Milliókat fenyegetnek árvízzel a gleccsertavak a bolygó melegedésének hatására
Milliókat fenyegetnek árvízzel a gleccsertavak a bolygó melegedésének hatására

A kutatók arra figyelmeztetnek, hgy egyre több embert fenyegetnek világszerte a gleccsertavak feltörése okozta áradások. A bolygó melegedésének hatására a gleccserek visszahúzódnak, az olvadékvíz felgyülemlik és tavakat képez, gyakran a gátként működő jég vagy moréna következtében. 1990 óta a gleccsertavak mennyisége, területe és száma világszerte 50%-kal nőtt. Ha ezek a tavak túlságosan megtelnek, fennáll a veszélye, hogy átszakadnak vagy túlcsordulnak, hatalmas mennyiségű vizet szabadítva fel, és katasztrofális árvizeket okozva.

Vannak olyan tavak, melyek veszélyesebbek, mint mások, és nagyobb valószínűséggel vezetnek az úgynevezett gleccsertavak kitöréséből eredő árvizekhez (GLOF). Stephan Harrison, az Exeteri Egyetem éghajlat- és környezetváltozással foglalkozó professzora szerint a legaggasztóbbak az Andokban és a Himalájában található nagyon meredek hegyi völgyek, ahol a gleccserek visszahúzódnak a meredek völgyekbe, és sok lehetőség van arra, hogy a hegyoldal darabjai tavakká váljanak.

Adam Emmer, az ausztriai Grazi Egyetem geográfusa ismeretette, hogy két alapfeltétel teljesülése vezethet a gleccseratvak okozta katasztrófa előidézéséhez: az első egy nagy erejű GLOF, a másik pedig annak útjában lévő, veszélyeztetett lakosság és vagyontárgyak. A potenciális GLOF-útvonalak mentén a lakosság terjeszkedése és az építésfejlesztési szabályok hiánya még további fontos tényezője lehet a GLOF-kockázatnak, különösen a fejlődő országokban.

Egy korábbi, 2016-os tanulmány szerint világszerte eddig legalább 1348 gleccsertavakból eredő árvizet regisztráltak, ezek 24%-ának volt valamilyen társadalmi hatása. A kutatók a következő évtizedekben kezdődő és a 22. század elejéig tartó GLOF-ek számának jelentős növekedését prognosztizálják. Az árvízveszélynek kitett lakossággal és infrastruktúrával rendelkező, sebezhető országoknak most versenyt kell futniuk az idővel, hogy a katasztrófavédelembe fektessenek be annak érdekében, hogy elkerüljék a katasztrofális kimeneteleket egy kitörő árvíz esetén.

(Guardian)

(fotó: pixabay – Adrian Lang)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon