Még egy ok, hogy ne engedjük elolvadni a gleccsereket
Még egy ok, hogy ne engedjük elolvadni a gleccsereket

Az Ohiói Állami Egyetem (OSU) kutatói ismeretlen, ősi vírusokra leltek a Tibeti-fennsík gleccsereiből származó, 15 ezer éves jégminták elemzésével. A kutatók reményei szerint a most felfedezett kórokozók hozzájárulhatnak a vírusok evolúciójának és mutálódásainak jobb megértéséhez.

A Microbiome folyóiratban publikált eredményekből kiderül, hogy a kutatók a jégben megőrződött vírusok között csupán négy ismert törzset azonosítottak, míg 28 féle új vírust is találtak. Mint írják, a gleccserek nagyon pontos időkapszulaként működnek, ugyanis a jégtakaróból vett mintákból gyakorlatilag éves bontásban leolvasható, hogy mikor mi rakódott le a rétegekben.

Ezek a gleccserek fokozatosan formálódtak, és számos szilárd és gáznemű anyaggal együtt sok vírus is lerakódott a jégrétegekben.

–mondta a kutatást vezető Csung Csi-ping, az OSU sarkkör- és klímakutató intézetének munkatársa

Ahogy arról már több ízben beszámoltunk, a Föld jégtakarója, így a gleccserek is folyamatosan olvadnak a klímaváltozás eredményeképp. Ezért is válik egyre fontosabbá, hogy a gleccserek mélyén megbúvó kórokozókat megismerjük, és megértsük, hogy miképp reagálnak az egyre inkább melegedő éghajlatra és főképp, hogy megismerjük milyen veszélyeket rejtegetnek az emberre nézve.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon