad a jég, feltételezhető, hogy a fent említett államok nem fogják sajnálni a pénzt és az energiát, hogy a kinyert kincseknek köszönhetően megerősítsék geopolitikai pozíciójukat.

Az ásványkincsek mellett feltételezhetően temérdek mennyiségű kőolaj és földgáz is pihen a jég alatt. Kőolajból körülbelül 90 milliárd hordónyi található, míg földgázból a feltételezett földi készlet 24%-a. A közelítőleg 47 billió köbméter gáz a kőolajjal együtt, ha valaha kinyerik és elégetik, még gyorsabbá teheti az ördögi kört, amely révén egyre gyorsul az olvadás.

Szerencsére ezek az anyagok „nem adják könnyen magukat”, nehezen megközelíthető területeken helyezkednek el, bonyolítva ezzel a kinyerésüket és alkalmazásukat.

Fotó: Canva

Elefántcsontok és olvadó jég

Kutatások kimutatták, hogy az illegális elefántcsont-kereskedelembe szintén nem szabályosan beszivárgott a mamutagyarak eladása is, amelyeket főként Oroszország északi területeiről gyűjtöttek be. A mamutvadászok az áhított kincsért sok mindenre képesek. Erős vízsugárral olvasztják a jeget, és egész talajrétegeket bontanak le, gyorsítva ezzel a talajeróziót. Emellett teljes életközösségeket pusztíthatnak el, csak hogy egy mamut- vagy orrszarvúagyarra bukkanjanak. Ezeket természetesen nagyon nagy pénzekért értékesítik a feketepiacon, hiszen a csontokból potencianövelő szernek mondott készítményeket árulnak a keleti kuruzslók.

Hiába halt ki a gyapjas mamut már több ezer éve, tervezik védett állattá nyilvánítását, így a mamutagyarak kutatása és eladása is tilos lesz. A fenti kezdeményezés célja a még élő elefántok védelme, mert számtalan olyan eset előfordult már, hogy elefántcsontot adtak el mamutcsontnak álcázva. Ha azonban a gyapjas mamutot is védett állattá nyilvánítják, ez megnehezíti az illegális kereskedők dolgát, és újabb kiskapu zárul be.

Mamutagyar
Fotó: Canva

Veszélyben a magbank?

A Norvégiához tartozó Spitzbergák egyik szigetén található a magbank, amely a fontos növényfajok magjait tartalmazza arra az esetre, ha kipusztulna egyik-másik növény a bolygón. Így van tartalék, amelyből újra lehet termeszteni az emberiség vagy az állatok táplálásához nélkülözhetetlen élőlényt, megelőzve ezzel az éhínséget, amelyet nagy valószínűséggel háborúk és válságok követnének. 

Azonban hiába rejtették el a magbankot a világ szeme elől egy távoli helyre, annak érdekében, hogy a tartalékok örökké biztonságban legyenek, nem számoltak az olvadással. Az olvadó jégből származó víz bejutott a magbank alagútrendszerébe. A problémát ugyan orvosolták szigeteléssel és árkok ásásával, így azonban világossá vált, hogy az építmény emberi beavatkozás nélkül nem képes megőrizni a magokat.

A svalbardi magbank bejárata felülről
Fotó: Canva

Összefoglalás

Végezetül fontos szem előtt tartanunk, hogy a bolygó felmelegedésének súlyos, jelenleg még elképzelhetetlen következményei is lehetnek. Pontosan ezért lényeges kutatni a jég alól felbukkanó vírusokat és baktériumokat, hogy ha újra felütné a fejét egy világjárvány, ez ne érje váratlanul az emberiséget, esetleg legyen már előre kifejlesztett gyógymód a betegség kezelésére.

A kutatások és a gyógyszerfejlesztések mellett az sem elhanyagolható, hogy megpróbáljuk megelőzni a problémát, és szabályozni a mamutagyar-kereskedelmet, a nyersanyagbányászatot és megőrizni a magbank épségét. Ezek a döntések a törvényhozók kezében vannak, mi csupán annyit tehetünk, hogy tájékozódunk, és az értékeket leginkább képviselőket támogatjuk.

search icon